ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Ηρεμεί τους ξένους η απομάκρυνση του δημοψηφίσματος (Tους Ξένους και Αντ1νικούς)

«Μια προσωρινή κυβέρνηση συνασπισμού που θα ‘περάσει’ το πακέτο μέτρων και θα διασφαλίσει την υπογραφή της νέας δανειακής συμφωνίας και στη συνέχεια προσφυγή στις κάλπες φαντάζει πλέον ως το πιο πιθανό και υλοποιήσιμο σενάριο για την Ελλάδα».

Αυτή είναι η εκτίμηση των αρθρογράφων του έγκυρου αμερικανικού MarketWatch με την οποία μάλιστα συντάσσονται και οι αναλυτές της μεγαλύτερης δανέζικης τράπεζας Danske Bank

Αντίθετη άποψη – και πολύ πιο απαισιόδοξη – καταθέτει ο εκ των κορυφαίων αρθρογράφων της WSJ, κ .Thorold Barker ο οποίος εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στους Ευρωπαίους ηγέτες κατηγορώντας τους πως άφησαν επί χρόνια (!) να γιγαντώνεται το πρόβλημα του ελληνικού χρέους και τώρα, με τους Έλληνες πολιτικούς σε αδιέξοδο, «υπογράφουν» ένα λιγότερο ευοίωνο μέλλον για την ίδια την Ευρώπη …

Οι δραματικές εξελίξεις στο πολιτικό μέτωπο στην Αθήνα προκάλεσαν και προκαλούν αλυσιδωτές αντιδράσεις διεθνώς. Και έτσι όπως εξελίχθηκε η χθεσινή ημέρα τα συναισθήματα και οι δηλώσεις όλων άλλαζαν ώρα με την ώρα.

Η "ικανοποίηση" Σαρκοζί

Εκείνο που τελικώς δεν άλλαξε είναι η στάση των Ευρωπαίων. Με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί να εκφράζει με τις δηλώσεις του τις προσδοκίες των ηγετών της ΕΕ. Ο Σαρκοζί χαιρέτησε τόσο τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού για στήριξη του σχεδίου διάσωσης της 26ης Οκτωβρίου και ακύρωση του δημοψηφίσματος, όσο και την τοποθέτηση του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας που κι αυτός ξεκαθάρισε πως με τα τωρινά δεδομένα θα στηρίξει και θα υπερψηφίσει τη δανειακή σύμβαση στην οποία κατέληξε η τελευταία Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ.

Μάλιστα, όπως μετέδιδαν τα διεθνή πρακτορεία, ήταν τέτοια η αγωνία των Ευρωπαίων για τα όσα διαμείβονταν στην Αθήνα, ώστε οι ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ισπανίας παρακολούθησαν ζωντανά από την τηλεόραση τις τοποθετήσεις τόσο του Γιώργου Παπανδρέου, όσο και του Αντώνη Σαμαρά, και κατά περιόδους έφτασαν στο σημείο ακόμα και να … χειροκροτήσουν σε αποσπάσματα των ομιλιών των δύο Ελλήνων πολιτικών αρχηγών!

Γαλλικά μέσα ενημέρωσης, για δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες, έκαναν λόγο για μια συνάντηση ηγετών (στις Κάννες) που γίνεται με κάθε επισημότητα αλλά εν μέσω τόσο πιεστικών συνθηκών ώστε συχνά το κλίμα στο τραπέζι των συζητήσεων προσομοιάζει στο περιβάλλον ενός … «μπιστρό»!

Συγκρατημένη αισιοδοξία

Κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας προσπαθούν να περάσουν στα ΜΜΕ της Ευρώπης και οι επικεφαλής της Κομισιόν και της ΕΕ κύριοι Μπαρόζο και βαν Ρομπάι, οι οποίοι έφτασαν στο σημείο να διανείμουν κοινή, γραπτή δήλωση στην οποία επισημαίνουν ότι προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη είναι να παραμείνει προσηλωμένη η Ελλάδα στο «συμφωνημένο πακέτο» της 27ης Οκτωβρίου και ειδικότερα να συνεχίσει την εφαρμογή του προγράμματος ΕΕ και ΔΝΤ. Και ξεκαθάρισαν πως οι Ευρωπαίοι ΘΕΛΟΥΝ την Ελλάδα στην ΕΕ και στο ευρώ.

Τα ίδια τόνισε και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε σε συνέντευξή του στην Γερμανική τηλεόραση όπου δήλωσε πως η Ελλάδα πρέπει να πάρει τώρα την απόφαση για το αν θέλει να μείνει στο ευρώ. «Το αν θα το αποφασίσουν αυτό μέσω εκλογών ή δημοψηφίσματος εξαρτάται από τους ίδιους» τόνισε ο χερ Σόιμπλε για να συμπληρώσει: «Θέλουμε η Ελλάδα να μείνει στο ευρώ αλλά πρέπει να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα μέτρα» και να ξεκαθαρίσει, στέλνοντας μήνυμα στην Αθήνα: «Οι συνθήκες για την Ελλάδα δεν επαναδιαπραγματεύονται» .

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες – μετά και την τροπή που πήρε το θέμα του δημοψηφίσματος, η εγκατάλειψή του δηλαδή – δείχνουν πιο ήρεμοι σε σχέση με τις προηγούμενες ώρες. Διατρανώνουν όμως ακόμα και τώρα πως τηρούν μια «κόκκινη γραμμή» για την Ελλάδα: «Θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ, αλλά η Ελλάδα πρέπει να θέλει και αυτή να μείνει στο ευρώ, Σε κάθε περίπτωση κανείς μας δεν θα επιτρέψει στο ευρώ να διαλυθεί γιατί αυτό θα διαλύσει και την Ευρώπη". Τάδε έφη Νικολά Σαρκοζί το απόγευμα της Πέμπτης και μάλλον φωτογράφησε τη στάση των εταίρων μας το επόμενο διάστημα.

Όσον αφορά τέλος στην πρώτη δήλωση του νέου επικεφαλής της ΕΚΤ για την Ελλάδα; ερωτηθείς για τις δραματικές εξελίξεις ο Μάριο Ντράγκι θύμισε σε όλους (!) πως η έξοδος οποιασδήποτε χώρας από το ευρώ δεν προβλέπεται από τη Συνθήκη της ΕΕ! Και σχολιάζοντας τα σενάρια περί πιθανής διάλυσης της Ευρωζώνης δήλωσε: «Η πραγματική απάντηση είναι ότι δεν είναι στη Συνθήκη και δεν έχω τίποτε να προσθέσω σε αυτό»



  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Ηρεμεί τους ξένους η απομάκρυνση του δημοψηφίσματος (Tους Ξένους και Αντ1νικούς) Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">