ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Σουδάν: Απεγκλωβίστηκαν ακόμη 10 Έλληνες – Βρίσκονται στο Τζιμπουτί μαζί με την πρώτη ομάδα των 8


ΣΟΥΔΑΝ

Ακόμη 10 Έλληνες και μέλη των οικογενειών τους απεγκλωβίστηκαν με ασφάλεια από το Σουδάν, ενώ σύμφωνα με σχετική ενημέρωση είναι καλά στην υγεία τους.

Σύμφωνα με ανάρτηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια στο twitter,οι Έλληνες που απεγκλωβίστηκαν με τη βοήθεια της Ιταλίας βρίσκονται ήδη στο Τζιμπουτί.


Σουδάν: Πώς στήθηκε και εκτελέστηκε η επιχείρηση απομάκρυνσης της πρώτης ομάδας Ελλήνων

Η πρώτη ομάδα Ελλήνων πολιτών, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και δύο τραυματίες, αποχώρησε από το Σουδάνμε τη βοήθεια της Γαλλίας, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εξωτερικών. Οι δύο τραυματίες μεταφέρθηκαν στο Τζιμπουτί και από εκεί θα αναχωρήσουν για την Ελλάδα, μέσω Αιγύπτου, όπου βρίσκονται ήδη δύο ελληνικά μεταγωγικά αεροσκάφη. Παράλληλα, «διά πυρός και σιδήρου» εξελίσσονται οι εκκενώσεις των ξένων υπηκόων.

Η απομάκρυνση της πρώτης ομάδας Ελλήνων από το Σουδάν ήταν αποτέλεσμα συντονισμένων ενεργειών, όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Γιώργος Σιδέρης.

Το μεσημέρι (23/4) ενεργοποιήθηκε το απόρρητο σχέδιο «Κόσμος» με την απογείωση των δύο ελληνικών μεταγωγικών αεροσκαφών C-130 & C-27 από την Ελευσίνα, με προορισμό τη Νότια Αίγυπτο.

Έχει προηγηθεί συγκεκριμένη προετοιμασία, με όλους τους συμμετέχοντες στην επιχείρηση εκκένωσης Ελλήνων πολιτών από το εμπόλεμο Σουδάν, να έχουν περάσει από το 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο αλλά και το τμήμα «Γεωγραφικής Ιατρικής».

Τα αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας μετέφεραν διπλωμάτες του υπουργείου Εξωτερικών, εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό αλλά και τμήμα ειδικών επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ.

Ολονύχτιο θρίλερ για τον απεγκλωβισμό των 8 πρώτων Ελλήνων διασωθέντων – Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

Στο πλαίσιο της συνεχούς παρακολούθησης της κατάστασης στο Σουδάν και συντονισμού ενεργειών για τον απεγκλωβισμό Ελλήνων από τη χώρα αυτή, πραγματοποιήθηκαν σήμερα, 23 Απριλίου, υπό τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, δύο συσκέψεις της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων, με συμμετοχή της υπηρεσιακής ηγεσίας του ΥΠΕΞ, του Πρέσβη της Ελλάδας στο Κάιρο και του ΓΕΕΘΑ. Η πρώτη έλαβε χώρα το πρωί και η δεύτερη μόλις ολοκληρώθηκε.

Σε συνέχεια και των διαρκών επικοινωνιών του Υπουργού Εξωτερικών για τον ασφαλή απεγκλωβισμό των Ελλήνων πολιτών από το Σουδάν, η πρώτη ομάδα Ελλήνων πολιτών, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι δύο τραυματίες, αποχώρησε από το Σουδάν, με τη βοήθεια της Γαλλίας, και βρίσκεται εν πτήσει με προορισμό το Τζιμπουτί. Για το γεγονός αυτό ενημερώθηκε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Εκεί ευρίσκονται ήδη η Πρέσβης της Ελλάδας στην Αιθιοπία και ο Επίτιμος Πρόξενος της χώρας μας στο Τζιμπουτί για την υποδοχή των συγκεκριμένων Ελλήνων πολιτών και την παροχή οποιασδήποτε βοήθειας.

Ο Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τη Γαλλίδα ομόλογό του, Catherine Colonna,  καθώς και προς τη Γαλλίδα Υφυπουργό Εξωτερικών, Χρυσούλα Ζαχαροπούλου, για την ουσιαστική βοήθεια της Γαλλίας στην ασφαλή απομάκρυνση των ανωτέρω Ελλήνων από το Σουδάν.

