ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Μειώσεις μισθών 18% στην Εμπορική Τράπεζα

Η επιχειρησιακή σύμβαση στην Εμπορική Τράπεζα έληξε τον Ιούνιο και μέχρι και τον Δεκέμβριο παρέμενε σε ισχύ λόγω της μετενέργειας

Με εγκύκλιο ανακοινώθηκε πως σταματά αναδρομικά από 1.1.2012 η καταβολή των επιδομάτων που είχαν κατοχυρωθεί με επιχειρησιακές συμβάσεις.

Μειώσεις της τάξης του 17% με 18% στις αποδοχές τους θα έχουν οι εργαζόμενοι στην Εμπορική σύμφωνα με τον σύλλογο των εργαζομένων μετά την αιφνιδιαστική απόφαση της διοίκησης να σταματήσει να καταβάλλει τα επιδόματα (δώδεκα συνολικά) που προβλέπονται στην επιχειρησιακή σύμβαση. Χθες συνεδρίασε εκτάκτως το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου εργαζομένων στην τράπεζα και αποφάσισε την προκήρυξη απεργίας την Παρασκευή και τη Δευτέρα.


Η κίνηση αυτή της διοίκησης της τράπεζας γίνεται σε μία κρίσιμη χρονικά συγκυρία και ενώ η κυβέρνηση αποδέχτηκε τις προτάσεις της τρόικας για μείωση του μισθολογικού κόστους. Μάλιστα υπάρχουν εκτιμήσεις πως και άλλες τράπεζες σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε ανάλογες κινήσεις.

Σημειώνεται πως η επιχειρησιακή σύμβαση στην Εμπορική Τράπεζα έληξε τον Ιούνιο και μέχρι και τον Δεκέμβριο παρέμενε σε ισχύ λόγω της μετενέργειας. Τους τελευταίους μήνες ο σύλλογος των εργαζομένων στην τράπεζα ήταν σε διαπραγμάτευση με τη διοίκηση για την υπογραφή νέας επιχειρησιακής σύμβασης. Ωστόσο χθες ανακοινώθηκε με εγκύκλιο της διοίκησης προς όλο το προσωπικό πως σταματά-αναδρομικά από 1η Ιανουαρίου- η καταβολή των επιδομάτων που είχαν κατοχυρωθεί μέσα από επιχειρησιακές συμβάσεις (από το 1994 και μετά).

Τι κόβεται
Πρόκειται μεταξύ άλλων για το επιχειρησιακό επίδομα (που ανέρχεται σε 11.76%), την προσαύξηση που καταβαλλόταν με το επίδομα ισολογισμού και ανέρχεται σε 770 ευρώ, το επίδομα δικτύου, τις προσαυξήσεις που προβλέπονταν επί των επιδομάτων ευθύνης / βαθμίδας για ορισμένα καταστήματα (50%, 30% και 15% ανάλογα με το κατάστημα) και το επίδομα επικινδυνότητας (χρηματαποστολών).
Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, το γεγονός αυτό οδηγεί σε μειώσεις των μισθών στην Εμπορική τράπεζα κατά 17% με 18%. Σημειώνεται πως στις τράπεζες οι βασικοί μισθοί και τα κυριότερα επιδόματα καθορίζονται από την κλαδική σύμβαση, ωστόσο μία σειρά πρόσθετων επιδομάτων και παροχών ρυθμίζονται με επιχειρησιακές συμβάσεις.
Μειώνεται στα 586 ευρώ ο κατώτατος μισθός

 
Ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων στην Εμπορική Γιώργος Κωνσταντινόπουλος χαρακτηριστικά τονίζει πως «η διοίκηση εκμεταλλευόμενη το αλαλούμ που έχει προκαλέσει η τρόικα και η κυβέρνηση προχωρά μονομερώς σε μεγάλες περικοπές των μισθών των εργαζομένων στην τράπεζα.

Οι εργαζόμενοι θα προχωρήσουν σε απεργίες και άλλης μορφής κινητοποιήσεις. Παράλληλα ο σύλλογος θα προχωρήσει άμεσα σε νομικές ενέργειες -καθώς ακόμα υπάρχει εργατικό δίκαιο σε αυτή τη χώρα- για να προασπίσει τα κεκτημένα δικαιώματα. Ο αγώνας των εργαζομένων θα συνεχιστεί μέχρι την τελική νίκη».
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Μειώσεις μισθών 18% στην Εμπορική Τράπεζα Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">