Δυναμικό "παρών" δηλώνει ο Μίκης Θεοδωράκης στο κάλεσμα για την προστασία του μεγάλου χώρου στο Ελληνικό και τον αγώνα τριών δήμων της περιοχής να το μετατρέψουν σε μητροπολιτικό πάρκο παίρνοντας μέρος στο “Φεστιβάλ Αντίστασης.”
Ταυτόχρονα δηλώνει έτοιμος για τον αγώνα των Ελλήνων να υπερασπιστούν την εθνική ανεξαρτησία της χώρας από τα σχέδια υποδούλωσης των δανειστών. “Ας είμαι παράλυτος. Με το καροτσάκι θα είμαι, αλλά θα δώσω τη μάχη” τόνισε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου.
Πρέπει να το καταλάβει ο κόσμος ότι πάμε για μάχη. Θέλουμε να τον πείσουμε τον κόσμο ότι έχει δύναμη. Κι ο Λένιν είχε πει "ειρήνη και γη". Γι' αυτό το κάνουμε. Εγώ ψυχολογικά ετοιμάζομαι για μάχη. Ας είμαι παράλυτος, με το καροτσάκι θα είμαι, αλλά θα δώσω μάχη".
Σαν έτοιμος από καιρό, ο Μίκης Θεοδωράκης κάλεσε χθες το πρωί σε θέση μάχης τους Έλληνες πολίτες για τη "μάχη του Ελληνικού", απ' το οποίο "άρχισε το ξήλωμα της χώρας". Ενώνοντας τη φωνή του με την προσπάθεια της Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο του Ελληνικού ενάντια στην εκποίηση της δημόσιας περιουσίας. Παρόντων των δημάρχων Ελληνικού - Αργυρούπολης, Γλυφάδας και Αλίμου, δήλωσε και διά της παρουσίας του στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου τη στήριξη και τη συμμετοχή του ως κεντρικού ομιλητή στο Φεστιβάλ Αντίστασης και Δημιουργίας στο Ελληνικό, που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή στον χώρο του κτηρίου Ξιφασκίας, όπου θα γίνει συναυλία της Λαϊκής Ορχήστρας "Μίκης Θεοδωράκης" με τους Αλκίνοο Ιωαννίδη, Ντόρα Μπακοπούλου, Δημήτρη Μπάση, Σοφία Παπάζογλου, Παναγιώτη Πετράκη και Κατερίνα Παπουτσάκη (8 μ.μ., είσοδος ελεύθερη).
Την ίδια μέρα θα συμβολικός αγώνας δρόμου (6 μ.μ. - 8 μ.μ.) στον χώρο του πρώην αεροδρομίου από τον Σύλλογο Δρομέων Νοτίων Προαστίων Αττικής "Ευκλής" και η δράση "Με ποδήλατο στο Ελληνικό".
"Τώρα, με το Ελληνικό, είναι ευκαιρία να δώσουμε το παρών μας. Να είναι συνεχώς κατειλημμένο, και τι καλύτερη κατάληψη απ' αυτή των καλλιτεχνών", έλεγε ο Μίκης, ωστόσο έβαζε και τα πράγματα στη θέση τους. "Ας ξυπνήσουν και οι καλλιτέχνες λοιπόν. Υπάρχει άλλος λαός που να τίμησε τους καλλιτέχνες περισσότερο από εμάς; Εκείνοι τώρα σφυρίζουν αδιάφοροι. Ιδού πεδίο δόξης λαμπρό".
Ετοιμοπόλεμος και καταπέλτης χθες ο Μίκης. Με βολές προς όλες τις κατευθύνσεις. "Και η νεολαία πρέπει να το καταλάβει ότι πάμε για μάχη. Πού είναι η νεολαία; Θα έρθουν να τσιμεντοποιήσουν το πάρκο. Πρέπει να είμαστε εκεί με ένα σκουπόξυλο". Για τον Μίκη "αυτός ο χρόνος θα είναι δύσκολος, καθοριστικός, θα δείξει και τις ανοχές του κόσμου". Βέβαια "έγινε το κίνημα των Αγανακτισμένων, αλλά δεν κατόρθωσε να το αγκαλιάσει όλη η κοινωνία. Έχουμε να κάνουμε με ένα τέρας, την εξουσία", προειδοποίησε, "όμως, απ' την άλλη είναι ο λαός. Είναι τρομερό αυτό που συμβαίνει. Βλέπω κόσμο να σκέπτεται, αλλά δεν βλέπω αντίδραση. Δεν έχουμε καιρό και αυτοί τα σχέδιά τους τα έχουν φτιάξει" είπε χαρακτηριστικά.
