ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Ολα ρευστά για τον 13ο και 14ο που παίρνουν οι Νεοέλληνες


Ολα πιθανά για τον 13ο και 14ο μισθό

Η τρόικα επαναφέρει σήμερα, στις συναντήσεις της με τα στελέχη των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών, το ζήτημα της μείωσης των μισθών τόσο στον ιδιωτικό τομέα (όπου ξεκινά αύριο ο διάλογος ΓΣΕΕ - εργοδοτικών οργανώσεων) όσο και στις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες.

Η κυβέρνηση δεν δεσμεύεται ότι θα υιοθετήσει στο απόλυτο μία ενδεχόμενη συμφωνία μεταξύ των κοινωνικών εταίρων για τα θέματα του κατώτατου, του 13ου και 14ου μισθού και θα τοποθετηθεί μετά την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των εταίρων για το δρόμο που θα ακολουθήσει. Με την παραπάνω φράση, χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Καψής προανήγγειλε νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τις τελικές ρυθμίσεις - μειώσεις που θα γίνουν στο μισθολογικό κόστος κατ' εντολήν της τρόικας. Η οποία επιστρέφει και διά των εμπειρογνωμόνων επαναφέρει σήμερα, στις συναντήσεις της με τα στελέχη των υπουργείων Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Οικονομικών, το ζήτημα της μείωσης των μισθών τόσο στον ιδιωτικό τομέα (όπου ξεκινά αύριο ο διάλογος ΓΣΕΕ - εργοδοτικών οργανώσεων) όσο και στις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες (όπου δεν γίνεται καμιά απολύτως διαπραγμάτευση). «Από την πλευρά της τρόικας, έχει τεθεί ευθέως το ζήτημα της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και παρεμβάσεις στο μισθολογικό κόστος», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, δίνοντας το στίγμα ενόψει των διαπραγματεύσεων τόσο με την τρόικα όσο και μεταξύ των κοινωνικών εταίρων.

Συμβιβασμός

Οι εκπρόσωποι της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου και της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος, επιδιώκοντας μία συμβιβαστική λύση για τους μισθούς, υπέβαλαν χθες δημοσίως πρόταση για διετές ή τριετές «πάγωμα» των ωριμάνσεων και των μισθολογικών αυξήσεων και μείωση του μη μισθολογικού κόστους (δηλ. των εισφορών προς τα Ταμεία), έτσι ώστε να διασωθεί ο 13ος και ο 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα και, παράλληλα, να περιοριστεί η πίεση των υποχρεώσεων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Οι προτάσεις των κοινωνικών εταίρων
Β. Κορκίδης πρόεδρος ΕΣΕΕ

«Η συγκράτηση των αποδοχών μπορεί να βοηθήσει την ανάπτυξη να ξεκινήσει, αλλά όχι η οριζόντια μείωση των μισθών, που δεν θα επιτρέπει στον εργαζόμενο στον ιδιωτικό τομέα να αμείβεται ανάλογα με την παραγωγικότητα και τις δεξιότητες του», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης, προτείνοντας να υπογραφεί με τη ΓΣΕΕ και τις άλλες εργοδοτικές οργανώσεις ένα «κοινωνικό πρωτόκολλο» με όλα όσα συμφωνήσουν εργοδότες και εργαζόμενοι.

 Δ. Δασκαλόπουλος πρόεδρος ΣΕΒ

Στη συνάντηση των «4» εργοδοτικών οργανώσεων, ο ΣΕΒ είχε θέσει θέμα επιβολής πλαφόν για την καταβολή του 13ου και του 14ου μισθού στους υψηλόμισθους.

Γ. Παναγόπουλος πρόεδρος ΓΣΕΕ

Η ΓΣΕΕ θα συναντηθεί με τους εργοδοτικούς φορείς, όμως, όπως τόνιζαν χθες οι συνδικαλιστές, «δεν πρόκειται να επαναδιαπραγματευτούμε την ΕΓΣΣΕ (η οποία προβλέπει την καταβολή του 13ου και 14ου μισθού, αύξηση 2,6% στα κατώτατα από τον ερχόμενο Ιούλιο και τις ωριμάσεις), αλλά μόνο μέτρα μείωσης των εισφορών με ισοδύναμου οικονομικού αποτελέσματος αντίβαρα για τα έσοδα των ταμείων.

ΣΕΒΕ
Τριετές «πάγωμα»

«Με τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους ουσιαστικά επιτυγχάνεται η μείωση του συνολικού εργατικού κόστους αφήνοντας έτσι ανέπαφες τις απολαβές των εργαζομένων και διατηρώντας σταθερό το βιοτικό επίπεδο και την κατανάλωση», τόνισε  ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ Δ. Λακασάς. Η πρόταση του Συνδέσμου είναι το «πάγωμα» του κατώτατου μισθού για τα επόμενα τρία χρόνια και εφόσον πρέπει να γίνει αναπροσαρμογή, τότε να εξεταστούν τα ανώτερα και τα ανώτατα εισοδήματα.

ΣΒΒΕ
Ζητείται συναίνεση

Την ανάγκη να υπάρξει συναίνεση κοινωνικών εταίρων και πολιτικών κομμάτων επισημαίνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών βόρειας Ελλάδας. «Εδώ και δύο χρόνια βασική θέση του ΣΒΒΕ είναι η μείωση του μη μισθολογικού κόστους, με την επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών», αναφέρει ο Ν. Πέντζος για να προσθέσει πως οι προτεραιότητες για την επίτευξη του στόχου, πρέπει να αφορούν την επιδότηση εργοδοτικών εισοφορών, την εξαίρεση των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ από τον κανόνα de minimis προκειμένου η πολιτεία να προχωρήσει στην κατά 100% επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών και σε μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις.

ΕΒΕΘ
Μεγαλύτερη ευελιξία

Περισσότερη ευελιξία στην αγορά εργασίας, διότι «τα τελευταία 10 έτη οι μισθοί στη χώρα μας ανέβηκαν ταχύτερα από άλλες χώρες», ζητά το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, υπογραμμίζοντας ότι η χαμηλή ανταγωνιστικότητα δεν οφείλεται τόσο στο μισθολογικό όσο στο μη μισθολογικό κόστος της εργασίας και στις στρεβλώσεις που έχουν επιμέρους κλάδοι, σε συνδυασμό με την τεράστια γραφειοκρατία. «Μια ελεύθερη αγορά εργασίας από μόνη της θα μπορέσει να κάνει τις τυχόν προσαρμογές διασφαλίζοντας ταυτόχρονα συνθήκες ομαλής λειτουργίας», αναφέρει ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ κ. Δ. Μπακατσέλος, σημειώνοντας όμως ότι οι προσαρμογές θα πρέπει να ευθυγραμμίζονται με τις μεταβολές του τιμαρίθμου γιατί «δεν είναι δυνατό να μειώνονται οι μισθοί τη στιγμή που οι τιμές βασικών αγαθών και υπηρεσιών μένουν σταθερές ή έχουν αυξητικές τάσεις».
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Ολα ρευστά για τον 13ο και 14ο που παίρνουν οι Νεοέλληνες Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">