ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Από το Μαρόκο στο Τιμπουκτού | Επ2

H Άλις Μόρισον διασχίζει με καμήλα τη Σαχάρα και μαθαίνει σοκαριστικές ιστορίες σύγχρονου δουλεμπορίου.
Το ταξίδι της διακόπτεται από τα κλειστά σύνορα Μαρόκου-Αλγερίας και αναγκάζεται να κινηθεί δυτικά, προς το Γκελμίμ. Σταματά στο Ταμεγκρούτ, σε μια αρχαία βιβλιοθήκη με σπάνια χειρόγραφα που αποδεικνύουν ότι οι εμπορικές οδοί μετέφεραν γνώσεις από την άλλη πλευρά της ερήμου.

Τα αμφιλεγόμενα σύνορα της Δυτικής Αφρικής σταματούν ξανά το ταξίδι της και την αναγκάζουν να πετάξει ως τη Μπαμακό, πρωτεύουσα του Μάλι, όπου επισκέπτεται ένα χρυσωρυχείο και επιχειρεί να εξορύξει και η ίδια χρυσό. Καταφέρνει να φτάσει τελικά στο Τιμπουκτού με πτήση του ΟΗΕ. Η πόλη έχει γίνει ένα από τα πιο επικίνδυνα μέρη στον κόσμο μετά την κατοχή της από Ισλαμιστές εξτρεμιστές το 2012 που κράτησε έναν χρόνο. Πλέον, την εύθραυστη ειρήνη διατηρούν τα στρατεύματα του ΟΗΕ που έσπρωξαν τους εξτρεμιστές βαθύτερα στην έρημο.

Στην Πόλη του Χρυσού, η Άλις ζει το ένδοξο παρελθόν με μια επίσκεψη στα διάσημα τεμένη της και μαθαίνει την ιστορία του Μάνσα Μούσα, του μεγαλύτερου βασιλιά και πλουσιότερου ανθρώπου στην ιστορία.

Σειρά δύο ωριαίων επεισοδίων, παραγωγής BBC 2017.

Στη σειρά «Από το Μαρόκο στο Τιμπουκτού», η Άλις Μορισον, αραβολόγος, εξερευνήτρια και κάτοικος του Μαρακές θα επιχειρήσει να ακολουθήσει τους αρχαίους «Δρόμους του αλατιού», ένα από τα πλουσιότερα εμπορικά δίκτυα στον κόσμο, νότια της Ταγγέρης έως το θρυλικό Τιμπουκτού.

Το Τιμπουκτού – ένα μέρος τόσο μυστηριώδες, μυθικό και πολύ μακρινό που πολλοί δεν είναι σίγουροι ότι υπήρξε. Στο σταυροδρόμι μεταξύ της Βόρειας και της υποσαχάριας Αφρικής, και στην απέραντη έρημο της Σαχάρας και τον μεγάλο ποταμό Νίγηρα, αυτή η θρυλική εμπορική θέση ιδρύθηκε από μια γυναίκα Τουαρέγκ, την Μπουκτού (αυτή με τη μεγάλη κοιλιά), πριν από χίλια χρόνια.. Κατά τη διάρκεια των αιώνων, καραβάνια με χιλιάδες καμήλες περνούσαν τακτικά μεταξύ Τιμπουκτού και Μαρόκου, μεταφέροντας χρυσό, ελεφαντόδοντο, φτερά στρουθοκαμήλου, σκλάβους, αρώματα, ξύλα και πολύ αλάτι μέσα από τους θανατηφόρους «Δρόμους του αλατιού» της Σαχάρας που συνδέουν το Μαρόκο με την υποσαχάρια Αφρική με οδηγούς τους Τουαρέγκ, που εξακολουθούν να περιπολούν την έρημο ως σήμερα.

Το ταξίδι θα την πάει βαθιά στην ιστορία και τον πολιτισμό, τόσο της αρχαίας, όσο και της σύγχρονης Βόρειας Αφρικής -μέσω της Φεζ, του Μαρακές, της οροσειράς του Άτλαντα με τα βερβέρικα χωριά, το ΤζεμπέλΣαγκρό και το Σιτζιλμασά προς το Τιμπουκτού, την Πόλη του Χρυσού και θα διαπιστώσει ότι η διαδρομή εξακολουθεί να είναι επικίνδυνη και δύσκολη.

(Διαθέσιμο έως 23/07/2021)



Το άρθρο Από το Μαρόκο στο Τιμπουκτού | Επ2 εμφανίστηκε πρώτα στο ERT.GR.



source https://www.ertflix.gr/docs/apo-to-maroko-sto-timpoyktoy-ep2/
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Από το Μαρόκο στο Τιμπουκτού | Επ2 Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">