ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Μ. Θεμιστοκλέους: Η απόφαση για το ΑΖ βασίστηκε στη βελτίωση του επιδημιολογικού φορτίου (video)

Καλεσμένος στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις» ήταν ο Μάριος Θεμιστοκλέους, Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Υγείας ο οποίος μίλησε για το τι οδήγησε την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών στην απόφαση για το εμβόλιο της AstraZeneca.

«Η απόφαση αυτή της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών βασίστηκε στην αλλαγή του επιδημιολογικού φορτίου της χώρας. Το γεγονός ότι έχουμε μπει σε μια μέτρια επιδημιολογική κατάσταση μιας και έχουμε χαμηλό αριθμό κρουσμάτων, μας οδήγησε σε αυτή την απόφαση. Αυτό γίνεται σε όλες τις χώρες και οι Εθνικές Επιτροπές Εμβολιασμού αλλάζουν τα ηλικιακά όρια ανάλογα με τα επιστημονικά δεδομένα που υπάρχουν εκείνη τη στιγμή. Όπως και αντιστοίχως, αν έχουμε ένα τέταρτο κύμα και αυξηθούν τα κρούσματα, αυτή την απόφαση μπορεί να επικαιροποιηθεί και να κατέβουν τα ηλικιακά όρια», τόνισε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Πώς θα πειστεί ο κόσμος να εμβολιαστεί

Όσον αφορά στο ποιος ευθύνεται για τη σύγχυση της κοινής γνώμης αναφορικά με τα εμβόλια ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου στον ΕΜΑ επέρριψε ευθύνες στην Ευρωπαϊκή Ένωση: «Είναι μια δύσκολη επιστημονική συζήτηση. Η στάση της ΕΕ, όπου δεν υπάρχει μια ενιαία γραμμή σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΜΑ, δημιουργεί όλη αυτή τη σύγχυση. Η απόφαση της Επιτροπής είναι αυτή. Όλα μπαίνουν σε μια ζυγαριά, εξετάζοντας ποιος είναι ο κίνδυνος από τον κορονοϊό. Αν δεν υπήρχε η προηγούμενη απόφαση της Επιτροπής. Με αυτόν τον τρόπο γλιτώσαμε περίπου 15.000 κρούσματα και 1.500 εισαγωγές στα νοσοκομεία, διασωληνωμένους ακόμα και θανάτους. Οι ίδιοι κατάφεραν να προστατευθούν γιατί ο κίνδυνος είναι πολύ μεγάλος από τον κορονοϊό».

Τι δήλωσε για τις θρομβώσεις που προκαλεί το ΑΖ

Όσον αφορά τον αυξημένο κίνδυνο θρομβώσεων που έχει το εμβόλιο της βρετανικής εταιρείας και τον σκεπτικισμό του κόσμου για την αργοπορημένη απόφαση της Επιτροπής Εμβολιασμών να συστήσει τη χρήση του σε ηλικίες άνω των 60 ετών ο κ. Θεμιστοκλέους είπε:

«Κάθε εμβόλιο εξετάζεται. Αυτή είναι η απόφαση για το AZ αυτή τη στιγμή και είναι απόφαση που υπάρχει. Δεν κρύβουμε ότι τα ποσοστά θρομβώσεων είναι αυξημένα σε σχέση με άλλα εμβόλια. Ζυγίζοντας και βάζοντας τα στοιχεία σε μια ζυγαριά, το όφελος ήταν μεγαλύτερο του κινδύνου. Υπάρχουν τα πλήρη στοιχεία από την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ. Αυτά τα στοιχεία δίνονται στην Επιτροπή Εμβολιασμών και παίρνει τις αποφάσεις. Τα περιστατικά θρομβώσεων -τα οποία συμβαδίζουν με τα ευρωπαϊκά- είναι 1 περιστατικό στις 150.000, στην ά δόση, ενώ είναι πολύ μικρή η πιθανότητα είναι να συμβεί κάτι στην β’ δόση του εμβολίου».

www.ertnews.gr



Το άρθρο Μ. Θεμιστοκλέους: Η απόφαση για το ΑΖ βασίστηκε στη βελτίωση του επιδημιολογικού φορτίου (video) εμφανίστηκε πρώτα στο ERT.GR.



source https://www.ertnews.gr/roi-idiseon/m-themistokleoys-i-apofasi-vasistike-sti-veltiosi-toy-epidimiologikoy-fortioy-video/
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Μ. Θεμιστοκλέους: Η απόφαση για το ΑΖ βασίστηκε στη βελτίωση του επιδημιολογικού φορτίου (video) Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">