ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Κενά στη φυσική προέλευση του κορονοϊού: Δεν πωλούνται νυχτερίδες και παγκολίνοι στην αγορά της Γουχάν

Νέες αποκαλύψεις πυροδότησαν περαιτέρω την εντατικοποίηση των ερευνών για πιθανή εργαστηριακή διαφυγή του κορονοϊού. Οι παγκολίνοι και οι νυχτερίδες οι ύποπτοι ξενιστές της πανδημίας δεν πωλούνταν στην αγορά της Γουχάν. 

Έρευνα: Κώστας Δαβάνης – Εύη Τσιριγωτάκη

Παράλληλα με την εκτεταμένη έρευνα για την επιδημιολογία, την ιολογία και την ιατρική θεραπεία του SARS-CoV-2, είναι επίσης ζωτικής σημασίας να κατανοήσουμε καλύτερα κάθε ρόλο που μπορεί να διαδραμάτισε το παράνομο εμπόριο άγριων ζώων στην Κίνα, για την έναρξη αυτής της πανδημίας. Ωστόσο μπορεί να δώσει απαντήσεις και στο ενδεχόμενο διαρροής του ιού από εργαστήριοο καθώς οι παγκολίνοι και οι νυχτερίδες δεν πωλούνταν στην συγκεκριμένη αγορά.


Δείτε εδώ την έρευνα του ertnews.gr για τα επίπεδα ασφαλεία στο εργαστήριο της Γουχάν


Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature τα ευρήματά δείχνουν μεγάλο εύρος όσο και έκταση της εκμετάλλευσης άγριας πανίδας στις αγορές του Γουχάν, πριν από νέες απαγορεύσεις εμπορικών συναλλαγών που συνδέονται με το ξέσπασμα του COVID-19, παράλληλα με τις κακές συνθήκες υπό τις οποίες διατηρήθηκαν αυτά τα ζώα πριν από την πώληση. Κατά κύριο λόγο, η απουσία παγκολινών και νυχτερίδων, που δεν τρώγονται συνήθως στην Κεντρική Κίνα επιβεβαιώνει ότι οι πιγκολίνες είναι απίθανο να εμπλέκονται ως ξενιστές στο ξέσπασμα του COVID-19. Αυτό δεν προκαλεί έκπληξη, διότι η εμπορία ζωντανών παγκολινών σταμάτησε σε μεγάλο βαθμό στην Κίνα.

Και στα 17 καταστήματα που ερευνήθηκαν, οι πωλητές ανέφεραν 36.295 πωλήσεις που ανήκουν σε 38 είδη άγριων ζώων, κατά μέσο όρο 1170,81 ανά μήνα. Σχεδόν όλα τα ζώα πωλήθηκαν ζωντανά, και σε κλουβιά που στοιβάζονται και βρέθηκαν σε κακή κατάσταση. Τα περισσότερα καταστήματα προσέφεραν υπηρεσίες κρεοπωλείου, που πραγματοποιούνται επί τόπου, με σημαντικές επιπτώσεις στην υγιεινή των τροφίμων και την καλή διαβίωση των ζώων. Περίπου το 30% από 6 είδη θηλαστικών που επιθεωρήθηκαν είχαν υποστεί πληγές από πυροβολισμούς ή παγίδες, πράγμα που συνεπάγεται παράνομη άγρια περισυλλογή. Δεκατρία από τα 17 καταστήματα διέθεταν τις απαραίτητες άδειες για να πουλήσουν νόμιμα είδη άγριων ζώων για φαγητό. Παράλληλα τα ονόματα των ειδών δόθηκαν μόνο στα κινέζικα, χωρίς σαφή ταξινομική διωνυμική ονομασία. Κανένα από τα 17 καταστήματα δεν δημοσίευσε πιστοποιητικό καταγωγής ή πιστοποιητικό καραντίνας, επομένως όλο το εμπόριο άγριας ζωής ήταν θεμελιωδώς παράνομο.

Τα ζώα που πωλήθηκαν στην αγορά της Γουχάν ήταν σχετικά ακριβά, αντιπροσωπεύοντας είδη διατροφής πολυτελείας, όχι φθηνό κρέας. Το 30% των θηλαστικών ήταν σαφώς άγρια, που αποδεικνύεται από πληγές παγίδευσης και πυροβολισμούς. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η άγρια ​​φύση θεωρείται η πηγή τουλάχιστον του 70% όλων των αναδυόμενων ασθενειών

