ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Ταλιμπάν: Δεν έχει ζητηθεί παράταση της αποχώρησης – Συνεχίζεται η φυγή των πάνω από 18.000 στο αεροδρόμιο της Καμπούλ

Τα ξένα στρατεύματα στο Αφγανιστάν δεν έχουν ζητήσει να παραταθεί η προθεσμία της 31ης Αυγούστου που έχει οριστεί για να εγκαταλείψουν τη χώρα, δήλωσε αξιωματούχος του κινήματος των Ταλιμπάν στο πρακτορείο ειδήσεων  σήμερα. Σε επιχειρησιακό αλλά και διπλωματικό επίπεδο επικρατεί κάτι περισσότερο από αυτό που ονομάζουμε χάος και όλοι στρέφουν το βλέμμα στη σύνοδο των G7 αύριο Τρίτη και τον Αμερικανό πρόεδρο. Ο ίδιος υποστηρίζει τις πιέσεις του Λονδίνου στην G7 για επιβολή νέων κυρώσεων στους Ταλιμπάν στην περίπτωση που διαπράξουν βιαιότητες.

Στο Αφγανιστάν, τουλάχιστον  20 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την τελευταία εβδομάδα, γύρω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, στην προσπάθειά τους να εγκαταλείψουν τη χώρα. Επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν μόλις χθες, ανέφερε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες. Την Κυριακή, o αριθμός των ανθρώπων που βρίσκονταν  εντός του αεροδρομίου περιμένοντας  να επιβιβαστούν σε πτήση είχε φτάσει τις 18.500, ενώ έξω από τις πύλες περίμεναν περίπου άλλα 2.000 άτομα σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά  δίκτυα. Όλο και περισσότερα παιδιά φαίνεται πως χάνονται και έκτοτε αγνοούνται εν μέσω του χάους που επικρατεί στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, σύμφωνα με αναφορές από τοπικά ΜΜΕ.

Στο μεταξύ  ανταλλαγή πυρών ξέσπασε ανάμεσα σε μέλη των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας και άγνωστους επιτιθέμενους στη βόρεια πύλη του διεθνούς αεροδρομίου της Καμπούλ, ανακοίνωσε σήμερα ο ομοσπονδιακός στρατός της Γερμανίας.

Ένα μέλος των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκε και άλλα τρία τραυματίστηκαν, σύμφωνα με ανάρτηση στον επίσημο λογαριασμό του γερμανικού στρατού στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter. Στη μάχη ενεπλάκησαν οι δυνάμεις των ΗΠΑ και της Γερμανίας, κατά την ίδια πηγή. Δεν υπήρξαν τραυματισμοί στις τάξεις του γερμανικού στρατού.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιτάξει αεροσκάφη ιδιωτικών αεροπορικών εταιρειών για την επιχείρηση απομάκρυνσης των ανθρώπων από το Αφγανιστάν.

Οι Ταλιμπάν κατηγορούν τις ΗΠΑ για τη χαοτική επιχείρηση εκκένωσης, και ισχυρίζονται ότι τις τελευταίες ώρες έχουν επιβάλλει την τάξη.

(AP Photo/Rahmat Gul)

Αύριο  θα διεξαχθεί έκτακτη τηλεδιάσκεψη κορυφής της G7 με πρωτοβουλία του Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να στηρίξει τον αφγανικό λαό.

“Η Τουρκία να δεχθεί Αφγανούς που εργάστηκαν για την ΕΕ”, ζήτησε από τον Ταγίπ Ερντογάν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. “Από τη στιγμή που τα κράτη μέλη, ανοίγουν τις πύλες τους σε ένα πολύ μικρό ποσοστό συνεργατών τους, δεν μπορούν να περιμένουν από την Άγκυρα να αναλάβει ευθύνες τρίτων”, απάντησε ο Τούρκος πρόεδρος.

“Η επιχείρηση εκκένωσης θα συνεχιστεί με ταχύ ρυθμό, και με προτεραιότητα την επιστροφή των Αμερικανών, των υπηκόων των συμμάχων και των ευάλωτων Αφγανών”, τόνισε σε νέο διάγγελμά του, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, που  άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο παράτασης της προθεσμίας της 31ης Αυγούστου για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων εάν απαιτηθεί αυτό στο πλαίσιο της επιχείρησης απομάκρυνσης αμερικανών, ξένων και αγανών πολιτών.

Η Ιαπωνία θα στείλει εντός της ημέρας στρατιωτικό αεροσκάφος στην Καμπούλ, την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, για να επαναπατρίσει πολίτες της χώρας, ανακοίνωσε ο ιάπωνας επικεφαλής κυβερνητικός εκπρόσωπος,.

Ο Κατσουνόμπου Κάτο διευκρίνισε ότι ενδέχεται να γίνουν κι άλλα δρομολόγια μεταγωγικών της ιαπωνικής Πολεμικής Αεροπορίας, που θα παραλάβουν ιάπωνες και αφγανούς πολίτες που εργάζονταν στην ιαπωνική πρεσβεία ή σε ιαπωνικές αποστολές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP, PDA

www.ertnews.gr



Το άρθρο Ταλιμπάν: Δεν έχει ζητηθεί παράταση της αποχώρησης – Συνεχίζεται η φυγή των πάνω από 18.000 στο αεροδρόμιο της Καμπούλ εμφανίστηκε πρώτα στο ERT.GR.



source https://www.ertnews.gr/frontpage/talimpan-den-echei-zitithei-paratasi-tis-apochorisis-apo-tis-xenes-dynameis-synechizetai-i-fygi-ton-pano-apo-18-000-sto-aerodromio-tis-kampoyl/
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Ταλιμπάν: Δεν έχει ζητηθεί παράταση της αποχώρησης – Συνεχίζεται η φυγή των πάνω από 18.000 στο αεροδρόμιο της Καμπούλ Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">