ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Αφγανιστάν: Απ’ ευθείας συνομιλίες ξεκίνησε η Βρετανία για την αποχώρηση υπηκόων της και Αφγανών

Η κυβέρνηση της Βρετανίας, ανακοίνωσε ότι διεξάγει απευθείας συνομιλίες με τους Ταλιμπάν, προκειμένου να εγγυηθούν την ασφαλή αποχώρηση υπηκόων της και Αφγανών που εργάστηκαν γι’ αυτή. Η ανακοίνωσε έγινε αργά το Βράδυ της Τρίτης μετά και την αποχώρηση, επισήμως, του τελευταίου Αμερικανού απο τη χώρα.

Τις δύο εβδομάδες που μεσολάβησαν μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, το Λονδίνο απομάκρυνε πάνω από 15.000 ανθρώπους από το Αφγανιστάν. Ωστόσο, «λίγες εκατοντάδες» Βρετανοί εξακολουθούν να βρίσκονται στην αφγανική επικράτεια.

Ο ειδικός επιτετραμμένος του βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον για το Αφγανιστάν,  Σάιμον Γκας, μετέβη στη Ντόχα, την πρωτεύουσα του Κατάρ, για να συναντήσει αντιπροσώπους των Ταλιμπάν, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος.

Ο κ. Γκας «συναντάται με αντιπροσώπους των Ταλιμπάν για να υπογραμμίσει τη σημασία που έχει η ασφαλής διέλευση εκτός Αφγανιστάν για τους βρετανούς υπηκόους και Αφγανούς που εργάστηκαν για εμάς τα τελευταία είκοσι χρόνια», σύμφωνα με τον ίδιο.

Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού ο Αμερικανός πρόεδρος στην ομιλία του για την επιχείρηση εκκένωσης  που ολοκληρώθηκε, τόνισε στους ακροατές του ότι “ήταν ώρα να τελειώσουμε αυτόν τον εικοσαετή πόλεμο”.

Για την επιχείρηση εκκένωσης που σημαδεύτηκε από χαοτικές σκηνές και 200 θανάτους, ο Τζο Μπάιντεν, υποστήριξε ότι δεν υπήρχε τρόπος να γίνει πιο μεθοδικά, δεδομένων των συνθηκών, και χαρακτήρισε “εξαιρετική επιτυχία” την απομάκρυνση 120.000 ανθρώπων μέσα σε δύο εβδομάδες.

Ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι η διεθνής κοινότητα θα καταστήσει τους ηγέτες των Ταλιμπάν υπόλογους αν δεν τηρήσουν την δέσμευσή τους για ελεύθερη μετακίνηση.

www.ertnews.gr



Το άρθρο Αφγανιστάν: Απ’ ευθείας συνομιλίες ξεκίνησε η Βρετανία για την αποχώρηση υπηκόων της και Αφγανών εμφανίστηκε πρώτα στο ERT.GR.



source https://www.ertnews.gr/frontpage/afganistan-ap-eytheias-synomilies-xekinise-i-vretania-gia-tin-apochorisi-ypikoon-tis-kai-afganon/
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Αφγανιστάν: Απ’ ευθείας συνομιλίες ξεκίνησε η Βρετανία για την αποχώρηση υπηκόων της και Αφγανών Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">