ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Από σήμερα τέλος της Eνισχυμένης Eποπτείας – Αναμένεται δήλωση του πρωθυπουργού


Μετά τα τρία συνεχόμενα προγράμματα διάσωσης από το 2010 έως το 2018 καταργείται σήμερα η ενισχυμένη εποπτεία της ΕΕ για την Ελλάδα. Για το σημαντικό αυτό σταθμό για την ελληνική οικονομία αναμένεται στις 10:00 του Σαββάτου (20/8) δήλωση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η Ελλάδα εξήλθε σήμερα από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας της ΕΕ, καθώς υλοποίησε τον κύριο όγκο των δεσμεύσεων πολιτικής που είχε αναλάβει έναντι του Eurogroup και αυτό παρά τις αντίξοες συνθήκες που προκάλεσαν η υγειονομική και η γεωπολιτική κρίση με τη ρωσική εισβολή.

Aλλαγή σελίδας για την ελληνική οικονομία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο νέο μήνυμά του αναμένεται να μιλήσει για την δικαίωση των θυσιών που έκαναν οι πολίτες όλα αυτά τα χρόνια και το οριστικό τέλος μιας επώδυνης περιόδου. Παράλληλα, θα μιλήσει για τα όσα έγιναν την τελευταία τριετία προκειμένου να βρεθεί με ασφάλεια η χώρα σε αυτό το σημείο. Την αποπληρωμή του συνόλου του δανείου από το ΔΝΤ, ύψους 8 δισ. ευρώ, την οριστική άρση των capital controls τον Σεπτέμβριο του 2019 και τις μεταρρυθμίσεις που αύξησαν την αξιοπιστία της χώρας σε εταίρους και αγορές.

Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να τονίσει ότι οι κίνδυνοι και οι προκλήσεις ελλοχεύουν την στιγμή που η παγκόσμια οικονομία δέχεται ισχυρές πιέσεις λόγω πληθωρισμού και περιορισμένης ανάπτυξης, απόρροια του πολέμου στην Ουκρανία και της ενεργειακής κρίσης. Για αυτό θα επισημάνει την ανάγκη σταθερότητας προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και να μην υπάρξουν πισωγυρίσματα. Θα αναφερθεί, επίσης, στον «εθνικό στόχο της επιστροφής στην επενδυτική βαθμίδα», κάτι που θα σημάνει ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη και εισόδημα για όλους.

Μεγαλύτερη ευελιξία

Η ελληνική οικονομία θα αξιολογείται πλέον κάθε εξάμηνο από τους θεσμούς και όχι κάθε τρίμηνο, ενώ η κυβέρνηση καλείται να συνεχίσει τη συνετή δημοσιονομική πολιτική χωρίς να θέσει σε κίνδυνο τόσο τη μείωση του χρέους όσο και την επίτευξη του στόχου για επιστροφή σε πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% του ΑΕΠ το 2023.

Η χώρα θα παραμένει υπό παρακολούθηση έως ότου η Ελλάδα αποπληρώσει το 75% των δανείων, το οποίο αυτό θα συμβεί το 2059, σύμφωνα με τον σημερινό σχεδιασμό.

Η έξοδος της χώρας από την Ενισχυμένη Εποπτεία έχει πολλαπλά οφέλη:

  • Ενισχύει τη θέση της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές.
  • Παρέχει πρόσθετη ώθηση στην αναπτυξιακή δυναμική της και στην προσέλκυση επενδύσεων.
  • Προσδίδει βαθμούς ελευθερίας στην άσκηση οικονομικής πολιτικής, στο πλαίσιο βέβαια των υφιστάμενων κανόνων που ισχύουν για όλα τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη.
  • Φέρνει πιο κοντά την επίτευξη και του τελευταίου στόχου που έχουμε θέσει, αυτού της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας.

www.ertnews.gr



from ΕΛΛΑΔΑ Archives - ertnews.gr https://ift.tt/LcQZ0EO
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Από σήμερα τέλος της Eνισχυμένης Eποπτείας – Αναμένεται δήλωση του πρωθυπουργού Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">