ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Ιταλία: Παραδοχή των τριών προφυλακισθέντων για το πρόβλημα στο φρένο ασφαλείας του τελεφερίκ

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Με ραγδαίους ρυθμούς κινείται η ιταλική Δικαιοσύνη ώστε να διαλευκανθούν εις βάθος τα αίτια της τραγωδίας σχετικά με το περιστατικό του μοιραίου τελεφερίκ που την Κυριακή 23 Μαΐου κατέπεσε στη βουνοπλαγιά του Μοταρόνε στις όχθες της Λίμνης Ματζιόρε. Ένα ατύχημα που κόστισε τη ζωή σε 14 ανθρώπους.

Ύστερα από ενδελεχή έρευνα, σήμερα το πρωί τα ιταλικά πρωτοσέλιδα μιλούν για ανατροπή, αφού η Εισαγγελία της Βερμπανίας μιλά για έγκλημα πολλαπλής ανθρωποκτονίας, πρόκληση σοβαρών τραυματισμών και καταστροφή.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Εισαγγελία διέταξε την σύλληψη των: Λουίτζι Νερίνι (Luigi Nerini) διευθυντή της εταιρείας Ferrovie del Mottarone που διαχειρίζεται το τελεφερίκ, του Γκαμπριέλε Ταντίνι (Gabriele Tadini) διευθυντή της υπηρεσίας και του Ενρίκο Περόκιο (Enrico Perocchio) επιχειρησιακού επικεφαλή. Σύμφωνα με την Εισαγγελέα Ολίμπια Μπόσι (Olimpia Bossi) και οι τρεις ήξεραν ότι η καμπίνα ταξίδευε χωρίς φρένα, και μάλιστα το γνώριζαν από τις 26 Απριλίου.

Επομένως και σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό αλλάζει τα πάντα. Σε δήλωση αξιωματικού των Καραμπινιέροι σήμερα το πρωί στη RAI Tre, οι τρεις κρατούμενοι παραδέχτηκαν πως το φρένο δεν ενεργοποιήθηκε εθελοντικά, και μάλιστα πρόσθεσε πως “υπήρχαν δυσλειτουργίες στο τελεφερίκ, κλήθηκε συντήρηση, η οποία δεν έλυσε το πρόβλημα ή έστω μερικώς. Για να αποφευχθούν περαιτέρω διακοπές στην υπηρεσία, επέλεξαν να αφήσουν την “πιρούνα” η οποία εμποδίζει την λειτουργία του φρένου ασφαλείας”.

Η “πιρούνα” είναι μια συσκευή που απενεργοποιεί το φρένο κρατώντας τα δύο άκρα σε απόσταση και το οποίο επιτρέπει το μπλοκάρισμα του καλωδίου μεταφοράς σε περίπτωση αποκοπής του καλωδίου ρυμούλκησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ιταλικού πρακτορείου, η ανατροπή στην έρευνα έφτασε πριν την αυγή και ύστερα από μια νύχτα συνεχών ανακρίσεων, συχνά σε δραματικούς τόνους.

Η ανάλυση των ευρημάτων επέτρεψε στους ερευνητές που επιθεωρούν το ατύχημα να εξακριβώσουν ότι στην μοιραία καμπίνα είχαν παραβιαστεί τα φρένα ασφαλείας και τέλος να επιβεβαιώσουν πως η “πιρούνα” δεν είχε αφαιρεθεί.

Η εφημερίδα Corriere della Sera μιλά για μια ουσιαστικά συνειδητή πράξη για να αποφευχθούν οι διακοπές και τα μπλοκαρίσματα του τελεφερίκ. Το σύστημα παρουσίασε ανωμαλίες και θα χρειαζόταν μια πιο ριζική παρέμβαση με ένα ουσιαστικό τρόπο, κάτι όμως που τα ήδη δοκιμασμένα από την πανδημία ταμεία της εταιρείας δεν θα άντεχαν.

Στις 3 Μαΐου έγινε παρέμβαση, αλλά “δεν ήταν οριστική και αποφασίστηκε να διορθωθεί” με την πιρούνα “και με την πεποίθηση ότι το ατσάλινο καλώδιο δεν θα μπορούσε ποτέ να σπάσει”. Κάτι που όμως δυστυχώς έγινε, αν και ο λόγος δεν είναι ακόμη σαφές.

Σύμφωνα με την αναπαράσταση του ατυχήματος, η καμπίνα του τελεφερίκ είχε φτάσει 5 μέτρα από την αφετηρία, όταν το καλώδιο ρυμούλκησης έσπασε. Υπο κανονικές συνθήκες, τα φρένα ασφαλείας θα έπρεπε να είχαν ενεργοποιηθεί και η καμπίνα να είχε ακινητοποιηθεί επί τόπου. Όμως κάποιος απενεργοποίησε τουλάχιστον ένα από τα δύο φρένα ασφαλείας με την “πιρούνα”, με αποτέλεσμα η καμπίνα να εκτοξευθεί με ταχύτητα 100 χιλιομέτρων την ώρα, στην συνέχεια να κάνει άλμα περίπου 50 μέτρων, να καταπέσει στη βουνοπλαγιά και να κατρακυλήσει για αρκετά μέτρα πριν καρφωθεί στους κορμούς των δέντρων του δάσους.

Τα τελευταία στοιχεία ανατρέπουν την έρευνα και οδηγούν προς το ανθρώπινο λάθος, και αναμένεται να υπάρξουν και νέοι ύποπτοι τις επόμενες ώρες, ειδικά ανάμεσα στο προσωπικό των εταιρειών που κατά καιρούς πραγματοποιούσαν τη συντήρηση και επομένως την πιστοποίηση των συστημάτων.

www.ertnews.gr



Το άρθρο Ιταλία: Παραδοχή των τριών προφυλακισθέντων για το πρόβλημα στο φρένο ασφαλείας του τελεφερίκ εμφανίστηκε πρώτα στο ERT.GR.



source https://www.ertnews.gr/eidiseis/diethni/italia-paradochi-ton-trion-profylakisthenton-gia-to-provlima-sto-freno-asfaleias-toy-teleferik/
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Ιταλία: Παραδοχή των τριών προφυλακισθέντων για το πρόβλημα στο φρένο ασφαλείας του τελεφερίκ Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">