ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Όλα όσα θα ισχύσουν από 13 Σεπτεμβρίου – Αυστηροί κανόνες για μη εμβολιασμένους

Σε ισχύ από τις 13 Σεπτεμβρίου και ως τον Μάρτιο θα τεθεί σειρά μέτρων, με στόχο τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού στη χώρα.

Σύμφωνα με αυτά, καθίσταται υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους και στους εξωτερικούς, εάν υπάρχει συνωστισμός.

(AP Photo/Yorgos Karahalis)

Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα υποχρεώνονται στη διενέργεια rapid-test κάθε εβδομάδα, ενώ ειδικότερα όσοι απασχολούνται σε εκπαίδευση, τουρισμό, εστίαση και πολιτιστικές παραγωγές, υποχρεούνται σε δύο rapid test ανά εβδομάδα. Σε όλες τις περιπτώσεις με οικονομική επιβάρυνση των ίδιων.

Να σημειωθεί ότι σε δημόσιες δομές υγείας, δωρεάν διαγνωστικά τεστ θα δικαιούνται μόνο οι εμβολιασμένοι, οι νοσήσαντες και όσοι έχουν συμπτώματα.

Στα σχολεία, οι μαθητές κάθε εβδομάδα θα υποβάλλονται σε self test τα οποία θα διατίθενται δωρεάν και θα πρέπει να δηλώνονται υποχρεωτικά στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr. Για τους φοιτητές απαιτούνται 2 εργαστηριακά rapid tests αντιγόνου την εβδομάδα, που πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, με δαπάνη του φοιτητή, 10 ευρώ/τεστ.

Όσοι ταξιδεύουν με αεροπλάνο, πλοίο, ΚΤΕΛ και τρένο στη χώρα θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό rapid test που έχει γίνει τουλάχιστον 48 ώρες πριν από τη μετακίνηση τους, ενώ δεν θα μπορούν να προσέρχονται σε δημόσιες δομές για να πραγματοποιούν δωρεάν τεστ Covid πριν ταξιδέψουν. Για τα παιδιά 5 ως 12 ετών αρκεί το αυτοδιαγνωστικό τεστ.

Σε κλειστούς χώρους εστίασης (καφέ, μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες, κλαμπ, κέντρα διασκέδασης), θα μπορούν να μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι και νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση). Θα γίνεται έλεγχος βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης και έλεγχος ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free app.

Σε κλειστούς χώρους θεάτρων, σινεμά, μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, θα επιτρέπεται η είσοδος σε εμβολιασμένους, νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση) και ανεμβολίαστους που έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν.

Στα κλειστά γυμναστήρια θα μπορούν να μπαίνουν εμβολιασμένοι, νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση) και ανεμβολίαστοι που έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν. Και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να γίνεται έλεγχος βεβαίωσης εμβολιασμού, νόσησης, αρνητικού τεστ και έλεγχος ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free app.

Σε όλους τους υπόλοιπους κλειστούς χώρους εργασίας ο εργοδότης, βάσει νόμου, έχει δικαίωμα να γνωρίζει ποιοι από τους εργαζόμενους του έχουν εμβολιαστεί.

Από την 1η Σεπτεμβρίου αναστέλλεται η εργασία για τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία που δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν πιστοποιητικό νόσησης των τελευταίων 6 μηνών. Ο εμβολιασμός είναι υποχρεωτικός και για ιδιώτες γιατρούς και φαρμακοποιούς, οι οποίοι θα έχουν κυρώσεις αν δεν εμβολιαστούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο έλεγχος θα γίνεται μέσω του Μητρώου Εμβολίων και με την χρήση μια νέας πλατφόρμας που θα δημιουργηθεί για την διασταύρωση των στοιχείων. Ακόμα δεν έχει οριστεί το ύψος του προστίμου που θα επιβληθεί σε όσους μετά τις 13 Σεπτεμβρίου παραμένουν ανεμβολίαστοι.

Εν τω μεταξύ, περαιτέρω αύξηση δείχνουν οι ημερήσιοι επιδημιολογικοί δείκτες με 32 θανάτους, 4.608 νέα κρούσματα, 326 διασωληνωμένους και 293 εισαγωγές στα νοσοκομεία.

Διχασμό, μετακύλιση ευθυνών και ομολογία κυβερνητικής αποτυχίας, αποδίδει στα μέτρα η Αντιπολίτευση.

www.ertnews.gr



Το άρθρο Όλα όσα θα ισχύσουν από 13 Σεπτεμβρίου – Αυστηροί κανόνες για μη εμβολιασμένους εμφανίστηκε πρώτα στο ERT.GR.



source https://www.ertnews.gr/eidiseis/ellada/ola-osa-tha-ischysoyn-apo-13-septemvrioy-aystiroi-kanones-gia-mi-emvoliasmenoys/
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Όλα όσα θα ισχύσουν από 13 Σεπτεμβρίου – Αυστηροί κανόνες για μη εμβολιασμένους Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">