Η διαδικασία και ο συντονισμός με εταίρους στην ΕΕ και συμμάχους για τον απεγκλωβισμό και των υπολοίπων Ελλήνων και των μελών των οικογενειών τους βρίσκονται σε εξέλιξη.

Σε εξέλιξη βρίσκεται, εν μέσω διασταυρούμενων πυρών, που έχουν κοστίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 420 ανθρώπους, η επιχείρηση εκκένωσης ξένων υπηκόων.

Η Γαλλία ξεκίνησε επιχείρηση για την απομάκρυνση των πολιτών της και του διπλωματικού προσωπικού της από το Σουδάν, καθώς περίπου 250 Γάλλοι πολίτες ζουν στη χώρα. Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, ο στρατός του Σουδάν και οι παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF- ΔΤΥ) «προσέφεραν εγγυήσεις ασφαλείας» για την επιχείρηση.

Η Γερμανία απομάκρυνε με στρατιωτικό αεροσκάφος 101 ανθρώπων από το Σουδάν, ενώ άλλα δύο τέτοια αεροσκάφη θα σταλούν στο Σουδάν για να συμμετάσχουν στην εσπευσμένη απομάκρυνση Γερμανών. Μέχρι στιγμής ο γερμανικός στρατός απομάκρυνε αεροπορικώς 313 ανθρώπους από Σουδάν, σύμφωνα με την πηγή του Reuters.

Η Ισπανία ανακοίνωσε πως προχώρησε στην εσπευσμένη απομάκρυνση περίπου εκατό ανθρώπων από το Σουδάν, με φόντο διάφορες άλλες αποστολές εκκένωσης ξένων υπηκόων και διπλωματών, έπειτα από μια εβδομάδα και πλέον φονικών μαχών ανάμεσα στον στρατό και παραστρατιωτικούς.

Και η Ιταλία κατάφερε μετά από μια μέρα αγωνιώδους αναμονής, να απομακρύνει με ασφάλεια όλους τους Ιταλούς πολίτες που ζήτησαν να φύγουν. Μαζί τους είναι και αλλοδαποί υπήκοοι. «Η Ιταλία δεν αφήνει κανέναν πίσω» δήλωσε η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζ. Μελόνι.

Επίσης, η κυβέρνηση του Καναδά αποφάσισε την προσωρινή αναστολή της λειτουργίας της διπλωματικής αποστολής της χώρας και απέσυρε τους διπλωμάτες που υπηρετούσαν στο αφρικανικό κράτος, ανακοίνωσε την Κυριακή μέσω Twitter ο καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό.

O Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ δήλωσε την Κυριακή ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας απομάκρυναν με επιτυχία το διπλωματικό προσωπικό και τα μέλη των οικογενειών τους από τοΣουδάν.

Επίσης η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι απομάκρυνε από το Σουδάν περισσότερους από 150 ανθρώπους προς το λιμάνι της Τζέντα. Η εκκένωση αυτή έγινε από το πολεμικό ναυτικό της χώρας με τη στήριξη άλλων σωμάτων του στρατού, σημείωσε το σαουδαραβικό υπουργείο Εξωτερικών, ανακοινώνοντας «την ασφαλή άφιξη» 91 Σαουδαράβων πολιτών και περίπου 66 πολιτών 12 άλλων χωρών.

Η Ιορδανία θα χρησιμοποιήσει την ίδια οδό, ενώ και άλλοι πολίτες ξένων χωρών έχουν αρχίσει να απομακρύνονται από λιμάνι του Σουδάν στην Ερυθρά θάλασσα.

Το δίκτυο TBS της Ιαπωνίας μετέδωσε ότι εργαζόμενοι στον ΟΗΕ, ανάμεσά τους και Ιάπωνες πολίτες, και οι οικογένειές τους θα απομακρυνθούν από την εμπόλεμη χώρα ήδη από σήμερα.

www.ertnews.gr



from ΕΛΛΑΔΑ Archives - ertnews.gr https://ift.tt/kGm4UsQ
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Σουδάν: Απεγκλωβίστηκαν ακόμη 10 Έλληνες – Βρίσκονται στο Τζιμπουτί μαζί με την πρώτη ομάδα των 8 Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">