ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Πρώτη ημέρα στο σχολείο – Όλα όσα ισχύουν

Επιστροφή στα θρανία σήμερα 13 Σεπτεμβρίου για τους μαθητές, με τα νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια σε όλη η χώρα να ανοίγουν για δεύτερη χρονιά μέσα σε κατάσταση πανδημίας.

Με όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα και πάλι σε ισχύ, αλλά με την προσθήκη μιας νέας παραμέτρου, εκείνης του εμβολιασμού, η νέα χρονιά ξεκινά με κύριο στόχο του υπουργείου Παιδείας τα μαθήματα φέτος να πραγματοποιηθούν αποκλειστικά δια ζώσης.

Απαραίτητη προϋπόθεση μάσκες σε όλους τους χώρους και η επίδειξη υποχρεωτικά self test δυο φορές την εβδομάδα από τους μαθητές που είναι ανεμβολίαστοι ή κάτω των 12. Οι εκπαιδευτικοί, αντίστοιχα, δύο rapid test με δική τους δαπάνη. Όσοι έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία του εμβολιασμού αρκεί η επίδειξη του πιστοποιητικού ή της βεβαίωσης νόσησης για όσους έχουν αρρωστήσει εντός του τελευταίου εξάμηνου.

Για την πρώτη εβδομάδα το self test πρέπει να γίνει την Κυριακή ή το πρωί της Δευτέρας πριν το σχολείο. Από την επόμενη εβδομάδα θα γίνονται Τρίτη και Παρασκευή, έως 24 ώρες πριν από την προσέλευση στη σχολική μονάδα.

Οι μαθητές/τριες προσήλθαν σήμερα στα σχολεία στις 8.15′ όπου παρέμειναν για την τέλεση του αγιασμού στον αύλειο χώρο του σχολείου, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του κάθε σχολείου, και μετά  στις αίθουσες για τη χορήγηση οδηγιών για τα μέτρα πρόληψης της διασποράς της Covid-19, την ορθή χρήση της μάσκας, την εφαρμογή του ωρολογίου προγράμματος, τη διανομή των βιβλίων της νέας σχολικής χρονιάς ανά θρανίο και τη γενικότερη λειτουργία του σχολείου.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου παρακολούθησε μαζί με τα παιδιά τελετή αγιασμού στο Δημοτικό Σχολείο της Αγίας Άννας στην πυρόπληκτη Εύβοια.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρέστη στον αγιασμό του Δημοτικού σχολείου στο σεισμόπληκτο Δαμάσι Τυρνάβου.
Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως παρακολούθησε την τελετή αγιασμού 87ο Δημοτικό Σχολείο στη Θεσσαλονίκη.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Νάσος Ηλιόπουλος πήγε στα Άνω Πατήσια, η Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά στην Καλλιθέα και ο Mailgai

Τι γίνεται σε περίπτωση θετικού κρούσματος – Πότε κλείνει κάποιο τμήμα

Αν εντοπιστεί επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19, απομακρύνεται από το σχολείο και παραμένει σε απομόνωση για τουλάχιστον 10 ημέρες. Επιστρέφει στη σχολική μονάδα μετά από τουλάχιστον δέκα ημέρες και την πάροδο τριών 24ώρων από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού και τη βελτίωση των άλλων συμπτωμάτων. Για την επιστροφή στο σχολείο δεν είναι απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.

Επιπλέον, για τις στενές επαφές προβλέπεται αυξημένος εργαστηριακός έλεγχος και για διάστημα εφτά ημερών ως εξής:

*Για ανεμβολίαστους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα:
-δυο εργαστηριακά τεστ – rapid πέραν των προβλεπομένων
-εάν οι ανεμβολίαστοι μαθητές κάθονταν κοντά στο κρούσμα, υποβάλλονται σε καθημερινά αυτοδιαγνωστικά τεστ (τις ημέρες που δεν κάνουν τα δυο εργαστηριακά).
*Για εμβολιασμένους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα:
-δυο αυτοδιαγνωστικά τεστ ανεξαρτήτως της θέσης στην οποία κάθονται.
Ένα σχολικό τμήμα θα αναστέλλει τη δια ζώσης λειτουργία του και η διδασκαλία θα γίνεται μέσω τηλεκπαίδευσης, όταν σε αυτό εντοπιστούν επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 στο 50%+1 μαθητές του.