Κύριος αποδέκτης ωστόσο των επικρίσεών του ήταν η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός. "Με ποιο δικαίωμα", αναρωτήθηκε, "αυτή η κυβέρνηση, που εδώ και μήνες στηρίζεται μόνο στο 25% του εκλογικού σώματος, δεσμεύει για δεκάδες χρόνια τον λαό μας; Ο πρωθυπουργός, αν είχε φιλότιμο, βλέποντας και τις δημοσκοπήσεις, θα έπρεπε να κάνει εκλογές", είπε, για να συνεχίσει ότι "για πρώτη φορά θεωρείται βλαξ ένας ολόκληρος λαός. Μετά την πλήρη οικονομική καταστροφή μάς οδηγεί στη ρευστοποίηση της χώρας".
Μίλησε επίσης για την παραχώρηση της εθνικής μας αυτοτέλειας με την υπογραφή του Μνημονίου επισημαίνοντας ότι "όλη η ελληνική γη είναι ματωμένη. Ποιος έχει το δικαίωμα να την παραχωρεί;". Κατά τον Μίκη, "αν άφηναν ελεύθερους τους δημάρχους της περιοχής να πηγαίνουν τα παιδιά κάθε μέρα στο πάρκο, κι αν φύτευα ένα δεντράκι, αυτή τη στιγμή θα είχαμε ένα δάσος. Αντιθέτως αυτοί θέλουν να κάνουν καζίνο. Θέλουν να μας κάνουν χαρτοκλέφτες, χασικλήδες".
Όμως και το πάλαι ποτέ κόμμα του, το ΚΚΕ, δεν έμεινε έξω από το στόχαστρο του Μίκη Θεοδωράκη. "Αυτό το ΚΚΕ έγινε πάνω στο αίμα μας. Γκεστάπο, Μακρονήσια, φυλακές, εξορίες, βασανιστήρια. Το πονάμε. Δεν είναι δυνατό να βλέπουμε απλούς ανθρώπους να πηγαίνουν έξω από τη Βουλή και το ΠΑΜΕ και εκεί που ο κόσμος το χειροκροτεί να κάνει στροφή και να φεύγει από το Σύνταγμα, και μετά να πέφτουν οι ΜΑΤατζήδες να χτυπάνε τον κόσμο με δακρυγόνα ληγμένα και τις σιδερένιες λαβές των γκλοπ. Ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα στη Βουλή έλεγε το ΟΧΙ του, απ' έξω το ΠΑΜΕ έφευγε, και το ξύλο το έτρωγε ο λαός. Θα γινόταν αυτό το '64;" αναρωτήθηκε. Αυτονοήτως όχι. "Ξύλο εκείνοι, ξύλο εμείς" είπε. Και η πρότασή του δεν περιορίζεται στη διαμαρτυρία της πλατείας. "Θα πρέπει να περικυκλώσουμε τη Βουλή και να μην τους αφήσουμε επί 20 μέρες να βγουν. Εμείς οι αριστεροί είμαστε ψημένοι! Εγώ πάντως είμαι έτοιμος", είπε, και προέτρεψε για το Ελληνικό: "Αν θέλετε να προχωρήσετε πρέπει να κάνετε πολιτική και καλλιτεχνική επίθεση. Να είναι έτοιμος ο κόσμος όταν έρθουν τα ΜΑΤ. Η νεολαία, κυρίως. Εγώ θα είμαι έτοιμος να με πάρετε με το καροτσάκι, να με βάλετε σε μια σκηνή από την οποία να βλέπω και τη θάλασσα".
Ο Μίκης διευκρίνισε: "Είμαστε υπέρ των επενδύσεων, με τον όρο όμως ότι θα ωφελούν την Ελλάδα", ενώ αντιτάχθηκε στο ξεπούλημα ακόμη και των αρχαιολογικών μας χώρων, "η τιμή της Ακρόπολης έχει υπολογιστεί στα 100 εκατ. ευρώ" είπε, αλλά και "στην κομπίνα" των δανεικών που ευνοεί τις τράπεζες.
