ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Θρίλερ σε πτήση από Αθήνα: Με εντολή Λουκασένκο αναγκαστική προσγείωση για σύλληψη blogger ακτιβιστή

Σε αναγκαστική προσγείωση στη Λευκορωσία διατάχθηκε από τον Πρόεδρο της χώρας Αλεξάντερ Λουκασένκο, πτήση της Ryanair από την Αθήνα με προορισμό το Βίλνιους της Λιθουανίας προκειμένου να συλληφθεί ένας ακτιβιστής blogger.

Οι αστυνομικοί στο Μινσκ συνέλαβαν τον ακτιβιστή Ρόμαν Προτάσεβιτς, ο οποίος ήταν στη λίστα των καταζητούμενων μετά τις μαζικές διαδηλώσεις του περασμένου έτους.

Στην καταγγελία προχώρησε ο Ρολάντας Κατσίνσκας, Λιθουανός διπλωμάτης.

Το αεροσκάφος, βρισκόταν πάνω από τη Λευκορωσία έχοντας σχεδόν φτάσει στη Λιθουανία όταν άλλαξε κατεύθυνση, προς το Μινσκ εν μέσω αναφορών ότι είχε εκρηκτικά. Ωστόσο δεν βρέθηκαν εκρηκτικά.

Το τμήμα καταστολής οργανωμένου εγκλήματος της Λευκορωσίας από την πλευρά του ανέφερε ότι ο Πρωτάσεβιτς τέθηκε υπό κράτηση, αλλά στη συνέχεια απέσυρε τη σχετική δήλωση που είχε κάνει στο κανάλι Telegram.

Η Ryanair και το Υπουργείο Εξωτερικών της Λιθουανίας προχώρησαν σε κανένα άμεσο σχολιασμό.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σχολίασε ότι βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τις αρμόδιες υπηρεσίες και τους Ευρωπαίους εταίρους  για το θέμα. “Πρωταρχικό μας μέλημα η ασφάλεια όλων των επιβατών’ σημειώνει.

— Υπουργείο Εξωτερικών (@GreeceMFA) May 23, 2021

Εκπρόσωπος του αεροδρομίου στο Βίλνιους δήλωσε στο Reuters ότι το αεροπλάνο κατευθύνθηκε προς Μινσκ λόγω διένεξης μεταξύ του πληρώματος και ενός επιβάτη.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων BelTA, ο Λουκασένκο διέταξε προσωπικά πολεμικό αεροπλάνο να συνοδεύσει το Boeing της Ryanair στο Μινσκ.

Στην εξουσία από το 1994, ο Λουκασένκο ξεκίνησε μια βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων το 2020. Περίπου 35.000 άνθρωποι έχουν τεθεί υπό κράτηση από τον Αύγουστο, λένε οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ δεκάδες έχουν καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης. Οι αρχές λένε ότι πάνω από 1.000 ποινικές υποθέσεις έχουν ανοίξει.

Ο Πρωτάσεβιτς είναι ένας από τους ιδρυτές του πρακτορείου ειδήσεων της αντιπολίτευσης NEXTA, και του καναλιού Telegram που έχουν γίνει ένα από τις κύριες πηγές ειδήσεων για τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά του Λουκασένκο στη Λευκορωσία.

Η κύρια αντίπαλος του Λουκασένκο στις τελευταίες εκλογές, Σβετλάνα Τσιχανόφσκαγια δήλωσε ότι οι αρχές της χώρας “έθεσαν σε κίνδυνο την ασφάλεια των επιβατών επί του σκάφους και όλη την πολιτική αεροπορία για χάρη της τιμωρίας του άνδρα που είναι συντάκτης του μεγαλύτερου ανεξάρτητου καναλιού της Λευκορωσίας”.

Πηγή Reuters

www.ertnews.gr



Το άρθρο Θρίλερ σε πτήση από Αθήνα: Με εντολή Λουκασένκο αναγκαστική προσγείωση για σύλληψη blogger ακτιβιστή εμφανίστηκε πρώτα στο ERT.GR.



source https://www.ertnews.gr/roi-idiseon/thriler-se-ptisi-apo-athina-me-entoli-loykasenko-anagkastiki-prosgeiosi-gia-syllipsi-blogger-aktivisti/
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Θρίλερ σε πτήση από Αθήνα: Με εντολή Λουκασένκο αναγκαστική προσγείωση για σύλληψη blogger ακτιβιστή Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">