Ποια άλλα μέτρα θα εφαρμόζονται στο σχολείο

Παράλληλα με τον εμβολιασμό μαθητών και εκπαιδευτικών και τα νέα μέτρα αυξημένων εργαστηριακών και αυτοδιαγνωστικών ελέγχων, εξακολουθούν να ισχύουν όλα τα προηγούμενα μέτρα πρόληψης και προστασίας από τον κορωνοϊό, όπως:
– η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους (εκτός από την ώρα της γυμναστικής και του φαγητού),
*Για τα νήπια-προνήπια επισημαίνεται η χρήση μάσκας τόσο κατά τη διάρκεια των μαθημάτων όσο και στα διαλείμματα να γίνεται με τέτοιο τρόπο, προκειμένου να επιτευχθεί η εξοικείωσή τους με τη χρήση της και με έμφαση στην εκπαιδευτική διαδικασία.
– τα διαφορετικά διαλείμματα για σταθερές ομάδες μαθητών,
– οι σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες,
– η τήρηση αποστάσεων και προσωπικών κανόνων υγιεινής – χρήση αντισηπτικών,
– οι επαρκείς, τακτικοί αερισμοί των χώρων,
– τα ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήσης μουσικών οργάνων κ.ά.,
– εκπαιδευτικές εκδρομές, επισκέψεις, σχολικοί περίπατοι, μαθητικά συνέδρια, διαγωνισμοί και ενδοσχολικές εκδηλώσεις με τήρηση όλων των γενικών και συγκεκριμένων κατά περίπτωση μέτρων,
– δυνατότητα προσέλευσης και αποχώρησης των μαθητών/τριών προς και από τις σχολικές μονάδες, σε διαφορετικές ώρες και από διαφορετικές εισόδους/εξόδους,
– ο σχολαστικός καθαρισμός των αιθουσών.

Πότε θα γίνεται τηλεκπαίδευση

Τηλεκπαίδευση, σύμφωνα με το Υπουργείο θα πραγματοποιείται:

(α) Σε περίπτωση αναστολής της λειτουργίας σχολικού τμήματος λόγω ύπαρξης επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID-19 σε πάνω από τους μισούς μαθητές του τμήματος και
(β) Για τους μαθητές κάτω των 12 ετών οι οποίοι έχουν ένα από τα σοβαρά υποκείμενα νοσήματα.
Οι μαθητές από 12 ετών και άνω με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα κατά κανόνα θα παρακολουθούν τα μαθήματά τους δια ζώσης, λόγω της δυνατότητας εμβολιασμού τους. Σε περίπτωση αιτήματος του θεράποντος ιατρού τους και εφόσον δοθεί η απαιτούμενη έγκριση από αρμόδια επιτροπή, θα μπορούν να συμμετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία μέσω τηλεκπαίδευσης.

Οι περιπτώσεις παιδιών που συγκατοικούν με άτομο με σοβαρό υποκείμενο νόσημα και εξ αυτού θα πρέπει να απέχουν από το σχολείο κάνοντας χρήση τηλεκπαίδευσης περιορίζονται πλέον δραστικά καθώς υπάρχει δυνατότητα εμβολιασμού των ατόμων με υποκείμενα νοσήματα. Μόνο σε περίπτωση συγκατοίκησης με άτομα για τα οποία, λόγω σοβαρής ανοσοκαταστολής, τεκμηριώνεται ότι ο εμβολιασμός τους ενδέχεται να μην παρέχει την απαιτούμενη προστασία, και αφού έχουν πρώτα αναζητηθεί όλες οι εναλλακτικές λύσεις, μπορεί να δίνεται άδεια σε μαθητές που συγκατοικούν με άτομο με σοβαρό υποκείμενο νόσημα να συμμετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία μέσω τηλεκπαίδευσης.

www.ertnews.gr



Το άρθρο Πρώτη ημέρα στο σχολείο – Όλα όσα ισχύουν εμφανίστηκε πρώτα στο ERT.GR.



source https://www.ertnews.gr/eidiseis/ellada/proto-koydoyni-sta-scholeia-me-ygeionomika-protokolla-kai-fetos-ola-osa-ischyoyn/
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Πρώτη ημέρα στο σχολείο – Όλα όσα ισχύουν Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">