ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Κίνδυνο πρωτόγνωρης κοινωνικής έκρηξης προβλέπει η ΓΣΕΕ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ.
ΠΕΜΠΤΗ,6 Σεπτέμβρη 2012.

Όποιος νομίζει οτι μπορεί να τα περάσει με κοινωνική νηνεμία, είναι μακριά νυχτωμένος», δήλωσε ο Γ. Παναγόπουλος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου της ΓΣΕΕ, στην οποία ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας (ΙΝΕ), Σάββας Ρομπόλης παρουσίασε την ετήσια έκθεση για την ελληνική οικονομία και την απασχόληση. «Τα μέτρα λειτουργούν ως κοινωνική προβοκάτσια και είδαμε το πρωτοφανές, αστυνομικοί εναντίον αστυνομικών», είπε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ και πρόσθεσε: «Δεν είναι τρελός ο Έλληνας μισθωτός και συνταξιούχος, αλλά δεν έχει άλλα να δώσει».


Για την κυβέρνηση τόνισε ότι έπρεπε να επιστρέψει «ως απαράδεκτο» το e-mail της τρόικας για αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι τα μέτρα που έρχονται δεν θα είναι τα τελευταία. Σε ερώτηση για τη δήλωση του πρωθυπουργού ότι θα είναι τα τελευταία μέτρα, απάντησε: «Ορκίζεται ο κ. Σαμαράς ότι θα είναι τα τελευταία ή θα μας πει μετά «ουδείς αναμάρτητος;"».

Την ίδια ώρα δυσοίωνες προβλέψεις για την απασχόληση περιλαμβάνει η ετήσια έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ που δόθηκε στη δημοσιότητα εν όψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, η πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ποσοστό ανεργίας 15% το 2011 και 19,7% το 2012 δεν επαληθεύτηκαν, ενώ αντίθετα, επαληθεύονται οι προβλέψεις του Ινστιτούτου για ποσοστά ανεργίας 17,7% το 2011 και 24% το 2012 (δηλ. 1.200.000 άνεργοι).

«Η Ελλάδα με ένα εκατ. ανέργους απέκτησε μία νέα πόλη ανέργων ανάλογη σε πληθυσμό με το πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση. 

Εφόσον μάλιστα, όπως τονίζεται, επαληθευτούν οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μείωση της απασχόλησης κατά 4,8% έως το τέλος του 2012, στην πενταετία 2009-2012 θα έχουν χαθεί σωρευτικά περίπου 650.000 θέσεις εργασίας και ο αριθμός των απασχολουμένων θα έχει υποχωρήσει κατά δεκατέσσερα έτη (θα έχει, δηλαδή, επανέλθει στο επίπεδο του 1998).

Βάσει της έκθεσης, η περαιτέρω αύξηση του ποσοστού ανεργίας κατά το 2012 θα συνοδευτεί από τη μείωση των μέσων πραγματικών αποδοχών των μισθωτών στο τέλος του 2012 κατά περίπου 20% έναντι του 2009.

Όσον αφορά τα μισθολογικά, το ΙΝΕ-ΕΣΕΕ αναφέρει ότι την περίοδο 2010- 2011, οι μειώσεις μισθών του Δημοσίου ανήλθαν στα 3,5 δισ. ευρώ και του ιδιωτικού τομέα ανήλθαν στα 3 δισ. ευρώ, ενώ η Ελλάδα είναι η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα στην οποία υπήρξε μείωση του κατώτατου μισθού. Την ίδια ώρα, η αγοραστική δύναμη από τα εισοδήματα εργασίας μειώθηκε, στη διετία 2010- 2011, κατά 22,8%.

Από τον Μάιο 2010 μέχρι και τον Ιούνιο 2012 οι περικοπές των κύριων και επικουρικών συντάξεων ανήλθαν συνολικά στο επίπεδο των 4,2 δισ. ευρώ. Παράλληλα, στο πρόγραμμα περικοπών και λιτότητας των 11,6 δισ. ευρώ για την περίοδο 2013- 2014 οι περικοπές που σχεδιάζονται στις κύριες και επικουρικές συντάξεις, στο εφάπαξ και στα κοινωνικά επιδόματα αντιστοιχούν στο 43% του συνολικού ποσού, δηλ. 5,5 δισ. ευρώ. Οι συνταξιούχοι θα κληθούν, σύμφωνα με την έκθεση να καταβάλουν 4 δισ. ευρώ μέχρι το 2015, ενώ ήδη έχουν καταβάλει 2 δισ. ευρώ. 

Η μείωση του ΑΕΠ, ανέρχεται σωρευτικά για την τριετία 2009- 2011 σε 16,7% έναντι του 2007 και θα προσεγγίσει τον Δεκέμβριο του 2012 περίπου το 22%, με αποτέλεσμα η πραγματική απόκλιση της ελληνικής οικονομίας από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ακυρώνει την πρόοδο που είχε πραγματοποιηθεί κατά τα έτη 1995- 2007.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έκθεσης, το διακύβευμα για την ελληνική οικονομία, «δεν είναι η παράταση της πενταετούς ύφεσης (2008- 2012) και η παταγώδης αποτυχία της πολιτικής της εσωτερικής υποτίμησης, ούτε η λιτότητα και η χρεοκοπία», αλλά η ανάπτυξη.

Όπως προειδοποιεί μάλιστα το ΙΝΕ ΓΣΕΕ, αν δεν δοθεί εναλλακτική προοπτική για την ανάπτυξη διαμέσου των μισθών η «ελληνική οικονομία και κοινωνία θα περιθωριοποιηθεί και μία σοβαρή δοκιμασία περιμένει το βιοτικό επίπεδο των μισθωτών, των συνταξιούχων και των ανέργων, το επίπεδο ζωής των πολιτών θα επιδεινωθεί τουλάχιστον κατά 50% σε σχέση με αυτό του 2008 εξαιτίας της μείωσης των μισθών, των συντάξεων και των φορολογικών επιβαρύνσεων». 
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Κίνδυνο πρωτόγνωρης κοινωνικής έκρηξης προβλέπει η ΓΣΕΕ Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">