ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

H φιλαργυρία των νεοελλήνων οι σκάρτες πολιτικές ?


Το χθές θύμιζε εξαιρετικά το σήμερα. Μέσα στο 2023 υπάρχουν επιχειρηματίες στη πόλη μας οι οποίοι/ες δεν δέχονται ψηφιακές πληρωμές.

Από την μια έχουμε την φερόμενη ψηφιακή μετάβαση - διακυβέρνηση - και την ''διαφάνεια'' στο κράτος , και από την άλλη έχουμε επιχειρηματίες οι οποίοι/ες αρνούνται τις ψηφιακές πληρωμές.

  • Με τον νόμο 4446/2016, όπως ισχύει, θεσπίστηκε η υποχρέωση για συγκεκριμένες κατηγορίες ελευθέρων επαγγελματιών, ατομικών επιχειρήσεων και εταιριών και γενικά όλων όσων πωλούν αγαθά ή παρέχουν υπηρεσίες σε ιδιώτες – καταναλωτές, να εγκαταστήσουν τερματικά POS για την αποδοχή πληρωμών με κάρτα.
Στο παρόν υφίσταται ένας αριθμός επιχειρηματιών οι οποίοι/ες δεν δέχονται πληρωμές από ψηφιακές κάρτες και επιζητούν μανιωδώς χαρτονομίσματα και κέρματα !

Οι προφάσεις που βρίσκουν ώστε να μην εξυπηρετήσουν τους καταναλωτές είναι ποικίλες, όπως:Κρύβουν συγκεκριμένα προϊόντα από τα ράφια των επιχειρήσεών τους και αναφέρουν ότι συγκεκριμένα προϊόντα τελείωσαν, είτε λένε ότι δεν λειτουργεί το POS , είναι κομμένο το ίντερνετ, το μηχάνημα χάλασε κ.α.

Δεδομένου ότι συνολικά γνωρίζουμε τι ισχύει, και ότι στόχος κάθε ενός που επιχειρεί είναι το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος, υφίσταται η φιλαργυρία των νεοελλήνων οι σκάρτες πολιτικές ;

Υποχρεωτικότητα στα POS

Τόσο ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστής Χατζηδάκης, όσο και ο αρμόδιος υφυπουργός για θέματα φορολογίας κ. Χάρης Θεοχάρης, έχουν μιλήσει για την ανάγκη ολοκλήρωσης της διαδικασίας διασύνδεσης των POS με τις ταμειακές μηχανές και για να γίνει αυτό, θα πρέπει να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα απόκτησης POS σε όλο σχεδόν το φάσμα των οικονομικών δραστηριοτήτων, με ελάχιστες εξαιρέσεις (π.χ. στα σχολικά κιλικία δεν προβλέπεται να γίνει υποχρεωτική η απόκτηση και εγκατάσταση POS για προφανείς λόγους).


Πρόσφατα, ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Χάρης Θεοχάρης είχε δηλώσει μεταξύ άλλων ότι 115.000 επιχειρήσεις λιανικής δεν έχουν POS, και ότι ήδη γίνεται μία προεργασία από το γραφείο του σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης, βάζοντας κάτω όλους του ΚΑΔ, οι οποίοι θα έπρεπε να έχουν POS και τις επόμενες ημέρες θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις.

Περίπτερα και ψιλικά

Οι νέες κατηγορίες επαγγελμάτων, που θα υποχρεωθούν από το νέο έτος να τοποθετήσουν συσκευή POS στους χώρους – σημεία όπου πραγματοποιούνται συναλλαγές, είναι μεταξύ άλλων οι εξής:

Στην κατηγορία ΚΑΔ 47.11 περιλαμβάνεται το «Λιανικό εμπόριο σε μη εξειδικευμένα καταστήματα που πωλούν κυρίως τρόφιμα, ποτά ή καπνό», όπου μεταξύ άλλων ανήκουν τα παντοπωλεία, πωλητές βιολογικών τροφίμων κτλ., ενώ στην κατηγορία ΚΑΔ 47.19 περιλαμβάνονται τα περίπτερα, τα ψιλικατζίδικα, το λιανικό εμπόριο ειδών δώρων γενικά, το λιανικό εμπόριο ειδών ερωτικού περιεχομένου (sex shop) κτλ.

