ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Απεργίες την Τετάρτη 8/3: Χειρόφρενο σε λεωφορεία, τρόλεϊ, τρένα, προαστιακό


Ακινητοποιημένα θα παραμείνουν λεωφορεία και τρόλεϊ την Τετάρτη 8/3, λόγω της απεργίας των εργαζομένων, ενώ νέα 48ωρη απεργία πραγματοποιούν απο την Τρίτη (7/3) οι εργαζόμενοι σε σιδηρόδρομο και προαστιακό λόγω της τραγωδίας στα Τέμπη. 

Επίσης  24ωρη απεργία έχουν εξαγγείλει η ΑΔΕΔΥ, η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος και η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων που αναχωρούν από το λιμάνι του Πειραιά.

Η αρχή γίνεται  με την  24ωρη απεργία των εργαζομένων στον ΕΦΚΑ και συγκέντρωση στις 11 έξω από το υπουργείο Εργασίας.

Απεργία στα τρένα και τον προαστιακό

Συνεχίζεται η απεργία στα τρένα και τον προαστιακό μέχρι και τις 8/2/2023 με αποφάσεις που έλαβαν τα σωματεία εργαζομένων της Hellenic Train, (Σωματείο Εργαζομένων Προσωπικού ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού ΤΡΑΙΝΟΣΕ και Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης με την Πανελλήνια Ένωση Σταθμαρχών ΟΣΕ).

Όπως αναφέρουν: αποφασίστηκε η συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων μέχρι και την Τετάρτη 8 Μαρτίου 2023 τονίζοντας ότι «δίνουμε μάχη για την ασφαλή κυκλοφορία των τρένων αλλά και για να λάμψει η αλήθεια και να βρεθούν οι ένοχοι του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται.

Απαιτούμε από όλους τους αρμόδιους φορείς», δηλώνουν οι εργαζόμενοι, «να προχωρήσουν άμεσα στη λήψη των σχετικών μέτρων, προκειμένου να αποκατασταθεί η ασφάλεια στον ελληνικό σιδηρόδρομο, με σκοπό να μη βιώσουν ξανά εργαζόμενοι και συμπολίτες μας τέτοια ολέθρια τραγωδία».

Επίσης το Σωματείο Εργαζομένων ΟΣΕ αναφέρει ότι: «προκηρύσσει 48ωρη απεργία για τις 7 και 8 Μαρτίου 2023, προκειμένου να διατρανώσουμε την θέση μας ότι ο Σιδηρόδρομος πρέπει να παραμείνει ΑΝΟΙΧΤΟΣ με ΑΣΦΑΛΕΙΑ και προς ωφέλεια του κοινωνικού συνόλου.

Στην απεργιακή κινητοποίηση δεν θα μετέχουν οι συνάδελφοι που βρίσκονται και συμμετέχουν στα οχήματα βοήθειας και αποκατάστασης των βλαβών από την σύγκρουση».

24ωρο χειρόφρενο σε λεωφορεία και τρόλεϊ

Την Τετάρτη δε θα κυκλοφορήσουν λεωφορεία και τρόλεϊ, καθώς το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ συμμετέχει με 24ωρη απεργία στην κινητοποίηση που διοργανώνει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ). Το σωματείο ζητά ασφαλή και σύγχρονη δημόσια συγκοινωνία και τη λήψη μέτρων για την ασφάλεια εργαζόμενων και επιβατών.

«Παραλύει» το Δημόσιο την Τετάρτη

Η ΑΔΕΔΥ αναφέρει μεταξύ άλλων: «Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., σύμφωνα με την εξουσιοδότηση του Γενικού Συμβουλίου, αποφάσισε στη σημερινή της συνεδρίαση την κήρυξη 24ωρης Πανελλαδικής Πανδημοσιοϋπαλληλικής ΑΠΕΡΓΙΑΣ για την Τετάρτη, 8 του Μάρτη 2023, -μετατρέποντας τη στάση εργασίας για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας σε απεργία- για να απαιτήσουμε μαζί με όλους τους εργαζόμενους και το λαό να μπει τέρμα στη πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες για το δολοφονικό έγκλημα των Τεμπών. Συγκέντρωση στην Αθήνα ώρα 12:30, στην πλατεία Κλαυθμώνος».

