ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Τριμερής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ: Στην ατζέντα ενέργεια, εμπόριο και ασφάλεια – Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρου στην ΕΡΤ


ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναχωρεί για την Κύπρο όπου σήμερα θα συμμετάσχει στην Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ που θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία.

Στις 10:00 ο πρωθυπουργός θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Στις 10:35 ο πρωθυπουργός θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου και θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών. Θα ακολουθήσουν οι εργασίες της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής και με το πέρας οι τρεις ηγέτες θα προχωρήσουν σε δηλώσεις στον Τύπο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρου Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ τόνισε ότι στην κορυφή της ατζέντας της σημερινής τριμερούς είναι τα ενεργειακά. «Είναι δεδομένο και συζητείται την τελευταία δεκαετία να αναφέρονται τα τελευταία οκτώ χρόνια. Αυτή είναι η 9η τριμερής και μπορούμε να πούμε ότι είναι από τα πιο πετυχημένα σχήματα τριμερών συνεργασιών που έχουμε, στη διευρυμένη της μορφή, 3+1 με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής».

Και συνέχισε: «Αυτό που τέθηκε ως στόχος αρχικά ήταν προφανώς η Ανατολική Μεσόγειος να είναι ένας ενεργειακός διάδρομος που θα μπορέσει να αποσυμφορήσει, να απομονώσει την Ευρώπη από το ρωσικό φυσικό αέριο. Τα τελευταία δύο χρόνια αυτός ο στόχος έχει γίνει ακόμη πιο υψηλός ως προς τις προτεραιότητες και της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και των τριών χωρών Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδας. Τώρα, ο ίδιος ο κ. Νετανιάχου χθες έθεσε δύο ζητήματα τα οποία θα συζητηθούν και σήμερα στην παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού. Το πώς θα μπορέσει να προχωρήσει το έργο του EastMed, είτε αυτό αφορά με την ολοκλήρωση του έργου, είτε αυτό αφορά μέσα από ένα σταθμό, από ένα τερματικό σταθμό υγροποίησης. Παράλληλα με αυτό είναι και η συζήτηση του EuroAsia, της ηλεκτρικής διασύνδεσης δηλαδή των τριών χωρών που η πρώτη φάση ως γνωστόν είναι η σύνδεση της Κρήτης με την Κύπρο και στη δεύτερη φάση η σύνδεση της Κύπρου με το Ισραήλ».

Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρου πρόκειται για έργα τα οποία δεν έχουν αμελητέο κόστος. Όμως και η αξία τους γεωστρατηγική δεν είναι αμελητέα και είναι αυτό που θα πρέπει ακριβώς να σταθμιστεί. «Η οικονομική βιωσιμότητα των έργων αλλά και η γεωστρατηγική τους αξία είναι στην ατζέντα της σημερινής συνάντησης. Προφανώς θα είναι ένα από τα κύρια σημεία τα οποία θα συζητηθούν. Αυτό που ο ίδιος ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης έθεσε και χθες στον κύριο Νετανιάχου αλλά και στον Έλληνα Πρωθυπουργό κατά την τελευταία τους συνάντηση, είναι ότι πρέπει να βρεθούν εκείνοι εποπτικοί μηχανισμοί ταχείας υλοποίησης των στόχων που θέτουν αυτά τα τριμερή σχήματα. Έχουν τεθεί συγκεκριμένοι στόχοι και θα πρέπει να μπουν και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Ήδη θα συζητηθεί και σε αυτή την τριμερή η επόμενη τριμερής που θα πραγματοποιηθεί στο Ισραήλ θα πρέπει να οριοθετηθεί χρονικά και η πιθανότητα διεύρυνσής της με την συμμετοχή του γνωστού σχήματος 3+1».

Τέλος είπε ότι θα πρέπει να εξεταστούν και κάποια άλλα περιφερειακά ζητήματα, τα οποία είναι υψηλής προστιθέμενης αξίας και για την Κύπρο αλλά και για την Ελλάδα ως πυλώνες σταθερότητας στην περιοχή και βεβαίως το Κυπριακό, καθώς αποτελεί ύψιστο εθνικό θέμα, ύψιστη εθνική προτεραιότητα και για την Κύπρο και για την Ελλάδα.

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

www.ertnews.grfrom ΕΛΛΑΔΑ Archives - ertnews.gr https://ift.tt/QExtI2R
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Τριμερής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ: Στην ατζέντα ενέργεια, εμπόριο και ασφάλεια – Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρου στην ΕΡΤ Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">