ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Δ. Τσιόδρας, γρ. τύπου Πρωθυπουργού: Θα μπουν πρόστιμα σε όσους κερδοσκοπούν (video)


Ο πόλεμος στην Ουκρανία «εκτροχιάζει» τις τιμές βασικών προϊόντων και ανεβάζει το κόστος παραγωγής σε πρωτογενή και δευτερογενή τομέα. Ο Δημήτρης Τσιόρδας, διευθυντής του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού μίλησε για την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά λέγοντας ότι «ως κυβέρνηση προσπαθείς να κάνεις, στο μέτρο των αντοχών της οικονομίας,, ότι δυνατόν μπορείς».

«Είναι μία κατάσταση παγκόσμια. Είχαμε μια πανδημία που συμβαίνει μια φορά στα 100 χρόνια και έχουμε τώρα έναν πόλεμο στην Ευρώπη που έχει σωρεύσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που είχαμε», τόνισε ο διευθυντής του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού.

Μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Από τις Έξι» σχετικά με την χθεσινή σύσκεψη που έγινε για την επισιτιστική επάρκεια ο Δημήτρης Τσιόδρας τόνισε ότι «η προσπάθεια που γίνεται είναι να υπάρχει επάρκεια προϊόντων και να αντιμετωπιστούν φαινόμενα αισχροκέρδειας».

‘Όπως τόνισε, ανατιμήσεις θα υπάρξουν αλλά η κυβέρνηση θα κάνει στο μέτρο του δυνατού ότι μπορεί για να ανακουφίσει τους παραγωγούς και τους καταναλωτές.

Αναφερόμενος στο πλαφόν που έχει μπει σε σούπερ μάρκετ σε αλεύρι, ζάχαρη και ηλιέλαιο ο κ. Τσιόδρας επισήμανε ότι αυτό δεν ήταν απόφαση της κυβέρνησης και των αρμοδίων αρχών αλλά απόφαση των εταιρειών.

Έλεγχοι στην αγορά – Ενίσχυση του κόσμου

Ο ίδιος τόνισε ότι ανατιμήσεις στην αγορά θα υπάρξουν λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά το ζητούμενο είναι να παταχθεί η αισχροκέρδεια επισημαίνοντας ότι «θα μπουν πρόστιμα σε εταιρείες που κερδοσκοπούν».

Πρόσθεσε επίσης ότι «ο κόφτης κερδών έχει θεσμοθετηθεί για να μην υπάρχει εκμετάλλευση της κατάστασης από κάποιους», ενώ αναφερόμενος στη φορολόγηση του 90% των υπερκερδών στον ενεργειακό κλάδο που έχει προαναγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι αφορά συγκεκριμένες εταιρείες και ότι η κυβέρνηση περιμένει το πόρισμα της ΡΑΕ για να προχωρήσει σε όποιες ενέργειες.

Μιλώντας για τους αυξημένους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου δήλωσε πως σαφέστατα υπάρχει πρόβλημα. «Η κυβέρνηση από τον Σεπτέμβριο, που ξεκίνησαν οι ανατιμήσεις στην ενέργεια, έχει δώσει 2,4 δισ. ευρώ στους πολίτες για να πληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος. Η ΡΑΕ πρέπει να επιληφθεί στις μονομερείς αναπροσαρμογές συμβολαίων και τρίτον, θα υπάρξει φορολόγηση των υπερκερδών ώστε να επιστραφούν στους πολίτες», δήλωσε ο κ. Τσιόδρας.

Αναφερόμενος τέλος στην αγροτική παραγωγή μίλησε για τα μέτρα στήριξης που έχει λάβει η κυβέρνηση και την αναπροσαρμογή στο ρεύμα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων.

Αυξημένο κόστος παραγωγής στην γεωργία

Η Κωνσταντίνα Θεοχαρούλη μίλησε με τον Γιώργο Σεληγκούνα, καρποζοπαραγωγό στο Μακρυχώρι Λάρισας οποίος έκανε λόγο για αυξήσεις στα γεωργικά εφόδια που φτάνουν το 60 – 80%. Ο ίδιος αναφέρθηκε στις ανατιμήσεις στο κόστος παραγωγής και τον προβληματισμό που υπάρχει στον γεωργικό κόσμο αναφέροντας ότι αρκετές εκτάσεις θα μείνουν ανεκμετάλλευτες.

Ρεπορτάζ: Κωνσταντίνα Θεοχαρούλη | ΕΡΤ

 

www.ertnews.gr



from ΕΛΛΑΔΑ Archives - ertnews.gr https://ift.tt/ywj61K7
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Δ. Τσιόδρας, γρ. τύπου Πρωθυπουργού: Θα μπουν πρόστιμα σε όσους κερδοσκοπούν (video) Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">