ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Από 1η Ιουλίου το ψηφιακό πιστοποιητικό – Κ. Μητσοτάκης: Εργαλείο γρήγορων ταξιδιών

Το ψηφιακό πιστοποιητικό EU Digital COVID Certificate, που θα εφαρμόσει η Ε.Ε. από την 1η Ιουλίου και το οποίο θα διευκολύνει τα ταξίδια για τους Ευρωπαίους πολίτες παρουσιάστηκε το πρωί της Παρασκευής 28 Μαΐου, από τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και του αντιπρόεδρου της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά.
Η παρουσίαση έγινε στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας και μεταδόθηκε απευθείας από το ERTnews.gr

Ξεκινώντας την παρουσίαση ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης δήλωσε πως βασικό ερώτημα ήταν πώς το ελληνικό πιστοποιητικό εμβολιασμού το οποίο ήταν κατ’ αρχήν ένα ιατρικό έγγραφο θα μπορούσε να μετατραπεί σε ένα πανευρωπαϊκό έγγραφο που θα διασφάλιζε την ελευθερία των μετακινήσεων. Για να καταλήξουμε σε συμφωνία για το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό, το οποίο θα έπρεπε να είναι κοινό εντός της ΕΕ υπήρξε συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών.

Ο πρωθυπουργός κατά την παρουσίαση χαρακτήρισε το ψηφιακό πιστοποιητικό ως “ταχεία λωρίδα κυκλοφορίας για τους ταξιδιώτες”, “ένα εργαλείο γρήγορων ταξιδιών” και ευχαρίστησε τόσο τον κ. Μισέλ όσο και τον κ. Σχοινά για την αγαστή συνεργασία που υπήρξε μεταξύ Ε.Ε. και Ελλάδας. Ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να το λανσάρει νωρίτερα, από την 1η Ιουλίου, και κάλεσε και τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες να το υιοθετήσουν το συντομότερο δυνατό.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, εξήρε τις πρωτοβουλίες του Κυριάκου Μητσοτάκη για την υιοθέτηση του ψηφιακού πιστοποιητικού λέγοντας πως μετά από τις διαπραγματεύσεις θα μπορέσει η ΕΕ να το εφαρμόσει τις επόμενες εβδομάδες, ενώ τόνισε με έμφαση πως το ψηφιακό πιστοποιητικό αποτελεί ένα μεγάλο επίτευγμα της Ευρώπης και εγγυάται την ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών.

Ο πρωθυπουργός κατά την χθεσινή ομιλία στην εκδήλωση για τα 40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες δήλωσε πως νιώθει περήφανος για τη συμβολή της Ελλάδας σε δύο μεγάλα ευρωπαϊκά βήματα προς την μετα-Covid εποχή. «Την από κοινού προμήθεια εμβολίων και την έκδοση του Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού Covid που θα επιτρέψει και πάλι στους πολίτες μας να ταξιδέψουν με ασφάλεια» ανέφερε.

Στο ευρωπαϊκό πιστοποιητικό αναφέρθηκε και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν. Σημείωσε πως για το πιστοποιητικό αυτό η Ελλάδα και η ΕΕ εργάστηκαν χέρι-χέρι. “Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ένας από τους πρώτους που προώθησαν την ιδέα να διευκολυνθούν οι μετακινήσεις, μεταξύ άλλων, για τους εμβολιασμένους πολίτες. Και μπορώ με περηφάνια να πω ότι το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό θα μπορεί να τεθεί σε ισχύ ήδη από τον Ιούνιο” ανέφερε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Η Ελλάδα είναι έτοιμη για την εφαρμογή του πιστοποιητικού και η επίσημη εφαρμογή του σε ευρωπαϊκό επίπεδο αναμένεται την 1η Ιουλίου», τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, σημειώνοντας ότι «το πιστοποιητικό θα στηρίζεται σε μία ενιαία βάση δεδομένων, στην οποία θα φαίνεται αν και πότε ο κάτοχός του έχει εμβολιαστεί, αν και πότε έχει ασθενήσει, ή αν έχει αρνητικό τεστ PCR ή τεστ αντιγόνου. Θα λειτουργεί σαν μια λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας για όλους τους Ευρωπαίους, θα διευκολύνει τους συνοριακούς ελέγχους και κατ’ επέκταση τους ταξιδιώτες».

Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξή του στην «Bild» ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τους Γερμανούς τουρίστες να επισκεφθούν την Ελλάδα ως έναν από τους ασφαλέστερους προορισμούς. Επίσης αναφέρθηκε στη σημασία του ψηφιακού πιστοποιητικού της Ε.Ε..



Το άρθρο Από 1η Ιουλίου το ψηφιακό πιστοποιητικό – Κ. Μητσοτάκης: Εργαλείο γρήγορων ταξιδιών εμφανίστηκε πρώτα στο ERT.GR.



source https://www.ert.gr/ertnews-frontpage/apo-1i-ioylioy-to-psifiako-pistopoiitiko-k-mitsotakis-ergaleio-grigoron-taxidion/
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Από 1η Ιουλίου το ψηφιακό πιστοποιητικό – Κ. Μητσοτάκης: Εργαλείο γρήγορων ταξιδιών Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">