ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Το χρονικό της κλοπής των πινάκων του Πικάσο και του Μοντριάν από την Εθνική Πινακοθήκη

Τα ξημερώματα της 9ης Ιανουαρίου του 2012 εκλάπησαν από την Εθνική Πινακοθήκη οι πίνακες του Πάμπλο Πικάσο το «Γυναικείο κεφάλι» της Ντόρα Μάαρ και ο «Ανεμόμυλος Στάμμερ» του Πιετ Μοντριάν, τους οποίους εντόπισε ύστερα από 9 χρόνια το τμήμα διαρρηκτών της Ασφάλειας Αττικής.

Οι αστυνομικοί, όλα αυτά τα χρόνια, παρά τις προσπάθειες δεν είχαν καταφέρει να βρουν τον ψιλόλιγνο άντρα που αφαίρεσε χειρουργικά τον πίνακα του Πικάσο, αξίας άνω των 20 εκατομμυρίων ευρώ. Ο μόνος που τον είδε ήταν ένας φύλακας, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Αλέξανδρου Καλαφάτη στις 12/2/2021.

Η κλοπή αποκάλυψε τα κενά ασφαλείας στην Εθνική Πινακοθήκη. Ο συγκεκριμένος πίνακας είχε εκτεθεί, χωρίς προστατευτικό υαλοπίνακα, χωρίς καν τζάμι, κρεμασμένος από μία πρόκα» είχε δηλώσει ο Μάνος Στεφανίδης, κριτικός τέχνης και πρώην επιμελητής της Εθνικής Πινακοθήκης.

Ο δράστης φέρεται να παραπλάνησε τον φύλακα με ψεύτικους συναγερμούς και κατάφερε να εισέλθει στο εσωτερικό της Εθνικής Πινακοθήκης παραβιάζοντας τζάμι στο ισόγειο του κτηρίου. Πήρε τους δύο πίνακες κι ένα σχέδιο των αρχών του 17ου αιώνα που αποδίδεται στον Ιταλό Γκουλιέλμο Κάτσια και στη συνέχεια αφαίρεσε τα κάδρα.

Κάμερες ασφαλείας της Πινακοθήκης κατέγραψαν τις κινήσεις του. Στην κλοπή φέρεται να εμπλέκεται και δεύτερο άτομο σε ρόλο τσιλιαδόρου.

www.ertnews.gr



Το άρθρο Το χρονικό της κλοπής των πινάκων του Πικάσο και του Μοντριάν από την Εθνική Πινακοθήκη εμφανίστηκε πρώτα στο ERT.GR.



source https://www.ertnews.gr/eidiseis/ellada/to-chroniko-tis-klopis-ton-pinakon-toy-pikaso-kai-toy-montrian-apo-tin-ethniki-pinakothiki/
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Το χρονικό της κλοπής των πινάκων του Πικάσο και του Μοντριάν από την Εθνική Πινακοθήκη Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">