ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Νέο καθεστώς για τους δασμούς για αγορές από το εξωτερικό


Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση ετοιμάζει νέο καθεστώς για τους δασμούς για αγορές από το εξωτερικό και θα υπάρχουν δασμοί - ΦΠΑ - για την εισαγωγή προϊόντων από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής ένωσης ακόμα και αν η αξία τους είναι ένα ευρώ !

ΓΛΥΦΑΔΑ WEB - Γιάννης Κουρδομένος

Ήδη όπως γνωρίζεται για προϊόντα εκτός Ε.Ε υπάρχουν δασμοί  - ΦΠΑ - αν η αξία τους υπερβαίνει τα 22 ευρώ , την ίδια στιγμή που στις Η.Π.Α το αφορολόγητο - χωρίς δασμούς - εισαγωγής προϊόντων από το εξωτερικό είναι της τάξεως των 800 δολαρίων , ενώ στην Αυστραλία της τάξεως των 450.

Γιατί τέτοιο επίπεδο ανισότητας ; Γιατί ο Αμερικάνος η ο Αυστραλός και άλλοι λαοί μπορούν να έχουν χωρίς δασμούς εισαγωγή προϊόντων από τρίτες χώρες αξίας 400 - 800 ευρώ και στη δική μας χώρα το πλαφόν είναι 22 ευρώ και σύντομα καταργείται ;

Ειδικότερα , ο Έλληνας καταναλωτής αγοράζει ένα προϊόν που η αξία του είναι 20 - 40 ευρώ , και δεδομένου ότι υπάρχουν τα μεταφορικά αξίας 15 - 20 ευρώ αναγκάζεται να πληρώσει δασμούς - ΦΠΑ.

Ήδη πολλές φορές έτυχε πολλοί από εμάς να αγοράσουμε ένα προϊόν εκτός Ε.Ε, και όπως λέει ο λαός, ''μας κόστισε ο κούκος αηδόνι'' , και ειδικότερα σε περιπτώσεις που  το προϊόν λόγω λάθους επέστρεψε στον αποστολέα και στάλθηκε για δεύτερη φορά, πληρώσαμε τουλάχιστον τρεις φορές την αξία του προϊόντος ! 

Από τον Ιούνιο - Ιούλιο του 2021 η ατέλεια των 22€ καταργείται και τα δέματα κάτω απο 22€ δεν θα είναι πλέον ελεύθερα ΦΠΑ.

Όπως αναφέρουν μέχρι σήμερα από τα ΕΛΤΑ για τα ταχυδρομικά αντικείμενα:

  • Για προϊόντα αξίας που δεν υπερβαίνει τα 22 € ή τα 45 € σε περίπτωση αποστολής μη – εμπορικού χαρακτήρα (από ιδιώτη σε ιδιώτη), απαλλάσσονται από δασμούς και ΦΠΑ.
  • Για προϊόντα αξίας από 45 € έως 150 € απαλλάσσονται από εισαγωγικούς δασμούς αλλά υπόκεινται σε ΦΠΑ.
  • Για προϊόντα  αξίας 150€ και άνω υπόκεινται σε ΦΠΑ και δασμούς, ανάλογα με τη στατιστική αξία τους και τη δασμολογική τους κατάταξη.

Το θέμα είναι ότι δεν ισχύει το ίδιο καθεστώς και με τις ιδιωτικές εταιρίες , ούτε και με τα ΕΛΤΑ κάποιες φορές, διότι έχουμε μακρά και κακή εμπειρία.

Η εξαίρεση αναφορικά με αγορές από το Ηνωμένο Βασίλειο

Στα εμπορεύματα που εισάγονται από το Ηνωμένο Βασίλειο απο 1.1.2021 δεν επιβάλλονται δασμοί, παρά μόνο ΦΠΑ εισαγωγής. Αυτό διευκρινίζουν το Υπουργείο Εξωτερικών δια του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.

Ειδικότερα για την καλύτερη ενημέρωση πολιτών και επιχειρήσεων υπογραμμίζουν τα εξής:

Από 1.1.2021, το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται εκτός Τελωνειακής Ένωσης της ΕΕ και, ως εκ τούτου, οι αποστολές εμπορευμάτων και αγαθών μεταξύ των δύο μερών υπάγονται σε τελωνειακό έλεγχο (σύμφωνα με τον Κανονισμό 952/2013 της ΕΕ). Στο πλαίσιο αυτό επισημαίνεται ότι:

Για τα εμπορεύματα, που έχουν καταγωγή από το Ηνωμένο Βασίλειο:

· Δεν επιβάλλεται δασμός («μηδενικός προτιμησιακός δασμός»)

· Επιβάλλεται ΦΠΑ εισαγωγής (σύμφωνα με τους εθνικούς συντελεστές ανά αγαθό).

Ελέγχονται τυχόν περιορισμοί, απαγορεύσεις και αδειοδοτήσεις ανά είδος εμπορεύματος και αγαθού (σύμφωνα με την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία).

Για τα εμπορεύματα, που έχουν καταγωγή από τρίτες χώρες, αλλά εισέρχονται στην Ελλάδα μέσω του Ηνωμένου Βασιλείου, επιβάλλεται και δασμός.

Ανάλογα με το είδος της αποστολής των αγαθών (εμπορικού ή μη εμπορικού χαρακτήρα), την αξία των εμπορευμάτων και τον τρόπο εισόδου/μεταφοράς τους στη χώρα μας (πχ., μεταφορά μέσω ταχυδρομείου και ταχυμεταφορών, προσωπικές αποσκευές ταξιδιωτών), ακολουθούνται, κατά περίπτωση, τελωνειακές διαδικασίες διευκόλυνσης και απλούστευσης και σχετικές δασμοφορολογικές απαλλαγές.

Τέλος σημειώνεται ότι τα τελωνεία δεν επιβάλλουν καμία άλλη χρέωση.

Τέλη εκτελωνισμού, που επιβάλλουν μεταφορικές εταιρείες και ταχυδρομεία/μεταφορές, λοιπές αμοιβές τους για τις παρεχόμενες υπηρεσίες (πχ., τελωνειακή αντιπροσώπευση) και κόστη για διάφορα δικαιώματα (αποθήκευση, πρακτόρευση, διατακτικές) υπάγονται στη συμβατική σχέση μεταξύ του μεταφορέα και του πελάτη/παραλήπτη.

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Νέο καθεστώς για τους δασμούς για αγορές από το εξωτερικό Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">