ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Σαμαράς κατά Μητσοτάκη & «φίλων και εταίρων» για τις ανακοινώσεις Ερντογάν


Θέση για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και τις ανακοινώσεις του Ερντογάν για το μερικό άνοιγμα της Αμμοχώστου πήρε με δημόσια δήλωσή του ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, κατακεραυνώνοντας την «πολιτική κατευνασμού» και τις προσδοκίες για «ήσυχο καλοκαίρι», και καταγγέλλοντας τη Δύση που «παρακολουθεί τον εισβολέα, τον καταπατητή, τον ένοχο για εγκλήματα πολέμου, τον πειρατή του διεθνούς δικαίου» να προχωρά κόντρα στις διακηρύξεις Ευρώπης και ΟΗΕ.

Σε μία προαναγγελθείσα παρέμβαση προχώρησε την Τρίτη ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, έπειτα από τις ανακοινώσεις του Ρ. Τ. Ερντογάν για το άνοιγμα της Αμμοχώστου που προκάλεσε την αντίδραση κυπριακής και ελληνικής κυβέρνησης, ακολουθώντας πιστά την γραμμή καταγγελίας των επαφών και της πολιτικής κατευνασμού με το «κράτος πειρατή».

Στη δήλωσή του, ο Αντ. Σαμαράς τονίζει, μεταξύ άλλων, πως πλέον δεν είναι αρκετές οι συστάσεις» και η «έκφραση ανησυχίας» των «φίλων και εταίρων», με σαφείς αιχμές και για τις κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου που ακολουθούν την «πολιτική κατευνασμού», καλώντας να ενεργοποιηθεί «αποφασιστικά» η αποτρεπτική πολιτική της χώρας, «κινητοποιώντας στο έπακρο τις διμερείς και περιφερειακές συμμαχίες μας».

«Ο Αττίλας είναι ξανά εδώ» τονίζει ακόμα ο πρώην πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως «εκεί κρίνεται ο διεθνής ρόλος της χώρας και της Ασφάλειάς μας».

Αναλυτικά η δήλωση Σαμαρά:

Η παρουσία και οι δηλώσεις του Ερντογάν στην κατεχόμενη και μαρτυρική Κύπρο αποτελούν μία πρωτοφανή πρόκληση για τον πολιτισμένο κόσμο. Ταυτόχρονα όμως κι ένα ηχηρό μήνυμα στον Ελληνισμό: ο Αττίλας είναι ξανά εδώ!

Η Δύση παρακολουθεί τον εισβολέα, τον καταπατητή, τον ένοχο για εγκλήματα πολέμου, τον πειρατή του διεθνούς δικαίου, να ανακοινώνει με περισσό θράσος τις “αποφάσεις” του για το κατεχόμενο τμήμα μιάς ανεξάρτητης χώρας, κράτους -μέλους της ΕΕ κι όλων των διεθνών Οργανισμών! Αδιαφορώντας για όλους και για όλα, ευτελίζοντας τον ρόλο, τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις ακόμα και του ΟΗΕ!

Κι ο Ελληνισμός, σε Κύπρο κι Ελλάδα, συνειδητοποιεί ότι παρά τις προσπάθειες “κατευνασμού”, παρά τις προσδοκίες για “ήσυχο καλοκαίρι”, ο Ερντογάν απτόητος συνεχίζει να επιχειρεί την επιβολή κυριαρχίας. Δεν κάνει πίσω στον αναθεωρητισμό του. Δεν εγκαταλείπει ούτε μέρα τις προσπάθειες για νέα “τετελεσμένα” στην Ανατολική Μεσόγειο, στο Αιγαίο, στη Θράκη. Και ήδη επιχειρεί να νομιμοποιήσει παλαιά “τετελεσμένα” στην Κύπρο. Τώρα ζητά να αναγνωριστεί από τους Ελληνοκυπρίους το ψευδοκράτος, με αντάλλαγμα το… 3,5% της Αμμοχώστου!

Είναι φανερό ότι δεν αρκούν πια ούτε οι “συστάσεις” και η “έκφραση ανησυχίας” των “φίλων κι εταίρων”, ούτε η “πολιτική ίσων αποστάσεων” κάποιων παραδοσιακών μας συμμάχων. Αλλά είναι εξίσου φανερό ότι είναι ώρα να ενεργοποιήσουμε αποφασιστικά την αποτρεπτική μας πολιτική, κινητοποιώντας στο έπακρο τις διμερείς και περιφερειακές μας συμμαχίες.

Είναι ώρα να εκφράσουμε σειρά εγχώριων αλλά και διεθνών πρωτοβουλιών, σε ανώτατο επίπεδο, καθιστώντας απολύτως σαφείς κι απαραβίαστες τις εθνικές μας “κόκκινες γραμμές”. Και – βεβαίως – όσο ο Τούρκος Πρόεδρος συνεχίζει απτόητος την πολιτική του, ο επίσημος διάλογος μαζί του δεν έχει απολύτως κανένα νόημα!

Η Κύπρος και η Ελλάδα δεν μπορούν να είναι “αιχμάλωτες” των τουρκικών προκλήσεων και απειλών. Η Κύπρος και η Ελλάδα δεν μπορούν όμως να είναι ούτε κι “αιχμάλωτες” μικρών ομάδων πίεσης που προωθούν συστηματικά την πολιτική της “αποδοχής τετελεσμένων”, του κατευνασμού και της υποταγής.
Κύπρος και Ελλάδα μαζί είναι εγγύηση Ασφαλείας και σταθερότητας για τη Δύση στην μείζονα περιοχή. Η Κύπρος δεν είναι, και δεν θα είναι ποτέ, “Αχίλλειος πτέρνα” για την Ελλάδα. Είναι αναπόσπαστο κομμάτι του Ελληνισμού, της ψυχής μας και της ιστορίας μας. Εκεί κρίνεται ο διεθνής ρόλος της χώρας και η Ασφάλεια μας.

Στην Κύπρο σήμερα χτυπά η καρδιά ολόκληρου του Ελληνισμού…

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Σαμαράς κατά Μητσοτάκη & «φίλων και εταίρων» για τις ανακοινώσεις Ερντογάν Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb