ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Το νομοσχέδιο για τα φάρμακα στην τελική ευθεία

Μείωση κάτω του 15% προβλέπεται για το κέρδος των φαρμακοποιών

Μέχρι τα μέσα του μήνα θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης.

Μέχρι τα μέσα του μήνα θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης.
Προβλέπει αναθεώρηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στα φάρμακα και μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών κάτω από το 15%. Περικοπές 8% προβλέπονται και στις λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων.

Οι διοικήσεις θα μπορούν να μετακινούν προσωπικό και γιατρούς ελεύθερα στο σύστημα, ενώ το 40% των φαρμάκων που θα χορηγούνται να είναι γενόσημα. Την τήρηση του προγράμματος θα ελέγχουν εξωτερικοί ελεγκτές.Στα Ταμεία, ο έλεγχος αφορά κυρίως τη φαρμακευτική δαπάνη. Αναθεωρείται ακόμη και η συμμετοχή των ασφαλισμένων. Τα πολύ ακριβά φάρμακα θα διατίθενται μόνον από νοσοκομεία και τα φαρμακεία του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).

Στα ακριβά φάρμακα (πάνω από 200 ευρώ), ο φαρμακοποιός θα κερδίζει ένα συγκεκριμένο ποσό (30 ευρώ) και όχι ποσοστό επί της τιμής. Το συνολικό ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών θα μειωθεί κάτω από το 15% και των χονδρεμπόρων κάτω από το 5%.Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση καθίσταται υποχρεωτική και πρέπει να καλύπτει το 90% των ιατρικών πράξεων που καλύπτονται από δημόσιους πόρους .

Μέχρι να εγκατασταθεί το σχετικό σύστημα, χρησιμοποιείται ένας προσωρινός μηχανισμός, με τον οποίο θα παρακολουθούνται όλες οι συνταγές. Οι γιατροί που θα χορηγούν χειρόγραφες συνταγές θα επιβαρύνονται με ένα διοικητικό τέλος από τον ΕΟΠΥΥ, το οποίο θα διατίθεται στα φαρμακεία.Εως το τέλος του 2012, το 35% του συνολικού όγκου των πωλήσεων φαρμάκων από τα φαρμακεία θα αφορούν γενόσημα, ποσοστό που θα φτάσει στο 60% έως το τέλος του 2013. Αυτό θα επιτευχθεί μεταξύ άλλων.
  • Με τη μείωση της μέγιστης τιμής του γενοσήμου στο 40% της τιμής του πρωτοτύπου, κατά τη λήξη της πατέντας του.
  • Μειώνοντας αυτόματα τις τιμές των πρωτοτύπων φαρμάκων, όταν λήγει η πατέντα τους, με ανώτατο όριο τιμής στο 50% της τιμής.
  • Με την κάλυψη πρωτοτύπων, μόνον όταν αυτά καλύπτονται τουλάχιστον από τα δύο τρίτα των χωρών - μελών της ΕΕ.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Το νομοσχέδιο για τα φάρμακα στην τελική ευθεία Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">