ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Σχέδιο Ανάκαμψης: Η Ε.Ε. προχωρά εντός Ιουνίου στην έκδοση κοινού χρέους

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προχωρά εντός Ιουνίου στην ιστορική διαδικασία έκδοσης κοινού χρέους για να χρηματοδοτηθεί το Σχέδιο Ανάκαμψης που έχει ως σκοπό να ξεπεραστεί ο οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας του νέου κορονοϊού. Όπως ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο “έλαβε επίσημα ειδοποιήσεις έγκρισης από το σύνολο των 27, κάτι που επιτρέπει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διαθέσει ομόλογα εξ ονόματος της Ε.Ε. στις αγορές κεφαλαίων”.

Το Σχέδιο Ανάκαμψης, ή «Next Generation EU», όπως αποκαλείται στην ανακοίνωση, «ξεκινά αύριο!» (σ.σ. σήμερα Τρίτη), καθώς «η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πλέον σε θέση να εξασφαλίσει την απαραίτητη χρηματοδότηση», συνόψισε με ικανοποίηση στο κείμενο ο Αντόνιο Κόστα, ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, η χώρα του οποίου ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ από τον Ιανουάριο.

Συνολικά, αναμένεται να χορηγηθούν 672 δισ. ευρώ σε ενισχύσεις ή δάνεια στα κράτη μέλη της Ε.Ε., στο πλαίσιο του ευρύτερου Σχεδίου Ανάκαμψης, ύψους 750 δισ. ευρώ. Το Ταμείο Ανάκαμψης θα χρηματοδοτηθεί με την έκδοση κοινού χρέους, γεγονός χωρίς προηγούμενο, που αποκαλείται ενσάρκωση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία.

Την έναρξη της διαδικασίας έκδοσης χρέους με τη συμμετοχή μεγάλων διεθνών και ευρωπαϊκών τραπεζών και τη διάθεση των τίτλων εντός του μήνα», ανακοίνωσε και χθες Δευτέρα (31/05) ο Γάλλος υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον σε συνέντευξη του στην Echos. Το ύψος της πρώτης έκδοσης αναμένεται να είναι «γύρω στα 10 δισ. ευρώ», διευκρίνισε και πρόσθεσε πως «η όρεξη της αγοράς αναμένεται να είναι μεγάλη και τα επιτόκια πολύ ευνοϊκά».

Την περασμένη Πέμπτη τα κοινοβούλια της Αυστρίας και της Πολωνίας ενέκριναν τον μηχανισμό έκδοσης κοινού χρέους, ολοκληρώνοντας τη διαδικασία επικύρωσης.

Η εφαρμογή του σχεδίου, που συμφωνήθηκε τον Ιούλιο του 2020 έπειτα από δύσκολες διαπραγματεύσεις, έχει επικριθεί επανειλημμένα για τη βραδύτητά της. Οι πρώτες εκταμιεύσεις, που αναμένεται να χρηματοδοτήσουν προγράμματα επενδύσεων των κρατών-μελών στους τομείς του ψηφιακού μετασχηματισμού και της πράσινης μετάβασης, προβλέπεται να γίνουν στην καλύτερη περίπτωση στα τέλη του Ιουλίου. Θα πρόκειται για προχρηματοδοτήσεις που θα αντιπροσωπεύουν το 13% των συνολικών ενισχύσεων. Η εκταμίευσή τους θα διαρκέσει αρκετά χρόνια.

Οι χώρες της Ε.Ε. άρχισαν να υποβάλουν στα τέλη Απριλίου τα εθνικά τους σχέδια επενδύσεων, που είναι συνδεδεμένα με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να εξασφαλίσουν χρηματοδοτήσεις. Πλέον 22 από τα 27 μέλη έχουν καταθέσει τα σχέδιά τους στην Κομισιόν, που έχει στη διάθεσή της προθεσμία δύο μηνών για να τα μελετήσει και να τα εγκρίνει. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα έχει κατόπιν έναν μήνα για να δώσει το δικό του πράσινο φως.

Η Ισπανία και η Ιταλία αναμένεται να είναι οι χώρες που θα ωφεληθούν περισσότερο, με χορηγήσεις περίπου 70 δισ. ευρώ για την καθεμιά, ακολουθούμενες από τη Γαλλία με περίπου 40 δισ. ευρώ.

Μεταξύ άλλων, τα κεφάλαια αυτά θα επιτρέψουν να προχωρήσουν προγράμματα, όπως η ανακαίνιση κτιρίων προκειμένου να γίνουν ενεργειακά πιο αποδοτικά, η δημιουργία δικτύων ταχυφορτιστών και φορτιστών για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, η ανάπτυξη τηλεπικοινωνιακών δικτύων υψηλής ταχύτητας, υποδομών αποθήκευσης δεδομένων, κ.ο.κ..

www.ertnews.grΤο άρθρο Σχέδιο Ανάκαμψης: Η Ε.Ε. προχωρά εντός Ιουνίου στην έκδοση κοινού χρέους εμφανίστηκε πρώτα στο ERT.GR.source https://www.ertnews.gr/eidiseis/oikonomia/schedio-anakampsis-i-e-e-prochora-entos-ioynioy-stin-ekdosi-koinoy-chreoys/
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Σχέδιο Ανάκαμψης: Η Ε.Ε. προχωρά εντός Ιουνίου στην έκδοση κοινού χρέους Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb