ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Ψαλτοπούλου: Καθημερινά 20-25 ηλικιωμένοι χάνουν τη ζωή τους από κορονοϊό – Απαραίτητος ο εμβολιασμός


«Όσον αφορά στις ιώσεις και στις γριππώδεις συνδρομές τουλάχιστον τα δεδομένα της τελευταίας εβδομάδας είναι πιο αισιόδοξα από την προηγούμενη» ενημέρωσε μιλώντας στην ΕΡΤ η καθηγήτρια επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου. Αλλά και στον κορονοϊό τα πράγματα είναι λίγο καλύτερα, ανέφερε, ωστόσο επισήμανε πως «όσον αφορά στους θανάτους, που είναι και  το τελικό αποφευκτέο θέμα, έχουμε περίπου 20 με 25 θανάτους την ημέρα. Η διάμεση όμως ηλικία είναι 85 ετών». Γι΄αυτό συνέστησε προστατευτική μάσκα στο συνωστισμό και τον εμβολιασμό με την τέταρτη δόση στους άνω των 60 ετών, για την προστασία της ζωής τους. «Όσοι εμβολιάζονται ανεβαίνουν πολύ γρήγορα τα αντισώματα τους» επισήμανε

Για τον βήχα που εξακολουθεί να παραμένει για μεγάλο διάστημα μετά από μία ίωση καθησύχασε πως δεν είναι κάτι ανησυχητικό καθώς «ο βήχας, είναι ένα σύμπτωμα το οποίο μπορεί να παραμείνει και μετά από μια ίωση, μετά από λοίμωξη του αναπνευστικού. Επομένως, πολλές φορές δεν μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε. Αντιμετωπίζουμε την κύρια ίωση ή  λοίμωξη και περιμένουμε σταδιακά να περάσει».

«Έχουμε λιγότερες γριππώδεις συνδρομές» σημείωσε αλλά και στον κορονοϊό «πηγαίνουμε σταδιακά με μικρά βήματα, λίγο καλύτερα από την άποψη ότι έχουμε μείωση των εισαγωγών και των διαγνώσεων από κορονοϊό».

Όπως τόνισε η γιατρός «ανάμεσα στον κορονοϊό και στη γρίπη και τα δύο τα φοβόμαστε και προστατευόμαστε. Στις ηλικίες 60 και άνω – έχουμε και το αντιγριπικό αντιγριπικό εμβόλιο – όμως η διαφορά είναι ότι έχουμε ευτυχώς ένα με δύο θανάτους, το πολύ τουλάχιστον την προηγούμενη εβδομάδα από τη γρίπη σε άτομα 60 ετών και άνω., άντρες ήτανε, ενώ από τον κορονοϊό έχουμε 20 -25 την ημέρα».

Για ενδεχόμενες παρενέργειες από το εμβόλιο κατά του κορονοϊού (για τους άνω των 60 μέχρι πριν από δύο εβδομάδες διερευνάτο το εάν η τέταρτη δόση υπάρχει περίπτωση να οδηγεί σε εγκεφαλικά επεισόδια) επισήμανε πως «οτιδήποτε, είτε εμβόλιο είτε φάρμακο και απλά φάρμακα να πάρουμε, έχουν από πίσω το χαρτί με τις παρενέργειες. Επομένως αυτό που κοιτάζουμε είναι τι κερδίζουμε σε σχέση με το τι μπορούμε να χάσουμε.  Αυτό που πληρώνουμε κάθε μέρα 20 – 25 θανάτους σε αυτές τις ηλικίες είναι πολύ βαρύ»

«Όλα τα στατιστικά δεδομένα και τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν ότι σε αυτές τις ηλικίες το να κάνεις το εμβόλιο σε βοηθάει πολύ περισσότερο να προστατεύσεις τη ζωή σου» κατέληξε.

Όσον αφορά στις ελλείψεις στα φάρμακα σημείωσε πως σταδιακά η κατάσταση αρχίζει να ομαλοποιείται με τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει και με την παραγωγή γενόσημων φαρμάκων απο τις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες.

Πηγή: ΕΡΤ

 

 

 

 

www.ertnews.grfrom ΕΛΛΑΔΑ Archives - ertnews.gr https://ift.tt/LApiDh7
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Ψαλτοπούλου: Καθημερινά 20-25 ηλικιωμένοι χάνουν τη ζωή τους από κορονοϊό – Απαραίτητος ο εμβολιασμός Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">