ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

«Σούπερ Πέμπτη» εκλογών στο Ηνωμένο Βασίλειο

Η «Σούπερ Πέμπτη» την 6η Μαΐου είναι η μέρα εκλογών για περισσότερες από 5.000 έδρες σε τοπικά συμβούλια, 13 Δημάρχους, μία βουλευτική έδρα, καθώς και για τις πολύ σημαντικές εκλογές στο κοινοβούλιο της Σκωτίας (Holyrood) καθώς και το αντίστοιχο Ουαλικό Senedd.

Πρόκειται για τις πρώτες εκλογές μετά την έλευση της πανδημίας, και τις πρώτες για το Ηνωμένο Βασίλειο έπειτα από τις γενικές εκλογές του 2019, γεγονός που σηματοδοτεί σημαντική πρόκληση για όλα τα μεγάλα κόμματα.

Αγγλία

Περίπου 28 εκατομμύρια άτομα ψηφίζουν στις τοπικές εκλογές της Αγγλίας που συνήθως διεξάγονται κάθε χρόνο την Άνοιξη σε διαφορετικές περιοχές. Τη φετινή χρονιά υπάρχουν περισσότερες από τις συνηθισμένες διαθέσιμες έδρες, λόγω ακύρωσης της ψηφοφορίας του περασμένου έτους.

H δημοσκόπηση των δημοσκοπήσεων (4ης Μαΐου) του Politico δείχνει τους Τόρις να ηγούνται με πέντε μονάδες διαφορά από τους Εργατικούς.

Ο ηγέτης των Εργατικών Sir Keir Starmer έχει αφήσει να εννοηθεί ότι δεν αναμένει από το κόμμα του να αντιστρέψει την καταστροφική του ήττα το 2019. Το κόμμα των Εργατικών είναι γενικά απαισιόδοξο για τις προοπτικές του, ρίχνοντας τα αίτια στην προηγούμενη ηγεσία του Τζέρεμι Κόρμπιν και προσδοκώντας περισσότερο χρόνο για την ανάκαμψη του.

Μια πρόσφατη δημοσκόπηση του YouGov, που δημοσιεύθηκε την 1η Μαΐου, δείχνει ότι οι Εργατικοί θα μπορούσαν να χάσουν μεταξύ 35 και 88 εδρών σε τοπικά συμβούλια σε ολόκληρη την περιφέρεια, τα τοπικά συμβούλια και τις δημαρχιακές εκλογές.

Παράλληλα, οι Συντηρητικοί αναμένεται να κερδίσουν τουλάχιστον 69 έδρες, με το μεγαλύτερο μέρος της επιτυχίας τους να οφείλεται στην πτώση του Κόμματος Ανεξαρτησίας (UKIP), το οποίο σημείωσε τεράστια πτώση στις τελευταίες τοπικές εκλογές.

Βουλευτική Έδρα Hartlepool

Το ισχυρό οχυρό της αποχώρησης από την ΕΕ δεν αποκλείεται να εκλέξει για πρώτη φορά Συντηρητικό βουλευτή εξαιτίας της εξαφάνισης του κόμματος Brexit. Πρόσφατη δημοσκόπηση της Survation για το κανάλι ITV δείχνει προβάδισμα των Συντηρητικών έως και 17 μονάδες.

Εάν συμβεί αυτό, οι Εργατικοί θα χάσουν βουλευτή στο Hartlepool για πρώτη φορά από το 1974 οπότε δημιουργήθηκε η έδρα.

Λονδίνο

Ανάμεσα στις 13 δημαρχιακές εκλογές είναι και αυτές του Λονδίνου. Οι υπόλοιπες αφορούν επτά μητροπολιτικούς δήμαρχους και πέντε δήμαρχους πόλεων.

Μεταξύ των παρόντων μητροπολιτικών δημάρχων – που επιβλέπουν μεγαλύτερες μητροπολιτικές περιοχές και όχι μεμονωμένες πόλεις – τέσσερις θέσεις κατέχονται επί του παρόντος από τους Τόρις και δύο από τους Εργατικούς, ενώ το Δυτικό Yorkshire θα επιλέξει δήμαρχο για πρώτη φορά.

Στο Λονδίνο η δημοσκόπηση των δημοσκοπήσεων φέρνει στον πρώτο γύρο πρώτο τον τωρινό δήμαρχο Sadiq Khan με 46% και δεύτερο τον Shaun Bailey από τους Συντηρητικούς με 29%. Στον δεύτερο γύρο ο Khan συγκεντρώνει το 62% και ο Bailey το 38% (Politico).

Σκωτία

Το Σκοτσέζικο Εθνικό Κόμμα (SNP) οδεύει προς θριαμβευτική νίκη στις εκλογές για την Βουλή της Σκοτίας και η Νικόλα Στέρτζεον για ακόμη μία φορά σαρώνει τις δημοσκοπήσεις υποσχόμενη δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκοτίας.

Σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση της BMG για την Herald το SNP αναμένεται να κερδίσει 68 έδρες. Επιπλέον οι Πράσινοι φαίνεται ότι θα πάρουν εννέα έδρες, πράγμα που σημαίνει ότι το Holyrood θα έχει 79 από τους 129 βουλευτές οι οποίοι τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκωτίας.

Ουαλία

Στις εκλογές της Ουαλίας, οι Εργατικοί φαίνεται ότι θα αυξήσουν την πλειοψηφία τους, παρά τις αρχικές δημοσκοπήσεις για κέρδη του Plaid Cymru (τοπικό κόμμα).

Η τελευταία δημοσκόπηση της Savanta ComRes δείχνει ότι το Plaid έπεσε πίσω στην τρίτη θέση με το Εργατικό κόμμα να είναι το μεγαλύτερο κόμμα με 36 έδρες, και τους Συντηρητικούς από πίσω με προβλεπόμενες 27 έδρες.

Το Κόμμα της Κατάργησης της Συνέλευσης φαίνεται πιθανό να κερδίσει δύο έδρες στο θεσμικό όργανο που θέλει να διαλύσει και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες θα μπορούσαν να κατέχουν μία έδρα παρά την πτώση τους σε εθνικό επίπεδο.

Πηγή: ΕΡΤ / Ανταπόκριση από το Λονδίνο: Ευδοξία Λυμπέρη

www.ertnews.gr



Το άρθρο «Σούπερ Πέμπτη» εκλογών στο Ηνωμένο Βασίλειο εμφανίστηκε πρώτα στο ERT.GR.



source https://www.ertnews.gr/eidiseis/diethni/soyper-pempti-eklogon-sto-inomeno-vasileio/
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: «Σούπερ Πέμπτη» εκλογών στο Ηνωμένο Βασίλειο Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">