ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Το τελευταίο «αντίο» στον Μίκη Θεοδωράκη από το Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7 | 09.09.2021

Πέμπτη 09 Σεπτεμβρίου, η ημέρα που η Ελλάδα αποτίει τον ύστατο φόρο τιμής στον Μίκη Θεοδωράκη.

Το Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7 κλείνει τον κύκλο του πολυήμερου αφιερώματος στον μεγάλο Έλληνα δημιουργό, με εκπομπές που παρουσιάζουν τις προβεβλημένες στιγμές του, αλλά και άλλες λιγότερο γνωστές.

Στις 11 το πρωί η Ελένη Γιαννοπούλου θα παρουσιάσει τα τραγούδια με τα οποία οι ακροάτριες και οι ακροατές του Δεύτερου Προγράμματος επέλεξαν να αποχαιρετίσουν τον Μίκη Θεοδωράκη. Ένα κάλεσμα του Δεύτερου από τις σελίδες του στο Facebook και το Instagram, δημιούργησε ένα αντίστροφο tracklist από αυτό που συνηθίζουμε στο ραδιόφωνο. Συγκεντρώθηκαν και θα παρουσιαστούν τα τραγούδια που οι ακροάτριες και οι ακροατές μας αγαπήσαν και με αυτά να αποχαιρετούν τον Μίκη Θεοδωράκη.

Στις 12 το μεσημέρι η Μαρία Κοζάκου θα μεταδώσει τα τραγούδια της συναυλίας με την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής και την Χορωδία της ΕΡΤ σε διεύθυνση του Γιώργου Αραβίδη, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου στον αύλειο χώρο του Ραδιομεγάρου. Ένας φόρος τιμής στον άνθρωπο που μεταξύ άλλων διετέλεσε Γενικός Διευθυντής των Μουσικών Συνόλων από το 1993 έως το 1994.

Στις 2 το μεσημέρι ο Φώτης Απέργης αφηγείται την ιστορία της δημιουργίας του «Επιταφίου» του Μίκη Θεοδωράκη σε ποίηση του Γιάννη Ρίτσου, που οριοθέτησε τη νεοελληνική τραγουδοποιία στην αρχή της δεκαετίας του ‘60. Η συνάντηση του «επικού» Θεοδωράκη με τον «λυρικό» Μάνο Χατζιδάκι. Η Νάνα Μούσχουρη, «μάνα κι αδελφή του σκοτωμένου», και ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης,  το «παλικάρι που τρώει μια σφαίρα στην καρδιά». Ο καταλυτικός ρόλος του Μανώλη Χιώτη και του Τάκη Β. Λαμπρόπουλου της Columbia. Ο λαϊκός ενθουσιασμός στις συναυλίες και οι «αγανακτισμένοι πολίτες». Η σύμπραξη τής λαϊκής παράδοσης και τής λόγιας δημιουργίας, τού αστικού κόσμου και τής αριστερής διανόησης σε ένα εμβληματικό έργο.

Στις 3 το μεσημέρι η Έλενα Διάκου θα παρουσιάσει την πολιτική και κοινωνική διάσταση του Μίκη Θεοδωράκη μέσα από τη μουσική και τα κείμενά του.

Στις 5 το απόγευμα ο Κώστας Θωμαΐδης θα περιηγηθούν στα παιδικά τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη. Όπως γράφει ο συνθέτης τα τραγούδια γράφτηκαν
«μέσα στην παγωνιά της ιστορίας–στην δοκιμασία του ’40 – στην πρώτη μου εφηβεία».
Αποτελούν τις πρώτες του απόπειρες να μελοποιήσει ποιήματα και στίχους από τον Βασίλη Ρώτα και τον Κωστή Παλαμά, μέχρι το Διονύσιο Σολωμό και την Αντιγόνη Μεταξά (θεία Λένα). Τα τραγούδια γράφτηκαν από το 1937 μέχρι και το 1945.

Η εκπομπή θα κλείσει με το «Καραβάκι», το πρώτο τραγούδι που έγραψε στην Πάτρα το 1937 σε ηλικία 12 ετών, υπενθυμίζοντας ότι ο  Μίκης Θεοδωράκης δεν έγραψε απλώς μουσική. Έκανε μουσική την ιστορία αυτού του τόπου.

_______________________________

Info

Το τελευταίο «αντίο» στον Μίκη Θεοδωράκη

Πέμπτη 09 Σεπτεμβρίου 2021

Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7

#defteroprogramma 

Live Streaming: webradio.ert.gr/deftero

Facebook: www.facebook.com/defteroprogramma.fm

Instagram: https://www.instagram.com/defteroprogramma/

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Δεύτερου: https://webradio.ert.gr/programma-deftero/



Το άρθρο Το τελευταίο «αντίο» στον Μίκη Θεοδωράκη από το Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7 | 09.09.2021 εμφανίστηκε πρώτα στο ERT.GR.



source https://www.ert.gr/radiofono/to-teleytaio-antio-ston-miki-theodoraki-apo-to-deytero-programma-103-7-09-09-2021/
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Το τελευταίο «αντίο» στον Μίκη Θεοδωράκη από το Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7 | 09.09.2021 Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">