ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Επαφές Ν. Δένδια στη Μέση Ανατολή – Πρώτη επίσκεψη Ευρωπαίου ΥΠΕΞ στην περιοχή από την έναρξη της κρίσης

Στο Ισραήλ και στα Παλαιστινιακά εδάφη μεταβαίνει σήμερα Τρίτη 18 Μαΐου, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε μια προσπάθεια η Ελλάδα να αποτελέσει δίαυλο επικοινωνίας που θα διευκολύνει τις προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός στην περιοχή που φλέγεται από τις αιματηρές συγκρούσεις για δεύτερη εβδομάδα. Παράλληλα στόχος είναι να μείνει ζωντανή και η προοπτική επανάληψης συνομιλιών με στόχο τη λύση στην βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο Έλληνας Υπουργός, ο οποίος είναι ο πρώτος Ευρωπαίος ΥΠΕΞ στην περιοχή από την έναρξη της κρίσης, θα μεταφέρει από πρώτο χέρι την εικόνα στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συγκάλεσε ο ύπατος εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ με αντικείμενο τις εξελίξεις, και το οποίο συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα με τηλεδιάσκεψη.

Ανάλυση Ν. Μελέτη: Σταθεροποιητικός ο ρόλος της Ελλάδας στην Αν. Μεσόγειο

Η Ελλάδα δεν θεωρεί ότι είναι η δύναμη η οποία θα φέρει τη λύση του Μεσανατολικού, όμως οι καλές σχέσεις που διατηρεί αυτή με σημαντικές χώρες του αραβικού κόσμου – έχει στενές σχέσεις με την Αίγυπτο και το Ισραήλ, ενώ συνομιλεί με την Παλαιστινιακή Αρχή – της επιτρέπουν να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στα διπλωματικά τεκταινόμενα ως πυλώνας σταθερότητας και υπέρμαχος της προώθησης της ασφάλειας και της ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή.

Στόχος να διατηρηθεί ζωντανή και η προοπτική επανάληψης συνομιλιών με στόχο τη λύση στην βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Κατά την επίσκεψή του, ο υπουργός Εξωτερικών θα έχει συναντήσεις με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο Γ’, με τον Ισραηλινό ομόλογό του Γκάμπι Ασκενάζι και με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Μοχάμεντ Ιμπραχιμ Στάγεχ, και όχι με τον υπουργό Εξωτερικών Ριάντ Αλ Μάλικι, όπως αρχικά ανακοινώθηκε, λόγω έκτακτης αλλαγής του προγράμματος του τελευταίου.

Την ίδια μέρα, ο υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί και στην Ιορδανία, όπου θα συναντηθεί με τον Ιορδανό ομόλογό του Αϊμάν Σαφαντί.

Τέλος, ο κ. Δένδιας θα μεταβεί στο Κάιρο την Πέμπτη 20 Μαΐου, όπου θα συναντηθεί με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι.

Διαβάστε επίσης Μέση Ανατολή: Το χρονολόγιο και τα αίτια της ανάφλεξης

Να σημειωθεί ότι σήμερα το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί και νέα έκτακτη και κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Η Νορβηγία, μαζί με την Τυνησία και την Κίνα, πιέζουν επί μια εβδομάδα για την κινητοποίηση του Συμβουλίου Ασφαλείας, που δεν έχει κατορθώσει έως σήμερα να εκδώσει κοινή δήλωση, λόγω της άρνησης των ΗΠΑ.

«Αυτός ο παράλογος κύκλος αιματοχυσίας, τρόμου και καταστροφής πρέπει να σταματήσει αμέσως» διεμήνυσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

www.ertnews.gr



Το άρθρο Επαφές Ν. Δένδια στη Μέση Ανατολή – Πρώτη επίσκεψη Ευρωπαίου ΥΠΕΞ στην περιοχή από την έναρξη της κρίσης εμφανίστηκε πρώτα στο ERT.GR.



source https://www.ertnews.gr/eidiseis/ellada/politiki/epafes-n-dendia-sti-mesi-anatoli-proti-episkepsi-eyropaioy-ypex-stin-periochi-apo-tin-enarxi-tis-krisis/
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Επαφές Ν. Δένδια στη Μέση Ανατολή – Πρώτη επίσκεψη Ευρωπαίου ΥΠΕΞ στην περιοχή από την έναρξη της κρίσης Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">