ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Τρείς στους δέκα θα πληρώσουν επιπλέον φόρο τον Σεπτέμβριο


Μεγάλη επιβάρυνση προκύπτει για τους φορολογούμενους το Σεπτέμβριο, αφού μετά την παράταση στην υποβολή φορολογικών δηλώσεων θα πρέπει να πληρωθούν τέσσερις δόσεις φόρου μέσα στον μήνα.

Ο Σεπτέμβριος θα είναι ο μήνας που οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν τρεις δόσεις από τον φόρο εισοδήματος και μία από τον ΕΝΦΙΑ, γεγονός που αναμφίβολα θα επιβαρύνει υπέρμετρα τον οικογενειακό προϋπολογισμό κάθε νοικοκυριού.

Βέβαια αυτή είναι η μία πλευρά του νομίσματος, αφού η άλλη δείχνει ότι επτά στους δέκα φορολογούμενους δεν πρόκειται να πληρώσουν επιπλέον φόρο για το 2020 και αυτό διότι η πανδημία έπληξε σημαντικά τα εισοδήματά τους, ενώ οι ενισχύσεις που δόθηκαν από το κράτος στα φυσικά πρόσωπα είναι αφορολόγητες.

Όπως προκύπτει από την επεξεργασία των φορολογικών δηλώσεων που έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα, η μείωση είναι αποτέλεσμα κυρίως των μειώσεων των φορολογικών συντελεστών και της αναστολής της εισφοράς αλληλεγγύης. Παράλληλα, η πανδημική κρίση έχει οδηγήσει στη μείωση των εισοδημάτων για πολλούς φορολογούμενους αλλά και ιδιοκτήτες ακινήτων.

Δεν πληρώνουν επιπλέον φόρο οι επτά στους δέκα

Πιο συγκεκριμένα, το 70% των εκκαθαριστικών σημειωμάτων που έχουν εκδοθεί είναι πιστωτικά ή μηδενικά και όπως όλα δείχνουν η τάση θα συνεχισθεί και ενδεχομένως να μειωθούν οι φορολογούμενοι με χρεωστικό σημείωμα.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες φορολογούνται πλέον με αρχικό συντελεστή 9% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, εξαιρούνται από την εισφορά αλληλεγγύης, ενώ έχουν και μειωμένη προκαταβολή φόρου (από το 100% στο 55%), με αποτέλεσμα οι περισσότεροι είτε να έχουν επιστροφή φόρου, είτε να μην πληρώνουν επιπλέον φόρο στο ελληνικό δημόσιο.

Την ίδια ώρα, χιλιάδες μισθωτοί που είχαν τεθεί σε αναστολή εργασίας, λαμβάνοντας για μεγάλο χρονικό διάστημα μόνο την αποζημίωση των 534 ευρώ από το κράτος, δεν θα φορολογηθούν για την αποζημίωση ειδικού σκοπού, ενώ οι ιδιοκτήτες ακινήτων λόγω του κουρέματος των ενοικίων δηλώνουν χαμηλότερα εισοδήματα.

Σύμφωνα με όσα υπολογίζουν οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών, επιστροφή φόρου θα λάβουν περίπου 1,4 εκατ. φορολογούμενοι από 1,1 εκατ. το περυσινό έτος, ενώ σημαντική αύξηση αναμένεται και στα μηδενικά εκκαθαριστικά.

Παράλληλα, ο φόρος που θα κληθούν να πληρώσουν όσοι λάβουν χρεωστικό σημείωμα θα είναι σημαντικό μικρότερος από το φόρο που πλήρωσαν πέρυσι.

Τέσσερις δόσεις φόρων σε ένα μήνα

Όλα τα παραπάνω βέβαια φέρνουν μεγάλη επιβάρυνση των φορολογικών υποχρεώσεων για τον Σεπτέμβριο. Η παράταση υποβολής των φορολογικών δηλώσεων μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου, που αποφάσισε το οικονομικό επιτελείο, σημαίνει ότι οι δύο πρώτες δόσεις πρέπει να καταβληθούν μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου.

Η τρίτη δόση του φόρου θα πρέπει να πληρωθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου, ενώ την ίδια ημερομηνία θα πρέπει να καταβληθεί και η πρώτη δόση του ΕΝΦΑ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, μέχρι και χθες είχαν υποβληθεί 3,9 εκατ. δηλώσεις. Από την εκκαθάριση προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα:

Τρείς στους δέκα θα πληρώσουν επιπλέον φόρο

• Το 31,20% των φορολογουμένων καλείται να πληρώσει επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα, για 1.670.208 φορολογουμένους το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 1,36 δισ. ευρώ. Ο μέσος φόρος για τις δηλώσεις αυτές ανέρχεται στα 815 ευρώ.

• Το 51,63% των φορολογουμένων δεν πληρώνει επιπλέον φόρο στο ελληνικό Δημόσιο. Σε σύνολο 5.352.495 εκκαθαριστικών σημειωμάτων, 2.763.438 είναι μηδενικά.

• Για το 17,17% των φορολογουμένων ή 918.849 φυσικά πρόσωπα προέκυψε επιστροφή φόρου που κατά μέσον όρο φθάνει τα 237 ευρώ.


  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Τρείς στους δέκα θα πληρώσουν επιπλέον φόρο τον Σεπτέμβριο Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">