Και οι υγειονομικοί στις κινητοποιήσεις

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, επισημαίνει: «Η διαχρονική πολιτική που εξειδικεύει τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την απελευθέρωση και την εμπορευματοποίηση των συγκοινωνιών και έχει τη σφραγίδα όλων των κυβερνήσεων από το 2009 έως και σήμερα, έστρωσε το έδαφος για το έγκλημα στα Τέμπη. Δεν πρόκειται για “τραγικό ανθρώπινο λάθος” ούτε για “ελληνική ιδιαιτερότητα” η μη “συμμόρφωση στο ευρωπαϊκό πλαίσιο”. Στην ΕΕ το 2021 καταγράφηκαν 1.389 σημαντικά σιδηροδρομικά ατυχήματα, με συνολικά 683 νεκρούς και 513 τραυματίες, και 97 από αυτά αφορούσαν συγκρούσεις τρένων. Η πολιτική που υπηρετεί τα κέρδη σκοτώνει ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Η πολιτική που φέρνει αντιμέτωπο το λαό με το εγκληματικό ζύγι του κόστους – όφελους όταν πρόκειται για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του στην παιδεία, στην υγεία, στις μεταφορές, παντού.

Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση η οποία δε δίστασε το Σάββατο, τέσσερις μόλις μέρες μετά την τραγωδία στα Τέμπη, να καταθέσει το νομοσχέδιο έκτρωμα που ιδιωτικοποιεί τη μοναδική Παιδοογκολογική μονάδα της χώρας. Άλλη μία απόδειξη ότι όταν πρόκειται να τρέξουν τα εγκληματικά τους σχέδια προς όφελος των επενδυτών και των επιχειρηματικών ομίλων είναι αποτελεσματικοί αλλά επιλεκτικά ανίκανοι όταν πρόκειται για τη ζωή μας και την ασφάλεια μας, όπως στην περίπτωση του κέντρου ασφάλειας των τρένων που έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί από το 2010.
Όλες και όλοι στην 24ωρη απεργία στις 8 Μαρτίου και στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα».

Η 5μελης επιτροπή ΕΙΝΑΠ Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία»: «Εξοργιζόμαστε που ενώ οι εργαζόμενοι – αυτοί οι “κακοί συνδικαλιστές” – είχαν αναδείξει πολλές φορές τα προβλήματα που υπήρχαν στις υποδομές και τον εξοπλισμό (η τελευταία ανακοίνωση τους ήταν στις 7/2/23 – 21 μέρες πριν το δυστύχημα), οι διοικούντες απαντούσαν μόνο με εξώδικα.

Εξοργιζόμαστε με συγκεκριμένους δημοσιογράφους-παπαγαλάκια της κυβέρνησης που προσπαθούν να κρύψουν τις κυβερνητικές ευθύνες μέσω του κανιβαλισμού και δεν ντρέπονται να αναφέρονται στους νεκρούς ως μια “αναγκαία θυσία” για να βελτιωθεί η κατάσταση.

Εξοργιζόμαστε με τις διαδοχικές υπουργικές αποφάσεις, με όλες τις κυβερνήσεις με βάση τις οποίες ο ΟΣΕ και η τραινΟΣΕ-Hellenic train απαλλάσσονται από την καταβολή οποιασδήποτε αποζημίωσης ακόμη και σε περίπτωση θανάτου».

Το ΠΑΜΕ «καλεί όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τις Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα, τα πρωτοβάθμια σωματεία, να πάρουν αγωνιστικές αποφάσεις συμμετοχής στην απεργία στις 8 Μάρτη, να φτάσουν σε κάθε χώρο δουλειάς, να μετατρέψουν την οργή και τη θλίψη που κυριαρχεί σε αγώνα και φωνή! Να γίνουμε η φωνή των νεκρών της δολοφονίας στα τρένα. Να πλημμυρίσουν οι πόλεις στις απεργιακές συγκεντρώσεις από εργαζόμενους, φοιτητές, μαθητές». Στην Αθήνα το ΠΑΜΕ καλεί στις 12.30 στα Προπύλαια.

Στην απεργία και η εκπαιδευτική κοινότητα

Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας αναφέρει: «Στις 8 Μαρτίου όλοι οι εκπαιδευτικοί μαζί με τους γονείς και τους μαθητές μας μπορούμε να δείξουμε τη δύναμή μας και την απόφασή μας να μην σιωπήσουμε και να απαιτήσουμε, οργανωμένα, να αποδοθούν οι ευθύνες χωρίς συμψηφισμούς και συγκαλύψεις.