Πάντως, στα περίπτερα, ναι μεν θα εφαρμοστεί καθολικά η νέα διάταξη που ετοιμάζεται και θα πρέπει να έχουν POS υποχρεωτικά, αλλά πολλά είναι εκείνα που σήμερα ήδη διαθέτουν. Ωστόσο, ειδικά για τα καπνικά – τσιγάρα αρκετοί περιπτερούχοι ζητούν από τους πελάτες τους αν υπάρχει η δυνατότητα να πληρώσουν με μετρητά διότι με την υψηλή φορολογία και την προμήθεια που πληρώνουν στις τράπεζες η συναλλαγή μέσω κάρτας είναι για τους ίδιους ασύμφορη.

Λαϊκές αγορές και παζάρια

Συσκευές POS θα πρέπει να βρίσκονται από το νέο έτος στους πάγκους στις λαϊκές αγορές ανεξαρτήτως αν πωλούνται τρόφιμα ή άλλα είδη καθώς και στα υπαίθρια παζάρια και στα μινι-μάρκετ.

Από την άλλη, εξαιρούνται από την υποχρέωση να διαθέτουν συσκευές POS τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ταμεία, ενώ αντίθετα υποχρεωτικά είναι στις ασφαλιστικές εταιρείες αλλά και στις αγοραπωλησίες ακινήτων

Υποχρεωτικά POS θα πρέπει να διαθέτουν και όσες επιχειρήσεις ανήκουν στον κωδικό ΚΑΔ 47.29, όπου μεταξύ άλλων περιλαμβάνει λιανικό εμπόριο τροφίμων όπως γαλακτομικά και αβγά, ποτών και καπνού σε εξειδικευμένα καταστήματα, ενώ στον ΚΑΔ 47.81 περιλαμβάνεται το λιανικό εμπόριο τροφίμων, ποτών και καπνού, σε υπαίθριους πάγκους και αγορές

Αυτόματοι πωλητές και ταξί

Σε άλλον Κωδικό Αριθμός Δραστηριότητας (47.99) που περιλαμβάνεται στον πίνακα που δημοσιεύουμε υποχρεωτικά θα διαθέτουν POS και το λιανικό εμπόριο τυποποιημένων προϊόντων αρτοποιίας, μέσω αυτόματων πωλητών.

Πάντως, ο Κωδικός Αριθμός Δραστηριότητας που ξεχωρίζει και ίσως υπάρξουν και αντιδράσεις από τον κλάδο τους στην υποχρεωτικότητα του μέτρου είναι ο 49.32 που αντιστοιχεί στους εκμεταλλευτές ταξί.

Ασφαλιστικές και χρηματιστηριακές

Παράλληλα, υποχρεωτικά POS θα πρέπει να διαθέτουν από το νέο έτος εταιρείες leasing, ασφαλιστικά, αντασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ταμεία, εκτός από την υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση, ασφαλιστικές εταιρείες για ασφάλεια ζωής κτλ.

Δραστηριότητες σχετικές με συναλλαγές συμβάσεων χρεογράφων και αγαθών θα μπορούν να εξοφλούνται και με POS και συγκεκριμένα οι υπηρεσίες διαχείρισης τραπεζικών ομολόγων, έκδοσης και εισαγωγής κινητών αξιών, πώλησης έντοκων γραμματίων, πώλησης μετοχών, ανταλλακτήρια συναλλάγματος, υπηρεσίες χρηματιστή ή μεσίτη χρηματιστηρίου αξιών.

Στην κατηγορία ΚΑΔ 66.19 περιλαμβάνονται άλλες δραστηριότητες συναφείς προς τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, με εξαίρεση τις ασφαλιστικές δραστηριότητες και τα συνταξιοδοτικά ταμεία, υπηρεσίες σχετικές με τραπεζικές επενδύσεις, υπηρεσίες εταιρειών παροχής επενδυτικών συμβουλών και υπηρεσίες ενημέρωσης οφειλετών για χρέη

Συναυλίες και τραγουδιστές

Ακόμη POS θα πρέπει να διαθέτουν όλοι όσοι προσφέρουν υπηρεσίες και αφορούν αίθουσες συναυλιών, υπαίθριους χώρους καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, στεγασμένους χώρων άλλων καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, εκμετάλλευση αιθουσών θεαμάτων και συναφείς δραστηριότητες, υπηρεσίες λειτουργίας καλλιτεχνικών εγκαταστάσεων, υπηρεσίες ταξιθέτησης κοινού σε θέατρα και κινηματογράφους και υπηρεσίες θεατρικών αιθουσών.

