ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

«Η Περσεφόνη σκυθρωπή, ο Κέρβερος σωπαίνει..» – Με βρακοφόρους και μαντινάδες οι Κρητικοί λένε αντίο στον «ουρανομήκη» Μίκη

Κύματα κόσμου με κόκκινα τριαντάφυλλα και κλαδιά ελιάς συρρέουν στο  από το πρωί στον μητροπολιτικό ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου στα Χανιά, για να αποτίσουν φόρο τιμής στον Μίκη Θεοδωράκη.

Τα λόγια λίγα τα συναισθήματα πολλά. Συγκίνηση και δέος. Στο πλήθος και τουρίστες απαθανατίζουν αυτές τις στιγμές θλίψης για την Ελλάδα.

Τη στιγμή που η σορός έφτασε στον ναό, υπό τους ήχους της φιλαρμονικής του δήμου, να παίζει την «Ομορφη Πόλη» οι συγκεντρωμένοι πολίτες ξέσπασαν σε χειροκροτήματα και φώναζαν «αθάνατος». Στη συνοδεία της πομπής βρακοφόροι στα μαύρα, με μαύρα στιβάνια στο κεφάλι και δάκρυα στα μάτια. «Μεγάλη η τιμή που μας έγινε», λένε.

Στον χώρο μπροστά από τον ναό είχαν παραταχθεί -φορώντας παραδοσιακές στολές της Κρήτης- μέλη πολιτιστικών και παραδοσιακών συλλόγων, ενώ έξω από το ναό φοιτητές τραγουδούν τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη και έχουν σηκώσει πανό: «Αρνιέμαι τη σκέψη που σωπαίνει να περιμένει μάταια τον καιρό»

Το βιβλίο συλλυπητηρίων στην εκκλησία δέχεται τα λόγια των ανθρώπων που τον αποχαιρετούν. Ένας Χανιώτης μοιράστηκε με την ΕΡΤ και τη ρεπόρτερ Χ. Γιαννοπούλου τη μαντινάδα που αφιέρωσε στον μεγάλο Έλληνα.

«Η Περσεφόνη σκυθρωπή, ο Κέρβερος σωπαίνει
Από την Κρήτη έρχεται ό,τι Έλληνας σημαίνει»

Η Κρήτη κατευοδώνει στην αιωνιότητα τον «ουρανομήκη» Μίκη Θεοδωράκη, όπως τον είχε αποκαλέσει ο πρώην Μητροπολίτης Κισσάμου, με το δικό της χαρακτηριστικό τρόπο. «Ζούμε το πένθος σαν να χάσαμε δικό μας άνθρωπο» λένε.

Η σορός, με βάση το πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί, θα αναχωρήσει από τον μητροπολιτικό ναό στις 12 το μεσημέρι, με πομπή αυτοκινήτων, και με κατεύθυνση τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στον Γαλατά, όπου θα ψαλεί η εξόδιος ακολουθία και θα ταφεί στο κοιμητήριο του χωριού στη γη των προγόνων του.

www.ertnews.gr



Το άρθρο «Η Περσεφόνη σκυθρωπή, ο Κέρβερος σωπαίνει..» – Με βρακοφόρους και μαντινάδες οι Κρητικοί λένε αντίο στον «ουρανομήκη» Μίκη εμφανίστηκε πρώτα στο ERT.GR.



source https://www.ertnews.gr/eidiseis/ellada/i-persefoni-skythropi-o-kerveros-sopainei-me-vrakoforoys-kai-mantinades-oi-kritikoi-lene-antio-ston-oyranomiki-miki/
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: «Η Περσεφόνη σκυθρωπή, ο Κέρβερος σωπαίνει..» – Με βρακοφόρους και μαντινάδες οι Κρητικοί λένε αντίο στον «ουρανομήκη» Μίκη Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">