ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Στην Αθήνα η Γερμανίδα ΥΠΕΞ Α. Μπέρμποκ – Την Παρασκευή οι συναντήσεις με Κ. Μητσοτάκη, Ν. Δένδια


Διήμερη επίσκεψη στην Αθήνα πραγματοποιεί από σήμερα Πέμπτη 28 Ιουλίου 2022, η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ. Είναι η πρώτη γυναίκα υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, και είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψή της στην ελληνική πρωτεύουσα. Η κα Μπέρμποκ επρόκειτο να επισκεφθεί την Ελλάδα τον Ιούνιο, ωστόσο αναβλήθηκε επειδή είχε προσβληθεί από κορονοϊό.

Η Αναλένα Μπέρμποκ φτάνει το μεσημέρι στην Αθήνα, θα επισκεφθεί το Μνημείο του Ολοκαυτώματος, αλλά και την κλειστή δομή προσφύγων στο Σχιστό, όπως και τη διοίκηση της Frontex στην Ελλάδα.

To πολιτικό μέρος των επαφών είναι προγραμματισμένο για την Παρασκευή 29 Ιουλίου 2022. Θα συναντηθεί κατ’ αρχήν με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και στη συνέχεια με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια.

Η συγκυρία της επίσκεψης διαμορφώνει και την ατζέντα. Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση κάνουν επιτακτική την ανάγκη συνεργασιών και την αναζήτηση εναλλακτικών στο ρωσικό φυσικό αέριο, από το οποίο εξαρτάται ιδιαίτερα η Γερμανία. Η Ελλάδα παίζει σημαντικό ρόλο με τον τερματικό υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη. Η Μπέρμποκ υποστηρίζει ένθερμα τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, υπάρχουν ήδη τέτοιες ελληνογερμανικές συνεργασίες.

Η Αναλένα Μπέρμποκ ευαγγελίζεται εξωτερική πολιτική αρχών, αποστασιοποιείται από την πολιτική ίσων αποστάσεων που ακολουθούσε το Βερολίνο. Ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εδαφικής ακεραιότητας αναβαθμίζονται. Αυτό θα εκφραστεί σίγουρα και στις δηλώσεις της για την ελληνο-τουρκική διένεξη και τις απειλές του Ερντογάν εναντίον της Ελλάδας.

Από την Αθήνα το απόγευμα της Παρασκευής θα μεταβεί στην Άγκυρα, εκεί το πρόγραμμά της έχει συνάντηση με τον ομόλογό της Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Βερολίνο/Ανταπόκριση: Γιώργος Παππάς

www.ertnews.grfrom ΕΛΛΑΔΑ Archives - ertnews.gr https://ift.tt/IMJhasv
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Στην Αθήνα η Γερμανίδα ΥΠΕΞ Α. Μπέρμποκ – Την Παρασκευή οι συναντήσεις με Κ. Μητσοτάκη, Ν. Δένδια Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">