ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Γλυφάδα 30.11.2011 - Ενόχληση των Η.Π.Α, και του Barack Obama για τη χθεσινή επίθεση

Την έντονη ενόχλησή του για τη χθεσινή επίθεση στην πρεσβεία της Βρετανίας στην πρωτεύουσα του Ιράν, Τεχεράνη, εξέφρασε ο πρόεδρος των Η.Π.Α., Barack Obama.

Εκατοντάδες διαδηλωτές, τους οποίους η κυβέρνηση του Ιράν χαρακτήρισε «φοιτητές» προχώρησαν σε κατάληψη του κτηρίου προκαλώντας τεράστιες ζημιές στο εσωτερικό του, την ίδια στιγμή που οι δυνάμεις Ασφαλείας της χώρας παρατηρούσαν τις κινήσεις τους.

«Όλοι μας είμαστε βαθύτατα επηρεασμένοι από την επίθεση στη βρετανική πρεσβεία στο Ιράν. Τέτοιες συμπεριφορές δεν μπορεί να γίνονται αποδεκτές και καλώ την κυβέρνηση του Ιράν να προχωρήσει στη σύλληψη όλων αυτών που είναι υπεύθυνοι γι αυτή την επίθεση. Έχει υποχρέωση να προστατεύει τους ξένους διπλωμάτες», εξήγησε.

«Περιμένουμε να δούμε άμεσα μια αντίδραση από την Τεχεράνη προς αυτή την κατεύθυνση», εξήγησε.

Βανδαλισμοί και πυρπόληση της βρετανικής σημαίας

Στη διάρκεια της κατάληψης, ένα αυτοκίνητο τυλίχτηκε στις φλόγες την ίδια στιγμή που πίνακες, γραφεία και άλλα αντικείμενα βρέθηκαν μέσα σε ελάχιστη ώρα στην αυλή του κτηρίου πριν παραδοθούν και αυτά στις φλόγες. «Η πρεσβεία της Βρετανίας πρέπει να φύγει» και «Θάνατος στη Βρετανία» ήταν ορισμένα από τα συνθήματα που φώναζαν στη διάρκεια της κατάληψης.

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης στη Βρετανία ανέφερε ότι ένα ακόμη κτήριο που χρησιμοποιούν οι Βρετανοί διπλωμάτες στο βόρειο τμήμα της Τεχεράνης, γνωστό ως Qolhak Garden, καταστράφηκε. Όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Fars, «ορισμένοι φοιτητές και πολίτες κατάφεραν να εισβάλλουν στη βρετανική πρεσβεία. Ο διοικητής της Τεχεράνης προσπαθεί να ηρεμήσει τους φοιτητές».

Οι εισβολές στα κτήρια της βρετανικής διπλωματικής αντιπροσωπείας στο Ιράν ξεκίνησαν μετά την έγκριση από το Συμβούλιο των Φρουρών της απόφασης της Βουλής του Ιράν, με την οποία καλούσε την κυβέρνηση να απελάσει τον Βρετανό πρέσβη σε αντίποινα για τις κυρώσεις του Λονδίνου.

Νωρίτερα, διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί στο κέντρο της Τεχεράνης διαμαρτυρόμενοι για την επιβολή οικονομικών κυρώσεων κατά της χώρας τους μετά τα αποκαλυπτικά στοιχεία έκθεσης της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), σύμφωνα με τα οποία το Ιράν προσπαθεί να κατασκευάσει πυρηνική βόμβα.

Να σημειωθεί ότι ένας Ιρανός βουλευτής είχε προειδοποιήσει τη Δευτέρα ότι ενδέχεται να υπάρξει εισβολή στην βρετανική πρεσβεία παρόμοια με εκείνη στη διπλωματική αποστολή των Η.Π.Α. το 1979.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης δεκάδες νεαροί Ιρανοί εισέβαλαν στο συγκρότημα της πρεσβείας πετώντας πέτρες, βόμβες μολότοφ και κρατώντας ομήρους. Οι βανδαλισμοί διήρκησαν αρκετές ώρες και λίγο πριν τη δύση του ηλίου η Αστυνομία κατάφερε να επιβάλλει την τάξη.

Οι εισβολείς απωθήθηκαν με τη χρήση δακρυγόνων ενώ τα έξι μέλη της βρετανικής αποστολής που κρατούνταν όμηροι απελευθερώθηκαν.


  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Γλυφάδα 30.11.2011 - Ενόχληση των Η.Π.Α, και του Barack Obama για τη χθεσινή επίθεση Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">