ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Όλες οι αλλαγές στα εργασιακά – Οι βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου

Σε δημόσια διαβούλευση από χθες το νέο νομοσχέδιο για τα εργασιακά.
Μεταξύ άλλων προβλέπει ευέλικτο 8ωρο με διευθέτηση του χρόνου εργασίας, ψηφιακή κάρτα εργασίας, αύξηση των υπερωριών, δημιουργία Επιθεώρησης Εργασίας ως Ανεξάρτητης Αρχής στα πρότυπα της ΑΑΔΕ, ρύθμιση της τηλεργασίας, μέτρα κατά των απολύσεων, της παρενόχλησης στους χώρους εργασίας, αύξηση άδειας πατρότητας, προστασία των εργαζομένων στη διανομή όπως courier κ.α. Το νέο σχέδιο νόμου έχει πυροδοτήσει έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση και τα συνδικάτα ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τον χρόνο εργασίας, τις υπερωρίες και τον έλεγχο τυχόν εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Το ΠΑΜΕ προγραμματίζει νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 19:00 το απόγευμα στα Προπύλαια.

Δείτε εδώ το νομοσχέδιο (αρχείο pdf)

Διευθέτηση χρόνου εργασίας

Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας μεταφράζεται σε έως 10ωρη ημερήσια απασχόληση και ως αντιστάθμισμα την 4ήμερη εβδομαδιαία εργασία. Ήδη ,η διευθέτηση του χρόνου εργασίας, ως δυνατότητα στους εργαζόμενους που απασχολούνται με 8ωρο, προβλέπεται μέσω συμφωνίας με συλλογική σύμβαση εργοδοτών και εργαζομένων, ώστε σε περιόδους αυξημένης απασχόλησης να δουλεύουν 2 ώρες επιπλέον την ημέρα, με ανάλογη μείωση του ωραρίου ή επιπλέον άδειες κατά τις περιόδους μειωμένης απασχόλησης. Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας, όπως ανέφερε ο κ Χατζηδάκης εφαρμόζεται ήδη σε συγκεκριμένες εταιρείες όπως: ο ΟΤΕ, η Alpha Bank, o Παπαστράτος, η ΗΒΗ, ξενοδοχοϋπάλληλοι κλπ.

Αυτό που αλλάζει, κατ εφαρμογή της Οδηγίας 2019/1158, είναι ότι η διευθέτηση θα μπορεί να ισχύσει σε επιχειρήσεις που είτε δεν υπάρχουν καθόλου συνδικάτα, ή αν το θέλει ο ίδιος ο εργαζόμενος (μετά από αίτημά του), καθώς και για τους γονείς με παιδιά έως 12 ετών Σε αυτό το πλαίσιο θα μπορεί να λειτουργήσει και η 4ήμερη εβδομαδιαία εργασία.

–Αύξηση των υπερωριών. Αυξάνονται οι επιτρεπόμενες υπερωρίες από τις 96 ώρες που είναι σήμερα στη βιομηχανία και τις 120 ώρες στους υπόλοιπους κλάδους, στις 150 ώρες το μέγιστο. Η αμοιβή για τη τήρηση των νόμιμων υπερωριών αυξάνεται από το 80 στο 120 % του κατωτάτου ημερομισθίου.

–Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, θα υπάρξει ένας ψηφιακός μηχανισμός που θα συνδέει τους εργαζόμενους μέσω του ηλεκτρονικού υπολογιστή τους (ή του κινητού ή του τάμπλετ τους) με το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ ώστε να καταγράφονται αυτόματα και ηλεκτρονικά, χωρίς παρέμβαση τρίτου, τόσο η υπερωριακή απασχόληση, όσο και ο χρόνος εργασίας συνολικά, ενώ θα καταπολεμάται η αδήλωτη εργασία και θα προστατεύεται ο εργαζόμενος από καταχρηστικές πρακτικές των εργοδοτών, αλλά και οι έντιμοι εργοδότες απέναντι στον αθέμιτο ανταγωνισμό. Η εφαρμογή της θα ξεκινήσει από τις τράπεζες και τη βιομηχανία. Η μη εφαρμογη οδηγει σε πρόστιμο 10.500 ευρώ ανα εργαζόμενο ή και 15ημερο κλείσιμο μετα από 3 ελέγχους.

– Σύσταση της Επιθεώρησης Εργασίας ως Ανεξάρτητης διοικητικής Αρχής στα πρότυπα της ΑΑΔΕ με ελέγχους σε 24ωρη βαση.

-Απολύσεις. Στο σχέδιο νόμου, υπαρχει ειδική διάταξη σύμφωνα με την οποία, πέραν της απαγόρευσης απόλυσης για λόγους καταγωγής, φύλου, ηλικίας,θρησκείας, σεξουαλικού προσανατολισμού, συνδικαλιστικής δραστηριότητας κ.α. θα προστεθούν και άλλοι λόγοι απαγόρευσης. Για παράδειγμα, θα απαγορευθεί η απόλυσή πατέρα, που αποκτάει παιδί, για 6 μήνες από την ημερομηνία γέννησης του παιδιού του, θα καθίσταται άκυρη απόλυση, σε περίπτωση που εργαζόμενος αρνηθεί την διευθέτηση του χρόνου εργασίας καθώς και σε περίπτωση που ο εργαζόμενος ασκήσει το θεσπιζόμενο με το νομοσχέδιο «δικαίωμα της αποσύνδεσης» (δηλαδή δεν θα εργάζεται πέραν του συμφωνημένου ωραρίου), στην περίπτωση τηλεργασίας καθως και για άσκηση δικαιώματος λογω παρενόχλησης.

