ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

G7: Μία κρίσιμη Σύνοδο σε δύσκολη περίοδο

Η Συνοδος των G7 είναι η ευκαιρία του Μπόρις Τζόνσον να δείξει στην Δύση ότι το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να διατηρήσει το παγκόσμιο κύρος του μετά το Brexit, σε μια ιδιαίτερη κρίσιμη περίοδο λόγω της πανδημίας που οι πιο ισχυρές οικονομικά χώρες καλούνται να επιλύσουν προβλήματα-προκλήσεις, σχολιάζουν τα βρετανικά δημοσιεύματα ενω επενδυτές «κανουν ήδη τους υπολογισμούς τους» σε σχέση με την έκβαση της συνόδου την Κυριακή.

Ανταπόκριση: Λονδίνο – Νατάσα Καντζάβελου

Παρά τις εντάσεις που προηγηθηκαν για τη Βόρεια Ιρλανδία, χθες ο Αμερικανός Πρόεδρος και ο βρετανός Πρωθυπουργός συναντήθηκαν με χαμογελά επικυρώνοντας τη «Χάρτα του Ατλαντικού» για την συνέχεια της «ειδικής σχέσης» των δυο χωρών

Ο Μπορις Τζόνσον που χαρακτήρισε αυτή τη συνάντηση «ως ανάσα με καθαρό αέρα», δήλωσε ότι οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ ήθελαν όλοι να προστατεύσουν τη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής, ενώ ο Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε ότι η διαφωνία Ηνωμένου Βασιλείου-ΕΕ σχετικά με τους συνοριακούς ελέγχους δεν πρέπει να «θέσει σε κίνδυνο» την ειρηνευτική διαδικασία. Επιπλέον, κατα τη διάρκεια της συνάντησής τους, οι δύο άνδρες συζήτησαν την αποκατάσταση των υπέρ ατλαντικών ταξιδιών, μια προοπτική που προσφέρει «την ελπίδα οι διακοπές στις ΗΠΑ αργότερα αυτό το καλοκαίρι να διασωθούν», όπως σχολιάζει η εφημερίδα Τέλεγκραφ.

Ωστόσο, ο Μπορις Τζόνσον ενδέχεται να αντιμετωπίσει σημαντική πίεση από τους ηγέτες της ΕΕ , σε σχέση με την εφαρμογή της συμφωνίας Brexit για τη Βόρεια Ιρλανδία, με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμμανουήλ Μακρόν να περιγράφει την προσέγγιση του Ηνωμένου Βασιλείου ως «μη σοβαρή» υπογραμμιζοντας ότι «Τίποτα δεν είναι διαπραγματεύσιμο».

Η σύνοδος στο θέρετρο Carbis Bay κοντά στην πόλη Σεντ Άιβς θα είναι η πρώτη με φυσική παρουσία των ηγετών Βρετανίας, ΗΠΑ, Καναδά, Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας και Ιαπωνίας μετά απο περίπου δύο χρόνια

Ο βρετανός πρωθυπουργός λίγο πριν καλωσορίσει τους ηγέτες των G7 δεσμεύθηκε «να κάνει ένα τεράστιο βήμα για την αντιμετώπιση της πανδημίας» δωρίζοντας τουλάχιστον 100 εκατομμύρια εμβολια σε άλλες χώρες μέσα στον επόμενο χρόνο, στο πλαίσιο μιας παγκόσμιας προσπάθειας από τις πιο ισχυρές δημοκρατίες στον κόσμο να ενισχύσουν τον εμβολιασμό μέχρι το τέλος του επόμενου έτους. Σύμφωνα με την εφημερίδα Γκάρντιαν, οι ηγέτες στη σύνοδο κορυφής της G7 θα απαιτήσουν μια νέα, διαφανή έρευνα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας σχετικά με την προέλευση του κοροναϊού, σύμφωνα με ένα σχέδιο που διέρρευσε πριν από τη συνάντηση.

Η κλήση ξεκίνησε από τη διοίκηση του Τζο Μπάιντεν και ακολουθεί την εκπληκτική απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ να επεκτείνει μια έρευνα από τις υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας σχετικά με την προέλευση της πανδημίας.

Επιπλεον, η ενίσχυση του διεθνούς εμπορίου, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και η προώθηση «κοινών αξιών», συμπεριλαμβάνονται στην ατζέντα της συνόδου . Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Κορνουάλη είναι «η ιδανική τοποθεσία για μια τόσο κρίσιμη σύνοδο κορυφής» χάρη στην πλούσια ακτογραμμή των 400 μιλίων η οποία προσφέρει ένα ιδανικό σκηνικό για να συζητηθεί η παγκόσμια πρόκληση της κλιματικής αλλαγής, παροτρύνοντας άλλους ηγέτες να ενταχθούν με την προσπάθεια του Ηνωμενου Βασίλειου για τον καθορισμό του στόχου για την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών άνθρακα έως το 2050.

Η Σύνοδος κορυφής των G7 πραγματοποιείται υπο δρακόντεια μέτρα ασφαλειας, με την παρουσία 6.500 αστυνομικών από διάφορα σημεία της Βρετανίας, μια επιχείρηση που αναμένεται να κοστίσει 70 εκ. λίρες ενω ήδη περίπου 400 πράκτορες των αμερικανικών υπηρεσιών ασφαλείας πραγματοποιούν ελέγχους ασφαλείας σε ξηρά και θάλασσα.

Πολλοί δρόμοι είναι κλειστοί προκαλώντας τις αντιδράσεις των ντόπιων οι οποίοι περιέγραψαν τις τελευταίες εβδομάδες ως «εφιάλτη», καθώς η πόλη υποδέχεται τις VIP αφίξεις.

www.ertnews.gr



Το άρθρο G7: Μία κρίσιμη Σύνοδο σε δύσκολη περίοδο εμφανίστηκε πρώτα στο ERT.GR.



source http://www.ertnews.gr/roi-idiseon/diethni-afieromata-stin-imera-tis-gynaikas-mechri-kai-300-trena-kathilothikan/2347965/
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: G7: Μία κρίσιμη Σύνοδο σε δύσκολη περίοδο Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">