ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Χιλιάδες πολίτες συρρέουν και το Σάββατο στην πλατεία Ταξίμ

ΣΑΒΒΑΤΟ, 8 ΙΟΥΝΙΟΥ 2013


Χιλιάδες πολίτες συρρέουν και το Σάββατο στην πλατεία Ταξίμ προκειμένου να εκδηλώσουν τη δυσαρέσκειά τους για τη βίαιη καταστολή των ανικυβερνητικών διαδηλώσεων που συνεχίζονται για 12η μέρα στην Κωνσταντινούπολη. Στο μεταξύ το κυβερνών κόμμα του Ερντογάν συνεδρίασε με αφορμή τα επεισόδια που εκτυλίσσονται από την προηγούμενη Παρασκευή, λέγοντας «όχι» σε πρόωρες εκλογές.
Διαψεύδοντας εκτιμήσεις που ήθελαν πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, μπροστά στα δεδομένα που διαμορφώνουν οι κοινωνικές αντιδράσεις, ο αντιπρόεδρος του ΑΚP Χουσεΐν Τσελίκ, μετά τη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του κόμματος στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσε: «Οι δημοτικές εκλογές θα διεξαχθούν τον Μάρτιο του 2014, οι προεδρικές εκλογές τον Αύγουστο του 2014 και οι γενικές εκλογές τον Ιούνιο του 2015. Αποκλείεται να υπάρξει αλλαγή στο χρονοδιάγραμμα».
Αρκετοί πολίτες σκοπεύουν να περάσουν όλο το Σαββατοκύριακο στο πάρκο Γκεζί, αφού διαδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί και για την Κυριακή.
Τον άμεσο τερματισμό των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων απαίτησε ο Ερντογάν, μιλώντας ενώπιον περίπου 10.000 οπαδών του που τον υποδέχθηκαν τη νύχτα σαν ήρωα στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, καθώς επέστρεφε από το ταξίδι του στη Βόρεια Αφρική. 
Κούρδοι θρηνούν αγαπημένα τους πρόσωπα που σκοτώθηκαν στο πλαίσιιο της πολύχρονης σύγκρουσης με τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας (Φωτογραφία από τη συγκέντρωση της 8ης Ιουνίου - Reuters)
Χθες ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την διεύρυνση της ΕΕ, Στέφαν Φούλε, ζήτησε “ταχεία και διαφανή” έρευνα για τη βίαιη καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στην Τουρκία και την τιμωρία όσων είναι υπεύθυνοι.
“Οι ειρηνικές διαδηλώσεις αποτελούν συνταγματικό τρόπο για τους πολίτες προκειμένου να εκφράσουν τις απόψεις τους σε μια δημοκρατική κοινωνία”, είπε ο επίτροπος. μιλώντας σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, και υπογράμμισε ότι “η υπερβολική χρήση βίας από την αστυνομία εναντίον αυτών των διαδηλώσεων δεν χωράει σε μια τέτοια δημοκρατία.”
Προς απάντηση ο Ερντογάν κατηγόρησε την ΕΕ για δύο μέτρα και δύο σταθμά, λέγοντας ότι η αστυνομία στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει χρησιμοποιήσει παρόμοιες μεθόδους.
Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν στην Τουρκία τη Δευτέρα Μαΐου, μετά την κοπή δέντρων στο πάρκο Γκεζί, στην πλατεία Ταξίμ προκειμένου να ανεγερθεί εμπορικό κέντρο και ξενοδοχείο.
Τις επόμενες μέρες όμως εξελίχθηκαν σε κύμα αντικυβερνητικών διαδηλώσεων καθώς η αστυνομία έκανε εκτεταμένη χρήση βίας προκειμένου να καταστείλει τις διαδηλώσεις με αποτέλεσμα τον θάνατο τεσσάρων ανθρώπων και τον τραυματισμό εκατοντάδων άλλων.
Την υποστήριξή του στους διαδηλωτές που βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για την κατεδάφιση του πάρκου Γκεζί, εξέφρασε ο φυλακισμένος ηγέτης των Κούρδων ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ο οποίος χαιρέτισε τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Χιλιάδες πολίτες συρρέουν και το Σάββατο στην πλατεία Ταξίμ Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">