ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Νερό με ζάχαρη αντί για κρασί πωλούσαν από τη Βουλγαρία

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013
Ελέγχους σε προϊόντα ενδοκοινοτικής προέλευσης και συγκεκριμένα σε προϊόντα σε μορφή χύμα που προέρχονταν από τη Βουλγαρία και διακινούνταν ως οίνοι, πραγματοποίησαν οι υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στο πλαίσιο των ελέγχων που διενεργούνται για την τήρηση της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας στον αμπελοοινικό τομέα.

Από δειγματοληψίες που πραγματοποιήθηκαν στις οινοποιητικές επιχειρήσεις που παρέλαβαν τα προϊόντα αυτά διαπιστώθηκε ότι τα εν λόγω προϊόντα δεν είχαν τα χαρακτηριστικά που προβλέπονται από τις κοινοτικές διατάξεις για να χαρακτηριστούν ως οίνοι δεν ήταν δηλαδή οινικά προϊόντα.

Δεδομένου ότι τα προϊόντα αυτά προέρχονταν από οινοποιητικές επιχειρήσεις της Βουλγαρίας, με έγγραφο του Γεν. Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων γνωστοποιήθηκε στις Βουλγαρικές αρχές το συγκεκριμένο γεγονός καθώς και τα αποτελέσματα των χημικών και ισοτοπικών αναλύσεων των εν λόγω προϊόντων που αποδεικνύουν την προσθήκη εξωγενούς νερού και ζάχαρης επιβεβαιώνοντας ότι δεν πρόκειται για αυθεντικούς οίνους.

Στο εν λόγω έγγραφο που κοινοποιήθηκε και στις αρμόδιες Υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εφιστούμε την προσοχή των αρμόδιων βουλγαρικών αρχών για τον έλεγχο των οινοποιητικών επιχειρήσεων της Βουλγαρίας προκειμένου να τηρείται η Ενωσιακή Νομοθεσία και να αποφεύγεται η διατάραξη της αγοράς με προϊόντα μη αμπελοοινικής προέλευσης τα οποία διακινούνται και επισημαίνονται ως ΟΙΝΟΙ δημιουργώντας προβλήματα αθέμιτου ανταγωνισμού στον αμπελοοινικό τομέα.

Τα προϊόντα αυτά έχουν δεσμευθεί από τις ελεγκτικές αρχές της χώρας μας και βρίσκονται στη διαδικασία επαναποστολής τους στη Βουλγαρία.

Σημειώνουμε ότι σύμφωνα με το εθνικό και ενωσιακό δίκαιο επιτρέπεται η διακίνηση αμπελοοινικών προϊόντων από άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη χώρα μας με την προϋπόθεση ότι στην επισήμανση τους θα αναγράφεται η χώρα προέλευσης ή η έκφραση «οίνος Ευρωπαϊκής Κοινότητας» στην περίπτωση οίνου που έχει προκύψει από ανάμειξη οίνων προερχόμενων από διάφορα κράτη μέλη.

«Προκειμένου να προστατεύσουμε το εισόδημα των Ελλήνων οινοπαραγωγών και κυρίως στοχεύοντας στην ασφάλεια και τη μη παραπλάνηση των Ελλήνων καταναλωτών εντατικοποιούμε τους ελέγχους στα αμπελοοινικά προϊόντα που διακινούνται από άλλα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη χώρα μας. Ο οίνος είναι αγροτικό προϊόν και προτεραιότητά μας είναι να προστατεύσουμε τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα προκειμένου να δημιουργήσουμε συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού και βιωσιμότητας του αμπελοοινικού τομέα», υπογράμμισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιος Τσαυτάρης.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Νερό με ζάχαρη αντί για κρασί πωλούσαν από τη Βουλγαρία Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">