ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Ε. Λέκκας: Τα πλημμυρικά φαινόμενα εκδηλώθηκαν σε περιοχές που δεν το περιμέναμε


Μιλώντας για τις εικόνες καταστροφής από το πέρασμα της κακοκαιρίας «Διομήδης» ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας αναφέρθηκε στην ΕΡΤ για την ανάγκη επανασχεδιασμού των υποδομών με βάσει τα νέα δεδομένα καθώς «έχουμε να κάνουμε με πολλαπλούς κινδύνους, με μεγάλη ένταση, σε περιοχές που δεν το περιμέναμε».

«Το 2017 είχαμε τα πλημμυρικά σχέδια στη Θεσσαλία με βάσει την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είχαμε τις εκτάσεις που μπορούν να πλημμυρίσουν σε επίπεδο χιλιετίας και είχαμε και την οριοθέτηση αυτών των εκτάσεων. Στον “Ιανό” το πλημμυρικό φαινόμενο κατέλαβε τις τριπλάσιες εκτάσεις. Τα φαινόμενα υπερέβησαν τον σχεδιασμό της χιλιετίας. Κάθε πρόγνωση πρέπει να τεθεί κάτω από τα νέα δεδομένα που αποκτούν μια επιταχυνόμενη διαδικασία. Το κυριότερο είναι ότι εκδηλώνονται σε περιοχές που μέχρι τώρα δεν είχαμε κάτι».

Ο καθηγητής Διαχείρισης Καταστροφών του Πανεπιστημίου Αθηνών δήλωσε στην εκπομπή «Από τις έξι» ότι «εχουμε να κάνουμε με πολλαπλούς κινδύνους με μεγάλη ένταση σε περιοχές που δεν το περιμέναμε. Όλα αυτά συνθέτουν ένα περιβάλλον που ουσιαστικά καθορίζει ένα νέο σχεδιασμό σε επίπεδο κατασκευής τεχνικών έργων, υποδομών και κατοικιών».

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, πρέπει πια να αναλύονται οι πιθανοί κίνδυνοι που υπάρχουν στην επιφάνεια κατά τη διάρκεια εργασιών.

«Τα έργα που σχεδιάζουμε, ακόμα και τα αντιπλημμυρικά που θεωρούμε ότι μειώνουν τους κινδύνους, στην ουσία αυξάνουν τους κινδύνους. Πρέπει να σκεφτούμε ξανά τον σχεδιασμό των μεγάλων αντιπλημμυρικών έργων. Έναν σχεδιασμό που απαιτεί φιλικότερες προσεγγίσεις προς το περιβάλλον και τη φύση. Όχι μεγάλες παρεμβάσεις γιατί όλα αυτά ξεπερνιούνται από τα γεγονότα».

 

 

www.ertnews.grfrom ΕΛΛΑΔΑ – ertnews.gr https://ift.tt/33u3tkE
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Ε. Λέκκας: Τα πλημμυρικά φαινόμενα εκδηλώθηκαν σε περιοχές που δεν το περιμέναμε Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">