ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Στην Κέρκυρα η πρώτη προσγείωση του ιστορικού Spitfire της Π.Α.

Στη χώρα μας επέστρεψε το μεσημέρι της Τετάρτης 27 Μαϊου το ιστορικό μαχητικό αεροσκάφος Spitfire MJ755 της  Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας το οποίο είχε σταλεί στη Βρετανία για ανακατασκευή από το 2018.

Το αεροπλάνο μπήκε στο ελληνικό εναέριο χώρο στις 12 το μεσημέρι και συνοδευόμενο από δύο F16 προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας, επιστρέφοντας ξανά στην πατρίδα. Το αεροπλάνο θα σταθμεύσει και σε άλλα αεροδρόμια της χώρας ενώ ο τελικός προορισμός του είναι το αεροδρόμιο του Τατοϊου.

Η ιστορία του

Το Spitfire MJ755 είχε παραδοθεί στις 27 Φεβρουαρίου 1947 στην τότε Ελληνική Βασιλική Αεροπορία από τον υποσμηναγό της Βρετανικής Αεροπορίας (RAF) Τζορτζ Νταν. Ήταν ένα από τα 77 περίπου καταδιωκτικά Spitfire (Σπιτφάιρ), που είχε δώσει η βρετανική κυβέρνηση για την ανασύσταση της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας.

Τον Απρίλιο εκείνης της χρονιάς είχε ενταχθεί στην δύναμη της 335 Μοίρας Διώξεως στο Σέδες. Το 1949 χρησιμοποιήθηκε ως εκπαιδευτικό στη Σχολή Αεροπορίας Εφέδρων Αξιωματικών Χειριστών στο Τατόι. Το 1950 μεταφέρθηκε στο Κρατικό Εργοστάσιο Αεροπλάνων στο Φάληρο, όπου μετατράπηκε σε φωτοαναγνωριστικό. Στα τέλη του 1953 πραγματοποίησε την τελευταία του πτήση, πριν καθηλωθεί οριστικά στο έδαφος, και χρησιμοποιηθεί ως στατικό έκθεμα αρχικά στο Τατόι, και αργότερα στην αυλή του Πολεμικού Μουσείου.

Μετά τη δημιουργία του Μουσείου Πολεμικής Αεροπορίας, μεταφέρθηκε ξανά στο Τατόι το 1995, πριν σταλθεί το 2018 στο ιστορικό αεροδρόμιο Μπίγκιν Χιλ έξω από το Λονδίνο, σε ειδικό κέντρο ανακατασκευής.

 

www.ertnews.gr



Το άρθρο Στην Κέρκυρα η πρώτη προσγείωση του ιστορικού Spitfire της Π.Α. εμφανίστηκε πρώτα στο ERT.GR.



source https://www.ertnews.gr/perifereiakoi-stathmoi/kerkira/stin-kerkyra-i-proti-prosgeiosi-toy-istorikoy-spitfire-tis-polemikis-aeroporias/
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Στην Κέρκυρα η πρώτη προσγείωση του ιστορικού Spitfire της Π.Α. Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">