ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

ΠΛΑΤΕΙΑ ΧΑΡΙΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΓΛΥΦΑΔΑΣ: ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Αντιπεριφερειάρχη Αττικής σε Θέματα Υποδομών – Θανάση Σπονδυλίδη

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19 ΙΟΥΛΙΟΥ 2013

Εγκρίθηκαν εχθές (18/7/2013) από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής 5 σημαντικά έργα σε Ίλιον, Περιστέρι, Μέγαρα, Καματερό και Γλυφάδα.

Η ιστορική πλατεία Χαρίτων στο κέντρο της Γλυφάδας θα κατασκευαστεί με πόρους της Περιφέρειας Αττικής από τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας. Επιτέλους τα παιδιά θα επιστρέψουν στον χώρο της πόλης που τους ανήκει. Το έργο αναμένεται να ξεκινήσει μετά από τους απαραίτητους ελένχους από το Ελεγκτικό Συνέδριο κοντά στα χριστούγεννα και θα αποδωθεί στους πολίτες σε 5-6 μήνες. Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε ειδικά στην Γλυφάδα και στα προβλήματα που έχουν προκύψει με την συνεχή αύξηση των νυχτερινών καταστημάτων, αλλά και την σπάνια ομορφία του τοπίου της. Το έργο αυτό έχει ως στόχο την αλλαγή της ποιότητας ζωής των κατοίκων.
Στο Περιφερειακό Συμβούλιο παρευρέθει ο Δήμαρχος Γλυφάδας κ.Κώστας Κόκκορης ο οποίος αφού ευχαρίστησε το Σώμα αναφέρθηκε αναλυτικά στην σημασία της ανάπτυξης του εμπορικού κέντρου της Γλυφάδας μέσω του έργου της πλατείας Χαρίτων όπως και στην ιστορικότητα του χώρου, ο οποίος ήταν πρότυπο σχεδιασμού την επόχη κατασκευής της (1984) από τον αείμνηστο Δήμαρχο Θόδωρο Σπονδυλίδη.
Τέλος είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι στις θεματικές ενότητες των οργάνων προβλέπονται ειδικές διατάξεις για παιδιά με προβλήματα προσβασιμότητας (καρουζέλ και τραμπάλες για αναπηρικά αμαξίδια, παιχίδια ήχου, ακοής και ασθήσεων, όπως και όργανα για την τρίτη ηλικία).

ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Σκοπός της παρούσας σύμβασης είναι η εκτέλεση του έργου : «ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΧΑΡΙΤΩΝ & ΠΑΡΑΠΛΕΥΡΩΝ ΧΩΡΩΝ (ο.τ. 69) ΔΗΜΟΥ ΓΛΥΦΑΔΑΣ» συνολικού προϋπολογισμού 1.700.000,00 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α.).
Αντικείμενο της σύμβασης είναι η αισθητική και ποιοτική αναβάθμιση που αφορά τόσο τον κοινόχρηστο χώρο της πλατείας Χαρίτων (αστικό πράσινο) όσο και τον ευρύτερο περιβάλλοντα χώρο της πλατείας και συγκεκριμένα τον πεζόδρομο της οδού Γιαννιτσοπούλου, τα πεζοδρόμια της οδού Σεμέλης τα οποία περιβάλλουν το 1ο Δημοτικό Σχολείο Γλυφάδας, την τριγωνική απόληξη στάσης Λεωφορείου της πλατείας Χαρίτων και όμορα.
Ο χώρος της παρέμβασης εκτείνεται σε μεγάλη έκταση, καταλαμβάνοντας περίπου 12.000 μ2 (12 στρέμματα), βρίσκεται σε κεντρική περιοχή του Δήμου Γλυφάδας, δίπλα στο εμπορικό κέντρο και συνορεύει με σχολικό συγκρότημα.
Πρόκειται για ένα έργο υπερτοπικής σημασίας καθώς η επί σειρά ετών λειτουργία του προσέλκυσε κατοίκους, γονείς και παιδιά όλων των ηλικιών και από όλο το λεκανοπέδιο με εμφανείς συνέπειες στην γενικότερη οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Η ύπαρξη και η πρόβλεψη επαναχρησιμοποίησης μεγάλων επιφανειών πρασίνου και φυσικών επιφανειών στους χώρους ανάπλασης συμβάλλει ακόμη περισσότερο στη βελτίωση του δομικού ιστού και του κλίματος στην περιοχή.
Οι διάφορες δραστηριότητες οι οποίες έχουν προβλεφθεί και αποτελούν μέρος της προτεινόμενης αναβάθμισης λειτουργούν κύρια για την αναψυχή και την συγκέντρωση των κατοίκων και επισκεπτών και συμπληρωματικά προς την βελτίωση του κλίματος.
Η διαμόρφωση των χώρων και ό εξοπλισμός τους έχει μελετηθεί να υπακούει στις αρχές και στις προδιαγραφές ενός φιλικού και λιγότερο ενεργοβόρου περιβάλλοντος. Ο νέος σχεδιασμός με στόχο την ποιοτικής και την αισθητική βελτίωση της Πλατείας Χαρίτων και των παράπλευρων χώρων αποσκοπεί και στην λειτουργική αναβάθμιση της ως χώρος «βιωματικής συνάντησης» όλων των ηλικιών με επιστημονικά κριτήρια και υψηλά ευρωπαϊκά πρότυπα σχεδιασμού κατασκευής και λειτουργίας αντίστοιχων χώρων.
Ο επανασχεδιασμός της πλατείας βασίσθηκε στην αρχική Μελέτη του 1983 διατηρώντας ακριβώς το ανάγλυφο και τις κύριες λειτουργίες τις οποίες προέβλεπε. Η έντονη χρήση του χώρου σε συνδυασμό με τη ελλειπή ή απούσα συντήρησή του οδήγησαν στην εντατική υποβάθμισή που παρατηρείται σήμερα, με εμφανή σημάδια της εγκατάλειψης του με αποτέλεσμα την δημιουργία μη ασφαλούς περιβάλλοντος για τους χρήστες (μικρά παιδιά και γονείς).
Η μελέτη εκπονήθηκε από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Γλυφάδας σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις για την εκπόνηση μελετών και την τήρηση των προδιαγραφών για κάθε κατηγορία έργων και εγκρίθηκε από το Δήμο Γλυφάδας σύμφωνα με την υπ. αρ. 72/2013 απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου.
Το έργο θα δημοπρατηθεί και θα εκτελεστεί από την Δ/νση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Αττικής. Για τη δημοπράτηση του έργου, την εκτέλεση της σύμβασης και τη κατασκευή του εφαρμόζονται οι διατάξεις των Ν.1418/84, Ν.3263/04, Π.Δ.186/96, Π.Δ.609/85 όπως κωδικοποιήθηκαν με τον Ν. 3669/08 και ισχύουν σήμερα.
Το έργο χρηματοδοτείται από τους ίδιους πόρους της Περιφέρειας Αττικής (ΚΑΕ 9779.04.110 του προϋπολογισμού της Περιφέρειας Αττικής).


ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΧΑΡΙΤΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΛΕΥΡΩΝ ΧΩΡΩΝ (ΟΤ.69) –
ΔΗΜΟΥ ΓΛΥΦΑΔΑΣ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Γενική επιδίωξη και σκοπός της μελέτης είναι η αισθητική, η ποιοτική και η λειτουργική αναβάθμιση των κοινοχρήστων χώρων της πλατείας Χαρίτων του Δήμου Γλυφάδας και των παράπλευρων χώρων (ΟΤ.69).
Αναβάθμιση που αφορά τόσο τον κοινόχρηστο χώρο της πλατείας Χαρίτων (αστικό πράσινο) όσο και τον ευρύτερο περιβάλλοντα χώρο της πλατείας και συγκεκριμένα τον πεζόδρομο της οδού Γιαννιτσοπούλου, τα πεζοδρόμια της οδού Σεμέλης, τα οποία περιβάλλουν το 1ο Δημοτικό Σχολείο Γλυφάδας, την τριγωνική απόληξη στάσης Λεωφορείου της πλατείας Χαρίτων και όμορα.
Ο χώρος της παρέμβασης εκτείνεται σε μεγάλη έκταση, καταλαμβάνοντας περίπου 12.000 μ² (12 στρέμματα), βρίσκεται σε κεντρική περιοχή του Δήμου Γλυφάδας και συνορεύει με σχολικό συγκρότημα.
Πρόκειται για ένα έργο υπερτοπικής σημασίας, καθώς η επί σειρά ετών λειτουργία του προσέλκυσε κατοίκους, γονείς και παιδιά όλων των ηλικιών από όλο το λεκανοπέδιο.
Η ύπαρξη και η πρόβλεψη επανάχρησης μεγάλων επιφανειών πρασίνου και φυσικών επιφανειών στους χώρους ανάπλασης συμβάλλει ακόμη περισσότερο στη βελτίωση του δομικού ιστού και του κλίματος στην περιοχή.
Για το λόγο αυτό η πρόταση της μελέτης εφαρμογής έλαβε πλήρως υπ’ όψη το υφιστάμενο πράσινο και το ενίσχυσε με συμπληρωματικές φυτεύσεις.
Οι διάφορες δραστηριότητες, οι οποίες έχουν προβλεφθεί και αποτελούν μέρος της προτεινόμενης αναβάθμισης, λειτουργούν κύρια για την αναψυχή και τη συγκέντρωση των κατοίκων και επισκεπτών και συμπληρωματικά προς την βελτίωση του κλίματος.
Η διαμόρφωση των χώρων και ο εξοπλισμός τους έχει μελετηθεί να υπακούει στις αρχές και στις προδιαγραφές ενός φιλικού και λιγότερο ενεργοβόρου περιβάλλοντος.
Ο νέος σχεδιασμός με στόχο την ποιοτική και αισθητική βελτίωση της Πλατείας Χαρίτων και των παράπλευρων χώρων αποσκοπεί επιπρόσθετα και στη λειτουργική αναβάθμισή της ως χώρος «βιωματικής συνάντησης» όλων των ηλικιών με επιστημονικά κριτήρια και υψηλά ευρωπαϊκά πρότυπα σχεδιασμού κατασκευής και λειτουργίας αντίστοιχων χώρων.
Ο επανασχεδιασμός της πλατείας βασίσθηκε στην αρχική μελέτη του 1983 διατηρώντας ακριβώς το ανάγλυφο του εδάφους και τις κύριες λειτουργίες τις οποίες προέβλεπε.
Η έντονη χρήση του χώρου σε συνδυασμό με την ελλειπή ή απούσα συντήρησή του οδήγησαν στην εντατική υποβάθμισή που παρατηρείται σήμερα, με εμφανή τα σημάδια εγκατάλειψης.


ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ
Βασικός στόχος του έργου αποτελεί η ποιοτική, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση και διαμόρφωση της Πλατείας Χαρίτων, καθώς και του ευρύτερου περιβάλλοντα χώρου της.
Στόχος χώρος «βιωματικής συνάντησης»
Συγκεκριμένα η αναβάθμιση περιλαμβάνει τις παρακάτω εργασίες:
Πλατεία Χαρίτων
Διατήρηση και ενίσχυση των στόχων της αρχικής μελέτης με επιλογή ίδιου (όμοιου) εξοπλισμού και συμπλήρωσής του με εξειδικευμένα όργανα ανάπτυξης των αισθήσεων (όρασης, ακοής) όπως και εξειδικευμένα όργανα για άτομα με αναπηρίες καθώς και εξοπλισμό για την Τρίτη ηλικία.
Ανακατασκευή χώρου πρόσβασης στο θεατράκι
Επιδιόρθωση της επιφάνειας κύλισης (μαρμάρινη επιφάνεια κύλισης)
Μέριμνα για την προσπέλαση των επισκεπτών μέσα στην πλατεία με ειδικές πορείες από φυσικά υλικά, που διασχίζουν περιμετρικά το χώρο και συνδέουν τα διάφορα θεματικά τμήματα δραστηριοτήτων, δημιουργώντας έτσι μία φυσική συνέχεια πορείας.
Ανακατασκευή – επιδιόρθωση δαπέδων κυρίου άξονα του χώρου
Ανακατασκευή της συνολικής περίφραξης
Κατασκευή μονάδων σκίασης από φυσικά υλικά σε συνδυασμό με τη δημιουργία καθιστικών για τους επισκέπτες.
Πρόβλεψη νέας φύτευσης και δικτύου άρδευσης
Τριγωνική απόληξη στάσης Λεωφορείου
Αναβάθμιση πράσινου
Δημιουργία καθιστικών
Πεζόδρομος της οδού Γιαννιτσοπούλου
Ανακατασκευή και επιδιορθώσεις δαπέδων
Κατασκευή πέργκολας σε συνδυασμό με τη δημιουργία καθιστικών
Πεζοδρόμια της οδού Σεμέλης περιμετρικά του σχολικού συγκροτήματος.
Ενοποίηση με το υπάρχον –περιμετρικά- πεζοδρόμιο, ορθές απολήξεις βάσει προδιαγραφών, νέα οριοθέτηση υπαρχόντων δένδρων.
Κατασκευή νέων δαπέδων κυκλοφορίας και κρασπέδων
Πρόβλεψη και εγκατάσταση περιμετρικά φωτιστικών στοιχείων.

ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ
Η συνολική περιοχή μελέτης είναι έκτασης περίπου 12.000 τ.μ.
Η έκταση της πλατείας Χαρίτων είναι 9.050 τ.μ.
(με τα πεζοδρόμια της η πλατεία έχει έκταση) 9.932 τ.μ.
Η έκταση της τριγωνικής απόληξης
Στάσης λεωφορείου είναι 630 τ.μ.
Η έκταση του πεζόδρομου της οδού Γιαννιτσοπούλου είναι 884 τ.μ.
Η έκταση του πεζοδρομίου της οδού Σεμέλης είναι 480 τ.μ.
Ιδιαίτερα τα στοιχεία της πλατείας Χαρίτων είναι:
Έκταση 9.932 τ.μ.
Περιφραγμένος χώρος 9.050 τ.μ.
Χώρος φύτευσης
(γρασίδι - πράσινο) 5.451 τ.μ.
Νέες ανακρουστικές
Επιφάνειες από φυσικά
Υλικά 1.449 τ.μ.
Επιφάνεια κύλισης
(μαρμάρινη πίστα) 721 τ.μ.
Κύριος διάδρομος
Άξονας πορείας
(σφραγισμένη επιφάνεια) 931 τ.μ.
Αμφιθέατρο 95 τ.μ.
Κτίρια – χώρος
Αναψυκτηρίου
(δεν περιλαμβάνεται
στη μελέτη) 432 τ.μ.
Δόθηκε ιδιαίτερη σημασία στη διατήρηση του φυσικού χαρακτήρα του χώρου με μεγάλο ποσοστό «φυσικών» επιφανειών (6.900 τ.μ. = μεγαλύτερο του 76%) με την ή δυνατόν «επαναχρησιμοποίηση» του αρχικού ειδικού εξοπλισμού (όργανα) και τον εμπλουτισμό του με σειρά οργάνων υποστηρικτικών για την ορθή εξελικτική διαδικασία των χρηστών με βιωματικό χαρακτήρα των εμπειριών των αισθήσεων.


*Κύριε αντιπεριφερειάρχη Θανάση Σπονδυλίδη πλήν της συμμετοχής  που επιτελείται στον τομέα των έργων για την Αττική, δεν οφείλετε ως περιφέρεια να συνδράμεται ώστε να εκλείψουν οι αθλιότητες και τα κακώς κείμενα κατά των πολιτών; (Είναι δυνατόν σε περιπτώσεις αποδεδειγμένα αναπηρίας 67% και άνω επι πολλές τριετίες να κάνουν τέτοια τραγικά λάθη στο ΙΚΑ χωρίς παρέμβαση της περιφέρειας;)

ΟΙ ΑΘΛΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΙΚΑ/ΚΕΠΑ ΓΛΥΦΑΔΑΣ
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: ΠΛΑΤΕΙΑ ΧΑΡΙΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΓΛΥΦΑΔΑΣ: ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Αντιπεριφερειάρχη Αττικής σε Θέματα Υποδομών – Θανάση Σπονδυλίδη Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">