Τέλος στο χώρο του θεάματος POS θα πρέπει να διαθέτουν όσοι προσφέρουν υπηρεσίες διευθυντή ορχήστρας, εκτελεστή μουσικών έργων, καλλιτέχνη κέντρων διασκέδασης, τραγουδιστή, χορευτή, μουσικής ορχήστρας, μουσικού συγκροτήματος, χορωδίας, ηθοποιού, θεατρικού θιάσου ή τσίρκου κτλ.

Πρόταση για βιβλίο σε εποχές συντονισμένης αποβλάκωσης αποχαύνωσης

“Η επανάσταση στην Ελλάδα.”

Μέσα στο 1945 ο Αμερικανός Τζέιμς Μπερνς έβρισκε το άλλοθι για την έντονη παρουσία των ΗΠΑ στην Ελλάδα τονίζοντας "την ανικανότητα των Ελλήνων ηγετών να συνεργαστούν για τις επείγουσες ανάγκες της χώρας τους. Η εντύπωση που κέρδιζε έδαφος στο εξωτερικό ήταν ότι ο εγωισμός και η φιλαργυρία των Ελλήνων δημόσιων ανδρών τους τυφλώνει σε όλα τα ευρύτερα ζητήματα και ότι ίσως η Ελλάδα είναι ανίκανη να αυτοκυβερνηθεί και να επιλύσει τα άμεσα οικονομικά της προβλήματα".

Ο διπλωμάτης και ποιητής Γιώργος Σεφέρης σημείωνε την ίδια περίοδο στο ημερολόγιό του: "... η βλακεία, η εγωπάθεια, η μωρία και η γενική αναπηρία της ηγετικής τάξης στη σημερινή Ελλάδα σε φέρνει στην ανάγκη να ξεράσεις... είμαι βέβαιος πως τούτοι οι ελεεινοί δεν αντιπροσωπεύουν τη ζωντανή Ελλάδα". Ένα χρόνο αργότερα ο Τίτο αποκάλυψε στον Διμιτρόφ ότι "έχει αρχίσει ήδη η μεταφορά στην Ελλάδα πολεμικού υλικού για τους Έλληνες παρτιζάνους".

Για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Σοβιετική Ένωση η Ελλάδα υπήρξε ο πειραματικός χώρος διερεύνησης των αντιδράσεων του αντιπάλου, ένα παράδειγμα προς μίμηση ή αποφυγή.

Και το ίδιο επαναλήφθηκε τον 21ο αιώνα.

Σημείωση:Δεν μπορεί από την μια να ψηφίζεις ΝΔ , να είσαι καπιτάλας, και απο την άλλη να μην δέχεσαι ψηφιακές πληρωμές. Τι να κάνουμε αυτό είναι το μέλλον. Όσοι δεν το δέχονται να επιστρέψουν στα χωριά τους η να πολιτευτούν και να διαμορφώσουν το κοινωνικό συμφέρον. 

Αν ήταν εξαρτώμενο από τον υποφαινόμενο το χρήμα θα είχε καταργηθεί από την δεκαετία του 90 και ασφαλώς όχι προς χάριν της ωφέλειας των τραπεζιτών και της νέας τάξης πραγμάτων. ''Τρύπες'' και ''παράθυρα'' θα υπάρχουν σε κάθε τεχνολογία και εποχή, όμως , σε ειδικές περιπτώσεις διαπλοκής πολλά θα μπορούσαν να αποτραπούν αν δεν υπήρχαν τα χαρτονομίσματα και ήταν συνολικά αναγκασμένοι σε ηλεκτρονικές πληρωμές.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: H φιλαργυρία των νεοελλήνων οι σκάρτες πολιτικές ? Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">