ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Μ. Γκάγκα για AstraZeneca: Ζυγίζουμε τι κίνδυνο έχουμε από τη μια μεριά και τι κίνδυνο έχουμε από την άλλη

Διευκρινήσεις για τους εμβολιασμούς των πολιτών για τη B’ δόση του AstraZeneca έδωσε στην ΕΡΤ η Μίνα Γκάγκα. Η πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, καλεσμένη της εκπομπής «Από τις Έξι» αναφέρθηκε στον προβληματισμό του κόσμου για το τι να κάνει μετά τη χθεσινή σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών να μην εμβολιάζονται με AstraZeneca οι κάτω των 60 ετών.

«Αυτό που λέει η Επιτροπή είναι να κάνουν τη δεύτερη δόση όσοι έχουν εμβολιαστεί με AstraZeneca γιατί αυτό που έχουμε δει διεθνώς είναι ότι δεν υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα με τη δεύτερη δόση. Τα περιστατικά που συμβαίνουν μετά την Ά δόση και είναι π.χ. δεκατρία στο εκατομμύριο, γίνονται 0,3 στη Β’ δόση. Άρα είναι πολύ σπάνιο. Η σύσταση δεν είναι μην κάνετε τη δεύτερη δόση, η σύσταση είναι κάνετε τη Β’ δόση. Δεν θα κάνουμε νέες δόσεις στους νεότερους ανθρώπους για πρώτη φορά».

Τι θα γίνει με τη Β’ δόση της AstraZeneca

Απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων για το εάν οι εμβολιασμένοι με AstraZeneca θα κάνουν τη Β’ δόση του εμβολίου με χαρά, η κ. Γκάγκα τόνισε: «Μέσα σε αυτούς που θα πάνε να εμβολιαστούν με τη Β’ δόση του AstraZeneca είναι οι δύο γιοί μου. Μέσα στην πανδημία έχουμε να κάνουμε με έναν καινούργιο ιό που ξεκίνησε πριν από 13 μήνες. Όλο αυτό το διάστημα μαζεύουμε δεδομένα. Επισήμως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων εξακολουθεί να λέει ότι το AstraZeneca είναι ασφαλές και εμείς συστήνουμε να γίνεται. Επειδή είδαμε ότι στους νεότερους ανθρώπους –και επειδή δεν θέλουμε να ρισκάρουμε και να χάσουμε κανέναν- υπάρχει αυτή η πολύ σπάνια παρενέργεια, η Επιτροπή είπε “να μην το διακινδυνεύσουμε για κανέναν”. Άρα οι νέοι άνθρωποι που δεν έχουν κάνει καμία δόση δεν κάνουν, ενώ οι άνθρωποι που έχουν κάνει την πρώτη δόση (σ.σ. με AstraZeneca) σύμφωνα με τα διεθνή δεδομένα έχουν πιο σπάνιες παρενέργειες. Με αυτά τα δεδομένα πορευόμαστε».

Η πρόεδρος Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας σχολιάζοντας τους που υπάρχουν στην κοινωνία για τις επιλογές τη χρήση των εμβολίων επισήμανε:

«Οι θάνατοι όπως είδατε από κορονοϊό είναι πολλοί. Στην Ελλάδα των 10 εκατ. Κατοίκων είχαμε περίπου 13.000 θανάτους, που είναι πολύ μεγάλο νούμερο. Ο κορονοϊός έχει διεθνώς πολύ μεγάλη θνητότητα. Λες λοιπόν “σε σχέση με το να κινδυνεύω να κολλήσω” το να κάνω το εμβόλιο που έχει δεκατρείς περιπτώσεις στο εκατομμύριο να κάνω θρόμβωση – και αυτό δεν οδηγεί σε θάνατο- γιατί το προλαβαίνουμε και το ξέρουμε παρά αν αργήσουμε… Ζυγίζεις τα δύο και λες τι είναι καλύτερο για όλους μας. Να είμαστε εκτεθειμένοι ή να έχουμε αυτή την ασφάλεια. Με προσοχή γιατί τώρα ξέρουμε ποιες είναι οι παρενέργειες και πως μπορούμε να τις προλάβουμε. Ζυγίζουμε τι κίνδυνο έχουμε από τη μια μεριά και τι κίνδυνο έχουμε από την άλλη. Οι παρενέργειες εξακολουθούν να είναι πολύ σπάνιες».

Όσον αφορά τι να προσέχουν οι εμβολιασμένοι η κ. Γκάγκα είπε «έχουμε το νου μας. Πονοκέφαλος, αιμορραγίες ή μελανιές μας κάνουν να πάμε στο γιατρό». Μιλώντας για τους συμπολίτες μας που έχουν κλείσει ραντεβού για να κάνουν την πρώτη δόση του εμβολίου με AstraZeneca η γιατρός δήλωσε ότι θα λάβουν σχετική ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας ή του υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Τι είπε για υποχρεωτικό εμβολιασμό και τις μάσκες

Αναφορικά με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό συγκεκριμένων επαγγελματικών ομάδων η κ. Γκάγκα υπενθύμισε ότι τα παιδιά εμβολιάζονται υποχρεωτικά. «Όλα εξαρτώνται από που βρισκόμαστε επιδημιολογικά με την πανδημία”. Νομίζω ότι είναι σαφές ότι αν εγώ κινδυνεύω να μεταδώσω τον ιό σε έναν ασθενή λογικά δεν πρέπει να μπορώ να το κάνω. Αυτή είναι η λογική. Ο καθένας μπορεί να πει ότι δεν θέλω εμβόλιο, αλλά και από την άλλη εγώ μπορώ να πω ότι δεν θέλω να έρχομαι σε επαφή μαζί σου και να κινδυνεύω». Τέλος η κ. Γκάγκα αναφέρθηκε και στο θέμα της μάσκας και στην υποχρεωτική χρήση της. «Η μάσκα είναι μια προστασία. Εμείς είχαμε πολλούς ασθενείς στο νοσοκομείο γιατί πήγανε για καφέ με φίλους τους και κόλλησαν κορονοϊό. Ακόμα δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία. Όλοι θέλουμε να βγάλουμε τις μάσκες».

www.ertnews.gr



Το άρθρο Μ. Γκάγκα για AstraZeneca: Ζυγίζουμε τι κίνδυνο έχουμε από τη μια μεριά και τι κίνδυνο έχουμε από την άλλη εμφανίστηκε πρώτα στο ERT.GR.



source https://www.ertnews.gr/eidiseis/ellada/m-gkagka-gia-astrazeneca-zygizoyme-ti-kindyno-echoyme-apo-ti-mia-meria-kai-ti-kindyno-echoyme-apo-tin-alli/
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Μ. Γκάγκα για AstraZeneca: Ζυγίζουμε τι κίνδυνο έχουμε από τη μια μεριά και τι κίνδυνο έχουμε από την άλλη Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">