Η Ιταλία ως πιθανή πηγή της πανδημίας  

 Έτσι μια νέα μελέτη του ΠΟΥ, σε 60 δείγματα ασθενών στην Ιταλία τον Οκτώβριο του 2019 θεωρείται πως διαθέτει εκείνα τα στοιχεία που μπορούν να ανατρέψουν το ενδεχόμενο ο ιός να προέκυψε φυσικά ή από εργαστηριακή διαρροή στην Κίνα, αλλά να υπήρχε ήδη και στην Ευρώπη. Αν και ο πρώτος επίσημα καταγεγραμμένος ασθενής στην Ιταλία εντοπίστηκε στις 21 Φεβρουαρίου 2020 στην Λομβαρδία τα αποτελέσματα μιας έρευνας αντισωμάτων ανίχνευσαν θραύσματα του κορονοιού. Συγκεκριμένα οι Ιταλοί ερευνητές δημοσίευσαν για αυτό τα αποτελέσματά στο επιστημονικό περιοδικό Tumori Journal, αφού προηγούμενος είχαν εκλεχθεί σε εργαστήριο στο Ολλανδικό Πανεπιστήμιο Erasmus στο Ρότερνταμ. Τα δείγματα, είχαν ληφθεί από φαινομενικά υγιή άτομα που υποβλήθηκαν σε έλεγχο καρκίνου του πνεύμονα αποκαλύπτοντας ακριβώς αυτά αντισώματα κατά του SARS-CoV-2.

Στα μισά από τα δείγματα, οι εν λόγω ασθενείς είχαν προφανώς ήδη νοσήσει απο την λοίμωξη της Covid 19 και έτσι δημιούργησαν αντισώματα. Μάλιστα, όπως έγραψε ο ιταλικό τύπος, Ιταλός επιστήμονας επέκρινε το γεγονός ότι καμία από τις προηγούμενες μελέτες δεν είχε «αμφισβητήσει ποτέ τη γεωγραφική προέλευση» εκφράζοντας μάλιστα σημαντικές αμφιβολίες για τη θεωρία της κινεζικής προέλευσης. Παραδέχτηκε ωστόσο ότι οι δοκιμές δεν μπορούν ακόμη να αποδείξουν σαφώς την πραγματική προέλευση του κορονοιού και τα αποτελέσματα είναι μόνο επιβεβαίωση της απόκρισης του οργανισμού των εξεταζόμενων ασθενών στον ιό. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι ο κορονοϊός, ή ένας πολύ παρόμοιος, ίσως μια λιγότερο μεταδοτική παραλλαγή, κυκλοφόρησε εδώ στην Ιταλία τον Οκτώβριο.

Εργαστήριο Γουχάν (AP)

Η θεωρία μετάδοσης μέσα από τα γουνοφόρα ζώα  

Μια όμως ακόμη διαφορετική διάσταση στην έρευνα για την προέλευση του ιού έδωσε μιλώντας στο ελβετικό περιοδικό Republic ο κορυφαίος Γερμανός ιολόγος Κρίστιαν Ντρόστεν δηλώνοντας πως η πιθανότερη εκδοχή προέλευσης του ιού είναι μέσα από εκτροφεία γουνοφόρων ζώων. Ο ίδιος τόνισε πως δεν έχει ακόμη επαρκή στοιχεία που να τεκμηριώνουν αυτή την υπόθεση, εκτός από την σαφώς αποδεδειγμένη και γνωστή προέλευση του Sars-Cov 1,  που έιναι ένας παρόμοιος ιός. Οι ιοί του ίδιου είδους κάνουν τα ίδια πράγματα και συχνά έχουν την ίδια προέλευση” ανέφερε χαρακτηριστικά

Στον Sars Cov1, οι ενδιάμεσοι ξενιστές ήταν σκύλοι ρακούν και γάτες που καθώς στην Κίνα, τα σκυλιά ρακούν εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται εκτενώς στη βιομηχανία γούνας. Τα άγρια ​​σκυλιά ρακούν που μπορεί να έχουν φάει νυχτερίδες, τα οποία θεωρούνται ως η πιο πιθανή προέλευση του Sars-CoV-2,  μπαίνουν επανειλημμένα στα εκτροφεία όπου θανατώνονται ζωντανά αφήνοντας  κραυγές θανάτου που δημιουργούν αερολύματα με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να μπορούν στη συνέχεια να μολυνθούν από τον ιό, χωρίς όμως να υπάρχουν μελέτες για αυτή την διαδρομή.

www.ertnews.gr



Το άρθρο Κενά στη φυσική προέλευση του κορονοϊού: Δεν πωλούνται νυχτερίδες και παγκολίνοι στην αγορά της Γουχάν εμφανίστηκε πρώτα στο ERT.GR.



source https://www.ertnews.gr/frontpage/kena-sti-fysiki-proeleysi-toy-koronoioy-den-poloyntai-nychterides-kai-pagkolinoi-stin-agora-tis-goychan/
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Κενά στη φυσική προέλευση του κορονοϊού: Δεν πωλούνται νυχτερίδες και παγκολίνοι στην αγορά της Γουχάν Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">