ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Σε εφαρμογή τα νέα μέτρα – Με rapid test οι 12-17 σε κλειστούς χώρους εστίασης

Τα νέα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορονοϊού τέθηκαν σε εφαρμογή, και αφορούν κυρίως την καθημερινότητα των ανεμβολίαστων πολιτών. Όσοι δεν διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης αποκλείονται από μια σειρά δραστηριοτήτων, και οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι επιβαρύνονται πλέον με το κόστος των 10 ευρώ για τη διενέργεια rapid test. Τα μέτρα θα παραμείνουν σε ισχύ για έξι μήνες ενώ οι έλεγχοι για την τήρηση τους έχουν ήδη ξεκινήσει. Σε επικείμενο τροποποιητικό ΦΕΚ για εστίαση και ψυχαγωγία θα διευκρινίζεται ότι τα παιδιά 12 – 17 ετών θα μπορούν να μπουν στους κλειστούς χώρους με rapid test.

Ελεύθερη πρόσβαση παντού διασφαλίζει το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, με τους ελέγχους να είναι σαρωτικοί. Από σήμερα οι ανεμβολίαστοι πολίτες αποκλείονται από τους κλειστούς χώρους σε καφέ, μπαρ και εστιατόρια.

Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στην εστίαση, τον τουρισμό, τις τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές και χορευτικές παραγωγές, αλλά και οι εκπαιδευτικοί, θα κάνουν δύο rapid test την εβδομάδα σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με κόστος το μήνα 80 ευρώ.

Με ένα rapid test κάθε εβδομάδα πρέπει να προσέρχονται στην εργασία τους οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Σε κλειστά και ανοιχτά γήπεδα πρόσβαση θα έχουν μόνο οι εμβολιασμένοι και οι νοσήσαντες. Στους κλειστούς χώρους γυμναστηρίων θα μπορούν να εισέρχονται και ανεμβολίαστοι έχοντας rapid test 48 ωρών.

Οι ανεμβολίαστοι πολίτες από σήμερα ταξιδεύουν μόνο με 48ωρο αρνητικό rapid test. Τα παιδιά 5 έως 11 ετών, μπορούν να ταξιδέψουν με sefl test.

Εμβολιασμοί παιδιών: Τέλη Σεπτεμβρίου και από ιδιώτες παιδίατρους

Τα εμβόλια δεν αναστέλλουν την ανάπτυξη των παιδιών ή δεν θα αλλάξουν το DNA τους, δήλωσε κατηγορηματικά η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, βάζοντας «φρένο» στις ανησυχίες διστακτικών γονέων. Στη μάχη των εμβολιασμών μπαίνουν και οι παιδίατροι, οι οποίοι από τέλη Σεπτεμβρίου θα εμβολιάζουν στα ιατρεία τους.

140.000 παιδιά ήδη έχουν εμβολιαστεί με 1 δόση. Και συγκεκριμένα το 25% των μαθητών λυκείου και το 13% των μαθητών γυμνασίου

Τους επόμενους μήνες, ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων αναμένεται να δώσει έγκριση για χορήγηση του εμβολίου στα παιδιά 5-11 ετών ενώ οι κλινικές δοκιμές έχουν αρχίσει και σε βρέφη από 6 μηνών.

Αύριο ανοίγει η πλατφόρμα για τη χορήγηση τρίτης δόσης σε ανοσοκατεσταλμένους ενώ θέμα χρόνου είναι να δοθεί «πράσινο φως» για όλους τους πολίτες ανεξαρτήτως ηλικίας να κάνουν τρίτη αναμνηστική δόση, με προτεραιότητα στους υγειονομικούς και τους άνω των 60 ετών.

«Αναμένουμε τελική εισήγηση, όλοι οι πολίτες ανεξαρτήτως ηλικίας να μπορούν 6-8 μήνες μετά να κάνουν τρίτη δόση», ανέφερε ο υπ. Επικρατείας Άκης Σκέρτσος.

«Να μην καθυστερήσει να ανοίξει η τρίτη δόση, ιδιαίτερα για τους υγειονομικούς έπρεπε να έχει ανοίξει» επισημαίνει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Μέχρι στιγμής έχει εμβολιαστεί με 1 δόση το 60% του γενικού πληθυσμού ενώ πλήρως εμβολιασμένοι είναι το 56%.

«Οποιοσδήποτε ιδιώτης γιατρός ανεξαρτήτου ειδικότητας μπορεί να κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό σε πολίτη και η αμοιβή του θα είναι 10 ευρώ» είπε ο ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Ειδικότερα για τους εμβολιασμούς υγειονομικών, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ανέφερε στη Βουλή πως η υποχρεωτικότητα είχε θετικό πρόσημο καθώς ανέβηκαν τα ποσοστά των εμβολιασμένων στο ΕΣΥ από το 80-85% στο 95%.

Το τελευταίο 24ωρο ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 78169 τεστ, 1608 κρούσματα, 379 διασωληνωμένους και 51 θανάτους.

Η επιδημιολογική εικόνα στην Αττική εμφανίζεται σταθεροποιημένη με 308 νέες διαγνώσεις, ενώ προβληματίζει ο αυξημένος αριθμός νέων κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη, που ανήλθαν στα 228.

Αλλεργίες και εμβόλιο

Σε πρόσφατη μελέτη στο Ισραήλ αξιολογήθηκαν οι αλλεργικές αντιδράσεις από τον εμβολιασμό. Συμμετείχαν 8.102 άτομα με ιστορικό αλλεργίας. Αξιολογήθηκε το 5%, που είχαν προϋποθέσεις για αυξημένο κίνδυνο για αλλεργική αντίδραση. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το 98% των ατόμων αυτών δεν είχε καμία αντίδραση, το 1% μια ήπια αντίδραση και το 0,.7% και αναφυλακτική αντίδραση, που ήταν αντιμετωπίσιμη.

Για το mRNA εμβόλιο Pfizer, εμφανίστηκαν 4,7 περιπτώσεις ανά εκατομμύριο.

Σύμφωνα με την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών «υπάρχει υπερεκτίμηση στις αλλεργικές αντιδράσεις από τα εμβόλια».

Επίσης στην ενημέρωση επισημάνθηκε η θεαματική μείωση ανοσίας σε υγειονομικούς που είχαν εμβολιαστεί στις αρχές του χρόνου.

Από 227 υγειονομικούς, οι 130 βρέθηκαν τον Ιούλιο θετικοί με PCR test. H αποτελεσματικότητα του εμβολίου μειώθηκε από το 90 στο 65%. Για αυτό και η προτεραιοποίηση των υγειονομικών στην τρίτη δόση κρίνεται για πολλά μέλη της Επιτροπής αναγκαία.

Ρεπορτάζ: Σόνια Φίλη, Σμαράγδα Αγορογιάννη, Μαίρη Σκανδάλη, Ηλίας Κούκος, Αθανασία Σταμοπούλου

www.ertnews.gr



Το άρθρο Σε εφαρμογή τα νέα μέτρα – Με rapid test οι 12-17 σε κλειστούς χώρους εστίασης εμφανίστηκε πρώτα στο ERT.GR.



source https://www.ertnews.gr/eidiseis/ellada/se-efarmogi-ta-nea-metra-me-rapid-test-oi-12-17-se-kleistoys-choroys-estiasis/
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Σε εφαρμογή τα νέα μέτρα – Με rapid test οι 12-17 σε κλειστούς χώρους εστίασης Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">