ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Δεν διάβασε το Μνημόνιο (Αποποίηση ευθυνών εκλεγμένου)

Χρυσοχοΐδης: Δεν διάβασα το Μνημόνιο

«Δεν διάβασα το μνημόνιο, γιατί είχα άλλες υποχρεώσεις, είχα άλλα καθήκοντα. Είχα να αντιμετωπίσω το έγκλημα ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Δεν ήταν δική μου δουλειά», δήλωσε το πρωί της Τρίτης ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγνωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Η νέα δήλωση του Μ. Χρυσοχοϊδη έχει ως εξής:

Θέλω να ξεκαθαρίσω τη θέση μου και να επιβεβαιώσω τη στάση μου.
Ναι, επαναλαμβάνω ότι το μνημόνιο δεν το διάβασα. Δεν ασχολήθηκα, όχι με το κείμενο, αλλά ούτε καν με τις διαδικασίες της δήθεν διαπραγμάτευσης. Αυτό δεν το δήλωσα ούτε το είπα με καμάρι. Πολύ περισσότερο δεν το λέω για να αποσείσω ευθύνες από πάνω μου. Ίσα-ίσα το αντίθετο.
Το θεωρώ από τα σημαντικότερα λάθη της πολιτικής μου διαδρομής.
Γιατί δεν εκτίμησα σωστά την κρισιμότητα των στιγμών και απορροφήθηκα με το μερικό, το έργο μου σαν υπουργός, αντί να ασχοληθώ με το μείζον, την ευθύνη μου σαν μέλος της ηγεσίας της χώρας.
Το είπα για να τονίσω το πόσο όλοι μας χρειάζεται να αλλάξουμε.
Είχαμε μάθει να εμπιστευόμαστε τον κάθε αρχηγό, πρωθυπουργό.
Και στην Βουλή να ψηφίζουμε και στην διακυβέρνηση να συναινούμε.
Αυτοί οι καιροί πέρασαν και το μοντέλο εξαντλήθηκε.
Χρειάζεται συλλογικότητα, ατομική ευθύνη και συνεισφορά.
Οι βουλευτές αντέδρασαν στην πρόταση Πετσάλνικου και έσωσαν τη χώρα.
Μακάρι να το είχα κάνει, μακάρι να το είχαμε κάνει και για το μνημόνιο.
Σε αυτές τις στιγμές ο τόπος χρειάζεται καθαρά λόγια και γενναία αυτοκριτική.
Μόνο έτσι θα φτιάξουμε ηγεσίες και θα βοηθήσουμε την πατρίδα.
Λένε πως στην πολιτική υπάρχουν πράγματα που γίνονται και δεν λέγονται. Τέτοιοι κανόνες σιωπής, η υποκρισία του πολιτικά ορθού, πρέπει να σπάσουν.
Αυτοί οι κανόνες μας οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση.
Είμαι αποφασισμένος να δώσω όλες τις δυνάμεις μου σ' αυτό".
 
 Ο Μ. Χρυσοχοϊδης είχε δηλώσει το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάϊ τα εξής:
«Δεν διάβασα το μνημόνιο, γιατί είχα άλλες υποχρεώσεις, είχα άλλα καθήκοντα. Είχα να αντιμετωπίσω το έγκλημα ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Δεν ήταν δική μου δουλειά».

Ο  Μ. Χρυσοχοϊδης δήλωσε πως συμφωνεί με την ομιλία Σημίτη στο Βερολίνο, αναφέροντας ότι το μνημόνιο υπογράφηκε κάτω από συνθήκες πανικού γιατί υπήρχε ενδεχόμενο παύσης πληρωμών, στηρίχθηκε σε κάποιες παραδοχές που δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα με ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα με μέτρα που χτυπούσαν την αγορά.
 
 Αναφορικά με την κριτική που έχει ασκήσει στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ανέφερε «δεν παίρνω πίσω τις δηλώσεις για τον Παπανδρέου, κάποιους ενοχλεί ο τόνος μου, δεν είναι θέμα αισθητικής έχει να κάνει με τις δυσκολίες που περνάνε οι άνθρωποι» είπε.