Συστρατευμένοι στη σωτηρία του πάρκου του Ελληνικού οι τρεις δήμαρχοι της περιοχής από κοινού αναγνώρισαν το θετικό της ύπαρξης και ζήτησαν την εφαρμογή της μελέτης του ΕΜΠ με προτάσεις και καινοτόμες μεθόδους για τη χρήση και την αξιοποίηση του πάρκου, κατά την οποία στα υπάρχοντα 500.000 τ.μ. κτίσματα και στα 6.000 ελεύθερα στρέμματα εξασφαλίζεται οικονομική αυτοδυναμία κατασκευής και λειτουργίας χωρίς να χρειαστεί να ξεπουληθεί.
"Παλεύουμε για ένα Ελληνικό πράσινο, αυτή η έκταση είναι για όλους τους Αθηναίους, για όλους τους Έλληνες", είπε ο δήμαρχος Αλίμου Θάνος Ουρανός, επισημαίνοντας ότι "αυτή τη στιγμή αναδεικνύεται και πάλι η στασιμότητα της κατάστασης. "Η μελέτη του ΕΜΠ μάς λέει καθαρά ότι είναι αναγκαίο, ρεαλιστικό και εφικτό να γίνει αυτό το πάρκο", είπε από την πλευρά του ο δήμαρχος Αλίμου - Αργυρούπολης Χρήστος Κορτζίδης, τονίζοντας ότι "ο αγώνας είναι δύσκολος, αλλά νομίζουμε ότι αυτή τη μάχη αξίζει να τη δώσουμε. Το Ελληνικό είναι ένα σημείο αντίστασης, δεν πρέπει να ξεπουληθεί".
Από την άλλη, ο δήμαρχος Γλυφάδας Κώστας Κοκόρης αποκάλυψε συνομιλία του με τον Ισπανό αρχιτέκτονα Χοσέ Ασεμπίγιο όταν περιηγήθηκε στο πάρκο και έκανε τις προτάσεις του στον πρωθυπουργό. "Του εξήγησα ότι η Γλυφάδα, με 5.000 μαγαζιά, αποτελεί μοναδικό φαινόμενο, ως εκ τούτου δεν χρειάζεται εμπορικά κέντρα. Και συμφώνησε μαζί μου". Γεγονός, δηλαδή, που, όπως επισήμανε και ο συντονιστής του πάνελ Στάθης Σταυρόπουλος, "ο Ασεμπίγιο σχεδίαζε χωρίς πληροφόρηση".
Το παρών τους στη συνέντευξη Τύπου έδωσαν οι δύο κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης και Θοδωρής Δρίτσας, καθώς και οι περιφερειακοί σύμβουλοι Νίκος Βούτσης και Γιώργος Βαρεμένος. "Ελπιδοφόρα πρωτοβουλία" χαρακτήρισε ο Π. Λαφαζάνης το Φεστιβάλ και αναφερόμενος στο Μίκη τόνισε ότι "τα είπε όλα με τη γλώσσα την παλιά, που σπάει κόκαλα. Μίλησε πολιτικά. Η μάχη του Ελληνικού δεν πρέπει να χαθεί, θα σταθούμε όλοι δίπλα τους για να κερδίσουμε τη μάχη της ελπίδας και της προοπτικής".
Από την πλευρά του ο Θοδωρής Δρίτσας τόνισε: "Ορθά ο Μίκης δίνει το σήμα της αναβάθμισης του αγώνα. Αυτή η μάχη είναι μια νέα προοπτική για ένα μοντέλο ανάπτυξης γι' αυτή τη χώρα που θα δίνει τη μεγάλη λαϊκή απάντηση στον δρόμο της ολιγαρχίας. Όλες οι καταστροφικές παρεμβάσεις έχουν στόχο το κέρδος των ελαχίστων. Χρειάζεται κοινωνική παλιγγενεσία".
Τέλος, ο Ν. Βούτσης ανέφερε: "Έχουν ήδη ενταχθεί στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας τα κονδύλια για την υδροδότηση του Πάρκου, ως προίκα στον επενδυτή".
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου