ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Δυο κακουργήματα για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου

ΤΡΙΤΗ 16 ΙΟΥΛΙΟΥ 2013

Με ψήφους λιγότερες από το αναμαινόμενο υπερψηφίστηκε στις 3.00 τα ξημερώματα από τη Βουλή η παραπομπή του Γιώργου Παπακωνσταντίνου στο Δικαστικό Συμβούλιο, το οποίο με την σειρά του θα αποφασίσει σε σχέση με την εισαγωγή του στο Ειδικό Δικαστήριο.
Η ολομέλεια του σώματος ψήφισε υπερ της παραπομπής του για τα αδικήματα της απιστίας και της νόθευσης με ψήφους 206 και 166 αντίστοιχα και για το αδίκημα της νόθευσης εγγράφου με 220 ψήφους. Συνολικά ψήφισαν 283 βουλευτές.
Ο πρώην υπουργός οικονομικών μιλώντας λίγο μετά τα μεσάνυχτα αρνήθηκε το κατηγορητήριο «απόλυτα και κατηγορηματικά», τονίζοντας ότι η Βουλή συστήνει για πρώτη φορά Ειδικό Δικαστήριο μετά την παραπομπή του Ανδρέα Παπανδρέου για «μια ιστορία μη πρωτοκόλλησης μιας παράνομης λίστας και αφαίρεσης τριών συγγενών μου, που ποτέ δεν έκανα».
Κατηγόρησε τα μέλη της επιτροπής για προειλημμένη απόφαση υπενθυμίζοντας ότι δύο από τους βουλευτές που υπογράφουν το πόρισμα «διορίστηκαν» στην επιτροπή την τελευταία εβδομάδα.
Και επιφύλαξε, τέλος, δριμύτατη κριτική εις βάρος του κ. Βενιζέλου.
«Καλείστε να με παραπέμψετε στο Ειδικό Δικαστήριο, και αυτόν που μαζί με τον Διώτη κυριολεκτικά έθαψαν τα στοιχεία, τον επιβραβεύετε και γίνεται αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών. Χαίρε, Καίσαρα, οι μελλοθάνατοι σε χαιρετούν», κατέληξε απευθυνόμενος προς το Σώμα.
Τέσσερα αδικήματα βαρύνουν τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τρία αδικήματα τον Ευάγγελο Βενιζέλο, σύμφωνα με την έκθεση προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ».
Όπως υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, πολιτικές είναι οι ευθύνες που συντρέχουν τον πρώην πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου. Για τον κ. Παπακωνσταντίνου και τον κ. Βενιζέλο, οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που μετείχαν στην προανακριτική επιτροπή, Θοδωρής Δρίτσας, Ζωή Κωνσταντοπούλου και Σταύρος Κοντονής, δήλωσαν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ότι πρέπει να ασκηθεί ποινική δίωξη για τα αδικήματα της απιστίας περί την υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος, την παράβαση καθήκοντος, την υπεξαγωγή εγγράφου, ενώ για τον κ. Παπακωνσταντίνου δηλώνουν ότι πρέπει να ασκηθεί και δίωξη για πλαστογράφηση εγγράφου.
Ειδικά για το αδίκημα της απιστίας, οι βουλευτές αναφέρουν ότι συντρέχουν και όλες οι επιβαρυντικές περιστάσεις που προβλέπει ο νόμος. Απορρίπτουν την πρόταση της πλειοψηφίας να ασκηθεί δίωξη για νόθευση εγγράφου και αντιπαραθέτουν ότι το αδίκημα της υπεξαγωγής σε ό,τι αφορά τον κ. Παπακωνσταντίνου σχετίζεται με την πλαστογράφηση, καθώς δημιουργήθηκε νέο αρχείο αποτυπωμένο σε usb, ενώ το γνήσιο, κατά δήλωσή του, «έχει χαθεί»
Ο Γ. Παπακωνσταντίνου άφησε υπαινιγμούς εναντίον του Ευ. Βενιζέλου,χωρίς να τον κατονομάσει. λέγοντας ότι εκείνος οδηγείται στο Ειδικό Δικαστήριο, αν και, όπως είπε, ζήτησε τα στοιχεία, τα έφερε στην Ελλάδα τα έδωσε για έλεγχο, προκάλεσε συσκέψεις και τα παρέδωσε στον αρμόδιο όταν αποχώρησε.
Οπως ανακοίνωσε ο προεδρεύων του Σώματος Χρήστος Μαρκογιαννάκης, σε σύνολο 283 παρόντων βουλευτών, βρέθηκαν 269 έγκυρα ψηφοδέλτια, 9 άκυρα και 5 λευκά.
Για το αδίκημα της νόθευσης εγγράφου: Υπέρ ψήφισαν 166 βουλευτές, κατά 34 ενώ 67 βουλευτές δήλωσαν παρών.
Για το αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία : Υπέρ ψήφισαν 206 βουλευτές, κατά 42 ενώ 18 δήλωσαν παρών.
Για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος: Υπέρ ψήφισαν 220, κατά 35 ενώ 11 δήλωσαν παρών.
Το Δικαστικό Συμβούλιο θα κρίνει πλέον για τη βασιμότητα των τριών κατηγοριών που του αποδίδονται και αφορούν την απιστία περί την υπηρεσία και νόθευση εγγράφου σε βαθμό κακουργήματος και την νόθευση εγγράφου σε βαθμό πλημμελήματος.
Εντός της εβδομάδας θα γίνει η κλήρωση από την Ολομέλεια της Βουλής, για τη σύνθεση του πενταμελούς Δικαστικού Συμβουλίου από τον κατάλογο που έχουν αποστείλει το Συμβούλιο της Επικρατείας και ο 'Αρειος Πάγος.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Δυο κακουργήματα για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">