ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Οταν οι δρόμοι γίνονται ηλιακοί και παράγουν ρεύμα.


Οι Ολλανδοί είναι πολύ γνωστοί για τους αμέτρητους ποδηλατοδρόμους που διαθέτουν σε τέτοιο βαθμό που το Άμστερνταμ συναγωνίζεται την Κοπεγχάγη για τον τίτλο της πιο διάσημης πρωτεύουσας της Ευρώπης όσον αφορά τα ποδήλατα.

Τώρα η Δανία πρέπει να προσπαθήσει πολύ για να συνεχίσει να ακολουθεί την Ολλανδία η οποία ετοιμάζει να εγκαταστήσει ηλιακούς συλλέκτες στους δρόμους, αρχίζοντας από τους ποδηλατοδρόμους.

Το συγκεκριμένο σχέδιο λέγεται Solaroad (ηλιακός δρόμος) και αποτελεί έμπνευση της Ολλανδικής εταιρίας ερευνών TNO. Η ιδέα είναι αρκετά απλή: ένα στρώμα από τσιμέντο σχηματίζει τον δρόμο. Ένα στρώμα ηλιακών κυψελών πυριτίου πάχους ενός εκατοστού στρώνεται πάνω στο τσιμέντο και καλύπτεται από ένα στρώμα σκληρού γυαλιού. Η ισχύς της ενέργειας κυμαίνεται στις 50 κιλοβατώρες (Kw) ανά τετραγωνικό μέτρο τον χρόνο η οποία μπορεί στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί για να τροφοδοτήσει τον φωτισμό των δρόμων, των συστημάτων συγκοινωνιών, και των νοικοκυριών.

Προγραμματισμένο για εγκατάσταση το επόμενο έτος, υπάρχει διάχυτη αισιοδοξία ότι ο πρώτος Solaroad θα επιτρέψει στους δημιουργούς του να κατασκευάσουν αργότερα πολλούς περισσότερους σε ολόκληρη την Ολλανδία.
  • Τουλάχιστον για την χώρα μας αυτό είναι ανέκδοτο προς το παρών, καλό είναι να υπάρχει ως πρόταση στην δημιουργία ποδηλατοδρόμων του αύριο και ειδικά στον χώρο του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού.
Oλες οι προτάσεις του Glyfada web και του Γιάννη Κουρδομένου εκτός, διότι έχουμε καταλληλότερους που ουδέποτε πρότειναν το ελάχιστο, απλά πλαισιώνουν κοινά αμοιβόμενοι.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Οταν οι δρόμοι γίνονται ηλιακοί και παράγουν ρεύμα. Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">