Παραμένουν σε ισχύ όλοι οι λόγοι ακυρότητας της απόλυσης και θεσπίζεται η αντίστροφη του βάρους απόδειξης της εγκυρότητας της απόλυσης από τον εργοδότη στο δικαστήριο.

Σε κάθε άλλη περίπτωση με αίτημα του εργαζόμενου ή του εργοδότη το δικαστήριο μπορεί να επιδικάσει αποζημίωση όχι μικρότερη των 3 μηνών αποδοχών και μέχρι το 2πλάσιο της νόμιμης αποζημίωσης.

-Δικαίωμα στην απεργία, την εκπροσώπηση των εργαζομένων και τη συνδικαλιστική δράση. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας προωθούνται κανόνες διαφάνειας για τη λειτουργία των συνδικαλιστικών οργανώσεων προκειμένου οι όποιες αποφάσεις να μη λαμβάνονται από οργανώσεις-σφραγίδες. Θεσπίζεται η υποχρεωτική εγγραφή συνδικαλιστικών και εργοδοτικών οργανώσεων σε ηλεκτρονικό μητρώο και η εξ αποστάσεως ψήφος στα συνδικάτα. Παράλληλα, αναμένεται να θεσπιστεί η «ελάχιστη εγγυημένη υπηρεσία» στο 33%, σε κλάδους κοινής ωφέλειας κατά την διάρκεια της απεργίας.

Απαγόρευση οικονομικής ενίσχυσης των συνδικαλιστικών οργανώσεων από εργοδότες ή κόμματο και καταργείται η Επιτροπή προστασίας συνδικαλιστικών στελεχών. Παράλληλα απαγορεύεται η απόλυση συνδικαλιστή εκτός από σοβαρά ποινικα αδικήματα.

– Εξίσωση αποζημίωσης απόλυσης των εργατοτεχνιτών με αυτή των υπάλληλων.

– Θεσπίζεται πλαίσιο προστασίας των εργαζομένων σε courier delivery για υγεία, πρόνοια , ασφάλεια , συνδικαλιστικά δικαιότατα.

– Τα διαλλείματα στην εργασία θα γίνονται στις 4 ώρες και ποτέ στην αρχή ή το τέλος του ωραρίου.

– Εργασία την Κυριακή. Στις εξαιρέσεις που ήδη ισχύουν από τον γενικό κανόνα, αναμένεται να προστεθούν κι άλλοι κλάδοι και δράσεις, όπως οι αποθήκες, τα logistics, τα κέντρα δεδομένων, courier, βιομηχανίες υγειονομικού υλικού ,λατομείων ,σκυροδέματος, αλλά και εξωσχολικές δράσεις, η μηχανογράφηση, τηλεφωνική εξυπηρέτηση πολιτών, συντήρηση σχολείων καθώς και οι εξετάσεις έκδοσης διπλωμάτων.

Γονικές και ειδικές άδειες

Άδεια πατρότητας 14 ημερών μετ’ αποδοχών (έναντι δυο ημερών που ισχύει σήμερα),, γονική άδεια διάρκειας τεσσάρων μηνών -με επιδότηση από τον ΟΑΕΔ για τους δυο μήνες- και για τον πατέρα και για τη μητέρα για κάθε παιδί, μέχρι να γίνει το παιδί οκτώ ετών. Προστασία για τους νέους πατέρες από την απόλυση για έξι μήνες από τη γέννηση του παιδιού.

Δικαίωμα ευέλικτων ρυθμίσεων εργασίας (τηλεργασία, ευέλικτο ωράριο εργασία ή μερική απασχόληση, ανάλογα με την περίπτωση) για γονείς παιδιών ηλικίας έως και 12 ετών,

-θέσπιση άδειας φροντιστή (έως 5 ημέρες τον χρόνο μετ’ αποδοχών) για συγγενείς ή πρόσωπα που κατοικούν στο ίδιο νοικοκυριό με τον εργαζόμενο και έχουν ανάγκη σημαντικής φροντίδας, τη θέσπιση δικαιώματος απουσίας λόγω ανωτέρας βίας για επείγοντα οικογενειακά ζητήματα (2 φορές το χρόνο, μία ημέρα κάθε φορά) καθώς και στη διεύρυνση του όρου του «γονέα», ώστε να περιλαμβάνει τις περιπτώσεις της υιοθεσίας και της παρένθετης μητρότητας.

– επέκταση της άδειας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής 7 ημερων (που ίσχυε ήδη στον δημόσιο τομέα) και στον ιδιωτικό.

Ρεπορτάζ: Δήμητρα Κυριαζή

www.ertnews.gr



Το άρθρο Όλες οι αλλαγές στα εργασιακά – Οι βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου εμφανίστηκε πρώτα στο ERT.GR.



source https://www.ertnews.gr/eidiseis/oikonomia/oles-oi-allages-sta-ergasiaka-oi-vasikes-diataxeis-toy-nomoschedioy/
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Όλες οι αλλαγές στα εργασιακά – Οι βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">