ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Μπλίνκεν: Στη συνάντηση Μπάιντεν-Ερντογάν θα τεθούν διαφορές και προκλητικές συμπεριφορές της Άγκυρας

Ουάσινγκτον/Ανταπόκριση: Λένα Αργύρη

Την διαβεβαίωση πως ο Πρόεδρος Μπάιντεν θα θέσει ευθέως στον Τούρκο ομόλογο του, όλα τα προβλήματα, τις διαφορές και τις προκλητικές συμπεριφορές της Άγκυρας έδωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στον Πρόεδρο της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ κατά την διάρκεια της ακρόασης για τον Προϋπολογισμό.

Ο κ. Μενέντεζ αναφερόμενος στην Τουρκία είπε ότι “η χώρα που ήταν και είναι σύμμαχος του ΝΑΤΟ και από την οποία είχαμε κάποτε προσδοκίες έχει στις φυλακές της τους περισσότερους δημοσιογράφους και δικηγόρους. Η Τουρκία παραβιάζει συνεχώς το διεθνές δίκαιο, απειλεί την Κύπρο παραβιάζοντας την ΑΟΖ της, υπογράφει το παράνομο μνημόνιο με την Λιβύη το οποίο περνάει μέσα από την ΑΟΖ της Ελλάδας, έχει επιθετική συμπεριφορά εναντίον της Αρμενίας”. Με αυτά τα δεδομένα αναρωτήθηκε ο κ. Μενέντεζ τι ακριβώς κάνει η αμερικανική κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει την Άγκυρα.

Ο κ. Μπλίνκεν απάντησε πως συμμερίζεται τις ανησυχίες του κ Μενέντεζ και διαβεβαίωσε ότι έχουν μεταφερθεί στην Τουρκία και θα μεταφερθούν εκ νέου στην επικείμενη συνάντηση Μπάιντεν – Ερντογάν. “Μπορώ να σας πω με σιγουριά ότι αυτές οι ανησυχίες θα βρεθούν στο επίκεντρο της ατζέντας” είπε και πρόσθεσε “οι διαφορές μας με την Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αναφέρατε δεν είναι μυστικό και σε πολλούς τομείς η Άγκυρα δεν ενεργεί ως σύμμαχος του ΝΑΤΟ, όπως για παράδειγμα με τους S-400”.

Επίσης, αναφέρθηκε και στην επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας το καλοκαίρι στην Ανατολική Μεσόγειο χαρακτηριζοντάς την βαθύτατα προβληματική. “Οι τουρκικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο ήταν βαθύτατα προβληματικές, είναι ενθαρρυντικό ότι η Τουρκία απομάκρυνε τα πλοία της από τα ύδατα που η Κύπρος θεωρεί μέρος της ΑΟΖ της, όπως ενθαρρυντική ήταν και η διακοπή των γεωτρήσεων, ωστόσο έχουμε σοβαρές ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα, και την στάση της Άγκυρας απέναντι στους δημοσιογράφους”.

Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι “είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ να προσπαθήσουν να κρατήσουν την Τουρκία προσδεδεμένη στο άρμα της δύσης καθώς πολλά από τα συμφἐροντα είναι κοινά και αλληλοκαλυπτόμενα”. Αυτό όμως, πρόσθεσε, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να αντιμετωπιστούν ευθέως οι διαφορές των δυο χωρών.

www.ertnews.gr



Το άρθρο Μπλίνκεν: Στη συνάντηση Μπάιντεν-Ερντογάν θα τεθούν διαφορές και προκλητικές συμπεριφορές της Άγκυρας εμφανίστηκε πρώτα στο ERT.GR.



source https://www.ertnews.gr/eidiseis/diethni/mplinken-sti-synantisi-mpainten-erntogan-tha-tethoyn-diafores-kai-proklitikes-symperifores-tis-agkyras/
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Μπλίνκεν: Στη συνάντηση Μπάιντεν-Ερντογάν θα τεθούν διαφορές και προκλητικές συμπεριφορές της Άγκυρας Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">