Στις 8 του Μάρτη απεργούμε και συμμετέχουμε στις συγκεντρώσεις. Συνεχίζουμε τις πολύμορφες πρωτοβουλίες μέσα και έξω από τις τάξεις. Είμαστε παρόντες και διεκδικούμε ασφάλεια στις μεταφορές, δικαίωμα στη μόρφωση και στην υγεία με κοινωνικό κράτος στην υπηρεσία των πολιτών».

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων επισημαίνει: «Το έγκλημα αυτό δε θα ξεχαστεί, όλων των νεκρών θα γίνουμε φωνή! Όλοι την Τετάρτη στο μεγάλο απεργιακό συλλαλητήριο οργής και αγώνα στις 12:30 στα Προπύλαια».

Ο Σύλλογος Υπαλλήλων Υπουργείου Εργασίας καλεί σε συμμετοχή στις κινητοποιήσεις των υπερκείμενων οργανώσεων και «εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων της ανείπωτης τραγωδίας στα Τέμπη, εύχεται ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες και παράλληλα καλεί την κυβέρνηση να παράσχει κάθε στήριξη στους τραυματίες και στις οικογένειες των θυμάτων. Μέσα από αυτό το τραγικό γεγονός, καθίσταται σαφές ότι τα δημόσια αγαθά, όπως υγεία, παιδεία, ενέργεια, συγκοινωνίες, κοινωνική ασφάλιση/πρόνοια, πρέπει να παραμείνουν δημόσια αγαθά. Γι’ αυτό το λόγο είμαστε ενάντια σε κάθε πολιτική ιδιωτικοποίησης και σε κάθε κρατική πολιτική απαξίωσης αυτών».

To Eργατικό Κέντρο Αθήνας, αναφέρει: «Καμία συγκάλυψη και παραδειγματική τιμωρία, των πολιτικών προσώπων, που φέρουν ευθύνες. Το ΕΚΑ προκηρύσσει 24ωρη απεργία στις 8 Μάρτη και καλεί όλα τα σωματεία μέλη του να συμμετέχουν μαζικά στις συγκεντρώσεις. Όλοι στις 13.00 στην πλατεία Συντάγματος».

Η Ένωση Λιμενεργατών ΟΛΠ συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που έχουν προκηρύξει τα συνδικάτα την Τετάρτη 8 Μάρτη για την απόδοση δικαιοσύνης για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη και καλεί τα μέλη να συμμετέχουν στην απεργιακή συγκέντρωση στις 12μμ στην Πλ. Συντάγματος.

Το Σωματείο Εργαζομένων στο Χώρο του Χορού- ΣΕΧΩΧΟ αναφέρει: «Κλιμακώνουμε τους αγώνες μας απέναντι στις πολιτικές που υποτιμούν τις ζωές με 48ωρη ΑΠΕΡΓΙΑ την Τρίτη και την Τετάρτη 7+8/3. Συμμετοχή στην ανοιχτή συνέλευση του κατειλημμένου Ολύμπια την Τρίτη στις 16.00. Συμμετοχή στις φεμινιστικές και απεργιακές κινητοποιήσεις την Τετάρτη. Συμμετοχή στην συζήτηση στο υπό κατάληψη Ρεξ : Το δικαίωμα στην Απεργία Δευτέρα 6/3 στις 18:00».

Στην Ελευσίνα η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας – Δυτικής Αττικής, αποφάσισε ομόφωνα την κήρυξη 24ωρης Πανθριασιακής Απεργίας την Τετάρτη 8 Μαρτίου 2023 και καλεί όλα τα Σωματεία μέλη του να συμμετέχουν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα στις 12 το μεσημέρι. Πούλμαν θα αναχωρήσουν από το δημοτικό πάρκινγκ Ελευσίνας στις 10:30 το πρωί.

24ωρη απεργία στα πλοία

Σε 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση την Τετάρτη 8/3/2023, σε όλες τις κατηγορίες πλοίων που αναχωρούν από το λιμάνι του Πειραιά, προχωράει η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ), με αφορμή τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη.

Η έναρξη της απεργίας θα γίνει στη 00.01πμ της Τετάρτης έως στις 24.00 της ίδιας ημέρας.

www.ertnews.gr

from ΕΛΛΑΔΑ Archives - ertnews.gr https://ift.tt/JjEtaxz


  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Απεργίες την Τετάρτη 8/3: Χειρόφρενο σε λεωφορεία, τρόλεϊ, τρένα, προαστιακό Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">