ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Επίτροπος Γεωργίας στην ΕΡΤ: Νέες προοπτικές για τους αγρότες με τη νέα ΚΑΠ (Ολόκληρη η συνέντευξη)

Για τις νέες προοπτικές των αγροτών και για την προσήλωση της Ευρώπης στην αποκατάσταση του φυσικού κεφαλαίου στην Ελλάδα μετά τις δασικές πυρκαγιές, μίλησε στην ΕΡΤ ο Επίτροπος Γεωργίας Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, σε αποκλειστική συνέντευξη που έδωσε στην Κάτια Αντωνιάδη.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει στη διάθεσή της μεγάλα κεφάλαια για να διαθέσει: περισσότερα από 19 δισεκατομμύρια ευρώ στην Κοινή Αγροτική Πολιτική. Επίσης, 32 δισεκατομμύρια στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Ο Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι σημείωσε ότι η Ευρώπη παρέχει όλα τα εργαλεία στην Ελλάδα για να ανακάμψει, αλλά και να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές στη χρήση της γης.

«Φυσικά ο όρος είναι η διατήρηση της υπάρχουσας χρήσης γης, η αποκατάσταση της γεωργικής γης. Όχι να υπάρξει δυνατότητα αλλαγής της χρήσης γης, όχι. Η Επιτροπή θα παρακολουθεί στενά τον τρόπο χρήσης των κεφαλαίων, αυτό είναι πολύ σημαντικό. Το ζητούμενο είναι η αποκατάσταση του γεωργικού δυναμικού, όχι η αλλαγή χρήσης για άλλους σκοπούς».

Η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική περιλαμβάνει τη λεγόμενη “Πράσινη Συμφωνία” και προβλέπει μια πιο δίκαιη κατανομή ιδίως σε μικρές και μεσαίες οικογενειακές εκμεταλλεύσεις και νέους αγρότες.

Στην καρδιά της βρίσκεται η στρατηγική Farm to Fork, από το αγρόκτημα στο πιάτο.

«(Το ζητούμενο είναι) η μεταρρύθμιση της γεωργίας στην κατεύθυνση που εσείς στην Ελλάδα έχει πάρει, είναι αυτό που κάνουν οι Έλληνες αγρότες, η μικρή απόσταση από τον παραγωγό στο πιάτο. Οι πολύ καλές σχέσεις μεταξύ των αγροτών, της τοπικής βιομηχανίας, της τοπικής αγοράς τροφίμων, αυτό είναι το κλειδί για την επιτυχία»

Ο Επίτροπος Γεωργίας αναφέρθηκε και στα πιο σημαντικά στοιχεία που εισάγονται στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ.

«Τα οικολογικά προγράμματα είναι ένα σημαντικό στοιχείο. Το δεύτερο είναι η κατανομή των κεφαλαίων κατά προτεραιότητα για τις μικρομεσαίες οικογενειακές εκμεταλλεύσεις. Η βασική ιδέα της μεταρρύθμισης είναι να καταστεί η ευρωπαϊκή γεωργία πιο φιλική για το περιβάλλον, για το κλίμα, για τη σωστή διαβίωση των ζώων και, ταυτόχρονα, να γίνει πιο φιλική προς τους αγρότες».

Η νέα ΚΑΠ θα τεθεί σε ισχύ από τον Ιανουάριο του 2023, με ορίζοντα τετραετίας.

www.ertnews.gr



Το άρθρο Επίτροπος Γεωργίας στην ΕΡΤ: Νέες προοπτικές για τους αγρότες με τη νέα ΚΑΠ (Ολόκληρη η συνέντευξη) εμφανίστηκε πρώτα στο ERT.GR.



source https://www.ertnews.gr/eidiseis/epitropos-georgias-stin-ert-nees-prooptikes-gia-toys-agrotes-me-ti-nea-kap-olokliri-i-synenteyxi/
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Επίτροπος Γεωργίας στην ΕΡΤ: Νέες προοπτικές για τους αγρότες με τη νέα ΚΑΠ (Ολόκληρη η συνέντευξη) Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">