Για την υπόθεση του ελλείμματος του 2009, ο Μ. Χρυσοχοϊδης δήλωσε: «Πολύ κακώς εισαγγελείς ασχολούνται με ζητήματα που ακουμπάνε με εθνικά θέματα. Οι χθεσινοί εισαγγελείς δεν ασχολήθηκαν με ό,τι έκανε ο Αλογοσκούφης το 2004 (την απογραφή), τα στοιχεία είναι επικυρωμένα από την Eurostat είναι απαράδεκτο άσκοπο και άτοπο αυτό που συνέβη».

Η Λούκα Κατσέλη

Νέα δήλωση για το θέμα της επεξεργασία του Μνημονίου έκανε σήμερα και η Λούκα Κατσέλη, στην οποία αναφέρει ότι επεξεργάστηκε τις διατάξεις που αφορούσαν στον τομέα ευθύνης της όταν ήταν υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, μέσα σε ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο ωρών.
Στη δηλωσή της η Λούκα Κατσέλη αναφέρει:

«Σχετικά με αναφορές και δημοσιεύματα σε blogs που αφορούν στο χρονικό διάστημα που είχαμε στη διάθεσή μας για την επεξεργασία του Μνημονίου - και προς αποφυγή κάθε παρεξηγήσεως - θα ήθελα να ξεκαθαρίσω τα εξής:

Ως Υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας επεξεργάστηκα τις διατάξεις του Μνημονίου που αφορούσαν στον τομέα ευθύνης μου μέσα στο ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο ωρών που είχε τεθεί εξαιτίας της ανάγκης ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων προκειμένου η χώρα να κάνει χρήση του Μηχανισμού Στήριξης.

Ωστόσο, πριν την ψήφιση του για το σύνολο των όρων του αρχικού Μνημονίου και των μέτρων που αυτό περιελάμβανε, έγινε διεξοδική συζήτηση τόσο στο Υπουργικό Συμβούλιο όσο στη Βουλή, κατά την οποία όλοι εκθέσαμε τις απόψεις μας.

Είναι γνωστό ότι σε όλη αυτή τη διαδικασία και μετά την ψήφιση του Μνημονίου, κατά τις αναθεωρήσεις αυτού, έχω επανειλημμένα καταθέσει, είτε τη διαφωνία μου με συγκεκριμένες διατάξεις, είτε βελτιωτικές ρυθμίσεις για σειρά μέτρων, με γνώμονα την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων της ύφεσης, την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της οικονομίας και τη δίκαιη κατανομή των βαρών».

Οι αντιδράσεις των κομμάτων

«Τα βάρβαρα μέτρα του μνημονίου τα είχαν αποφασίσει πριν την κρίση στην ΕΕ, τα επιταχύνουν με αφορμή την κρίση σε όλες τις χώρες της, με ή χωρίς μνημόνια, και θα τα εφαρμόζουν και μετά την κρίση», τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

Τα κόμματα και οι πολιτικοί, που τώρα λένε ότι το μνημόνιο ήταν λάθος ή ότι δεν το γνώριζαν, λένε μεγαλύτερα ψέματα απ' αυτά που έλεγαν για να το δικαιολογήσουν. Λένε πως ήταν λάθος το πρώτο μνημόνιο για να παρουσιάσουν ως σωστό και σωτήριο το ακόμα χειρότερο που φέρνουν και οδηγεί στην απόλυτη χρεοκοπία του λαού, καταλήγει η ανακοίνωση.

Το μόνο που μπορούμε να αναγνωρίσουμε στον κ. Χρυσοχοΐδη είναι η ειλικρίνειά του. Κι όμως ο «αδιάβαστος» και τραγικά ανεύθυνος υπουργός με την ψήφο του υπέρ του μνημονίου και τη μετέπειτα στήριξή του, οδήγησε σχεδόν ολόκληρη την κοινωνία στην απελπισία και την ισοπέδωση. Αν κατά ανάλογο τρόπο με τον όψιμα «αντιμνημονιακό» κ. Χρυσοχοΐδη και διεκδικητή της αρχηγίας του κυβερνώντος κόμματος λειτούργησαν και τα υπόλοιπα μέλη της κυβέρνησης, αντιλαμβάνεται ο καθένας ποιοι μας κυβερνούν,δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ, Πάνος Σκουρλέτης.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Δεν διάβασε το Μνημόνιο (Αποποίηση ευθυνών εκλεγμένου) Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">