ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Γορτυνία: Ελπίδες για τις επόμενες ώρες-Συνεχίζεται η μάχη με τις αναζωπυρώσεις και από αέρος (video)

Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής επιχειρούσαν  όλη τη νύχτα και  συνεχίζουν να επιχειρούν στην Γορτυνία, προκειμένου να αντιμετωπίζουν εστίες της φωτιάς, ώστε να μην δημιουργούν μέτωπα και παράλληλα να προστατεύουν τις κατοικημένες περιοχές.

Η βελτιωμένη εικόνα τις πρωινές ώρες , επιτρέπει στους πυροσβέστες  να αισιοδοξούν για την έκβαση της μάχης.

Η προσπάθεια  των   πυροσβεστών τη νύχτα κυρίως εστιάστηκε στην καταστολή των αναζωπυρώσεων και στην ανακοπή της φωτιάς που κινείται προς τα ανατολικά σε δύσβατη πευκόφυτη περιοχή. Προσπάθεια που φαίνεται  ότι στέφθηκε από θετικό αποτέλεσμα μέχρι τώρα, αφού το μέτωπο δεν πέρασε το Μαίναλο. Εξέλιξη σημαντική όχι μόνο για την Αρκαδία αλλά και για ολόκληρη την Πελοπόννησο.

Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις πυροσβέστες επιχειρούσαν ακόμα και σε δύσβατα σημεία της ορεινής Γορτυνίας, ενώ στη γειτονική περιοχή του όρους Μαινάλου είχαν δημιουργηθεί από τα μηχανήματα έργου οι αντιπυρικές ζώνες, για να μην πλησιάσει η φωτιά.

Μαζί με τους πυροσβέστες πάλευαν και κάτοικοι, οι οποίοι, με όποια δικά τους μέσα διέθεταν, βρίσκονταν κοντά στους οικισμούς ώστε να προστατεύσουν σπίτια και άλλα οικήματα, που δεν έχουν πληγεί από την πυρκαγιά.

Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν να επιχειρούν και τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης, ενώ το γεγονός ότι τα ελικόπτερα μπορούν να κάνουν υδροληψία από τον ποταμό Λάδωνα, τους επιτρέπει να κάνουν συχνές ρίψεις νερού.

Παράλληλα,  πυροσβεστικές δυνάμεις και μηχανήματα έργου βρίσκονταν και εξακολουθούν να βρίσκονται κοντά στα διοικητικά όρια Ηλείας-Αρκαδίας, συγκεκριμένα σε περιοχές των Δήμων Αρχαίας Ολυμπίας και Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, ώστε να μην περάσει η φωτιά που καίει στη Γορτυνία. Επίσης, πεζοπόρα τμήματα επιχειρούσαν καθ’ όλη την διάρκεια της νύχτας σε περιοχές όπου έκαιγαν μικρές εστίες φωτιάς.

Συγκρατημένος ,αλλά  αισιόδοξος ήταν  το πρωί ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας, Χρήστος Λαμπρόπουλος που  μίλησε στην ΕΡΤ για την θετική έκβαση της μάχης της κατάσβεσης  και εξέφρασε την ελπίδα ότι η κρίση θα εκτονωθεί τις επόμενες ώρες .

Ο κ.Λαμπρόπουλος ανέφερε  επίσης ότι , «οι εναέριες και επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετώπισαν τις απογευματινές ώρες της Τετάρτης περίπου τρεις αναζωπυρώσεις της φωτιάς στις περιοχές Καλλιάνι και Νεοχώρι», ενώ μικρότερες αναζωπυρώσεις είχαν σημειωθεί στις περιοχές Καστράκι, Πυρρί και Λιβαδάκι.

Από όποια  σημεία πέρασε η φωτιά έχει αφήσει πίσω της καμένες καλλιέργειες και σπίτια. Αυτά σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις ξεπερνούν τα 15.

Τις ελληνικές πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύουν  Γάλλοι , Τσέχοι, Γερμανοί και Άγγλοι μαζί με τα οχήματα  τους. Από εχθές το μεσημέρι και μετά ενισχύονται συνεχώς και οι εναέριες δυνάμεις πυρόσβεσης, που συνέδραμαν  καθοριστικά, στα μέτωπα των αναζωπυρώσεων.

Όπως ανακοίνωσε η Πυροσβεστική συνολικά στις δασικές πυρκαγιές της Αρχαίας Ολυμπίας Ηλείας και της Γορτυνίας Αρκαδίας, επιχειρούν 578 πυροσβέστες με 30 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 181 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων που έχουν διατεθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Τσεχία 35 πυροσβέστες με 14 οχήματα, από το Ηνωμένο Βασίλειο 21 πυροσβέστες, από τη Γαλλία 139 πυροσβέστες με 38 οχήματα και από τη Γερμανία 57 πυροσβέστες με 18 οχήματα, ενώ στην περιοχή της πυρκαγιάς βρίσκεται και το Κινητό

 

www.ertnews.gr



Το άρθρο Γορτυνία: Ελπίδες για τις επόμενες ώρες-Συνεχίζεται η μάχη με τις αναζωπυρώσεις και από αέρος (video) εμφανίστηκε πρώτα στο ERT.GR.



source https://www.ertnews.gr/eidiseis/ellada/gortynia-elpides-gia-tin-epomenes-ores-synechizetai-i-machi-me-tis-anazopyroseis-kai-apo-aeros/
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Γορτυνία: Ελπίδες για τις επόμενες ώρες-Συνεχίζεται η μάχη με τις αναζωπυρώσεις και από αέρος (video) Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">