ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Αμερικής Ελπιδοφόρος: Αρχιεπισκοπική Εγκύκλιος για το Μεγάλο και Άγιο Πάσχα


ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΟΣ

«Αγαπητοί μου χριστιανοί, στα γεγονότα της αναστάσεως ο λίθος μετακινήθηκε όχι για τον αναστάντα Κύριο αλλά για εμάς, για να μπορέσουμε να συναναστηθούμε κι εμείς μαζί του. Ο τάφος άνοιξε για να εισέλθουμε σε αυτόν θάπτοντας τον άνθρωπο της αμαρτίας και του εγωισμού», τονίζει ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος στην Αρχιεπισκοπική Εγκύκλιο για το Μεγάλο και Άγιο Πάσχα.

Και προτρέπει: «Και ας ψάλουμε μαζί με τον ψαλμωδό στην πασχαλινή λειτουργία: “Χθες συνεθαπτόμην σοι, Χριστέ, συνεγείρομαι σήμερον αναστάντι σοι” (Κανόνας της Αναστάσεως, ωδή γ’). Ο τάφος είναι το Θαβώρ της μεταμορφώσεώς μας. Ο τάφος είναι το κέντρο της καρδιάς μας, όπου εκλπηρώνεται το ρητό της νηπτικής σοφίας: “Αν πεθάνεις πριν πεθάνεις, δεν θα πεθάνεις όταν πεθάνεις”»!

Αναλυτικά, η αρχιεπισκοπική εγκύκλιος για το Πάσχα:

Προς τους σεβασμιωτάτους και θεοφιλεστάτους Αρχιερείς, τους ευλαβεστάτους ιερείς και διακόνους, τους μοναχούς και τις μοναχές, τους προέδρους και τα μέλη των Κοινοτικών Συμβουλίων, τους εντιμολογιωτάτους Άρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τα μέλη της Ηγεσίας των 100, τα ημερήσια και απογευματινά σχολεία, τις Φιλοπτώχους Αδελφότητες, τη νεολαία, τις Ελληνορθόδοξες Οργανώσεις, και ολόκληρο το χριστεπώνυμο πλήρωμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής:

«Τις αποκυλίσει ημίν τον λίθον;» (Μάρκον 16:3)

Προσφιλείς αδελφοί και αδελφές εν Κυρίω αναστάντι,

Φθάσαμε στο μυστήριο των μυστηρίων και πλησιάζουμε με παρρησία στο μνημείο μαζί με τις μυροφόρες. Και διερωτώμαστε μαζί τους: «Τις αποκυλίσει ημίν τον λίθον»; Οι φύλακες εξαφανίσθηκαν, ο κήπος είναι άδειος και εμείς προσφέρουμε μύρο και αρώματα για να αλείψουμε τον πολυτίμητο νεκρό. Αλλά αυτός είναι ο Ένας ο ήδη κεχρισμένος, ο Χριστός, και δεν έχει την ανάγκη της δικής μας προσφοράς! Δεν χρειάζεται καν να μετακινηθεί ο λίθος για να βγει από τον τάφο. Όμως ο άγγελος εκείνη την ημέρα είπε στις γυναίκες που έφθασαν στο μνημείο: «Ουκ έστιν ώδε αλλ’ ηγέρθη»! Τότε γιατί μετακινήθηκε ο μέγας λίθος;

Αγαπητοί μου χριστιανοί, στα γεγονότα της αναστάσεως ο λίθος μετακινήθηκε όχι για τον αναστάντα Κύριο αλλά για εμάς, για να μπορέσουμε να συναναστηθούμε κι εμείς μαζί του. Ο τάφος άνοιξε για να εισέλθουμε σε αυτόν θάπτοντας τον άνθρωπο της αμαρτίας και του εγωισμού. Και ας ψάλουμε μαζί με τον ψαλμωδό στην πασχαλινή λειτουργία: «Χθες συνεθαπτόμην σοι, Χριστέ, συνεγείρομαι σήμερον αναστάντι σοι» (Κανόνας της Αναστάσεως, ωδή γ’). Ο τάφος είναι το Θαβώρ της μεταμορφώσεώς μας. Ο τάφος είναι το κέντρο της καρδιάς μας, όπου εκλπηρώνεται το ρητό της νηπτικής σοφίας: «Αν πεθάνεις πριν πεθάνεις, δεν θα πεθάνεις όταν πεθάνεις»!

Έτσι, λοιπόν, αγαπητοί μου αδελφοί, ας μην αναρωτηθούμε «Τις αποκυλίσει ημίν τον λίθον». Ας κάνουμε κάθε προσπάθεια για να τον μετακινήσουμε με τις δυνάμεις μας! Ο Θεός θα μας βοηθήσει στον αγώνα αυτόν! Και να είμαστε σίγουροι ότι στον τάφο θάβουμε τον κακό εαυτό μας, θάβουμε τα εγκόσμια, για να αναγεννηθούμε με την ανάσταση του Χριστού! Ο λίθος είναι ασήκωτος εξαιτίας των θλίψεων και των αμαρτιών μας, αλλά ο Θεός μας συγχωρεί κατά πάντα και μας ζητά να πράξουμε το ίδιο για τους συνανθρώπους μας. Η συγχώρηση είναι η δύναμη που μετακινεί τον λίθο της αμαρτίας και στρώνει το δρόμο της αγάπης. Αυτή εξάλλου είναι και η πραγματική ανάσταση στη ζωή αυτή, που οδηγεί στην αιώνια ζωή. Ας αναστηθούν στην καρδιά μας η αγάπη, η συγχώρηση και η φιλανθρωπία για όλους, και ας γίνουμε έτσι γνήσια τέκνα της Αναστάσεως. Ας γίνει αυτό το Πάσχα για όλους μας το μυστήριο των μυστηρίων, η πύλη προς την αιώνια ζωή διά μέσω του αναστάντος Κυρίου ημών Ιησού Χριστού.

Χριστός ανέστη!

www.ertnews.grfrom ΕΛΛΑΔΑ Archives - ertnews.gr https://ift.tt/3s7dCyV
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Αμερικής Ελπιδοφόρος: Αρχιεπισκοπική Εγκύκλιος για το Μεγάλο και Άγιο Πάσχα Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">